StoryEditorOCM
Zadar plusZA PRSTE POLIZATI

Gastronomska šetnja kraljevskim gradom: trodnevna manifestacija za uživanje u delicijama ninskog kraja. Zvijezda programa je - morska šparoga!

Piše mario vuksan
11. svibnja 2022. - 12:27

U utorak navečer počela je trodnevna Gastronomska šetnja kraljevskim gradom Ninom koju s nekoliko partnerskih ninskih tvrtki i ninskim ugostiteljima organizira Turistička zajednica grada Nina za poveću skupinu stranih novinara i turističkih agenata iz nekoliko zemalja.

image

U utorak je počela trodnevna Gastronomska šetnja Ninom za domaće i strane novinare

Boris Kačan/Tz Grada Nina

Glavne teme prezentacije gastronomije ninskog kraja su, naravno, šokol, zatim cvijet ninske soli, riba pa i ona iz Cromarisovog asortimana jer baš u Ninu ovaj uzgajivač bijele ribe ima mrjestilište riblje mlađi, a glavna je zvijezda u jelima koja pripravljaju ninski ugostitelji za svoje goste jedna Ninjanima dobro poznata ali do sada nekorištena samonikla biljka – morska šparoga. Riječ je o salicorniji ili, kako u Ninu kažu, riž'ni, niskoj grmastoj biljci koja raste na pješčanom, suhom i zasoljenom tlu. Zato joj je okus slankast, a tekstura hrskava, a ustima je osvježavajuća. Sad je vrijeme berbe njezinih mladih izdanaka, a konzumira se svježa i kuhana, u salatama, kao prilog ribi, u umacima pa i kao samostalni obrok.

image

U utorak je počela trodnevna Gastronomska šetnja Ninom za domaće i strane novinare

Boris Kačan/Tz Grada Nina
image

U utorak je počela trodnevna Gastronomska šetnja Ninom za domaće i strane novinare

Boris Kačan/Tz Grada Nina
image

U utorak je počela trodnevna Gastronomska šetnja Ninom za domaće i strane novinare

Boris Kačan/Tz Grada Nina

Ninske pješčane plaže su pune morskih šparoga pa je TZ Nin potaknula ugostitelje da je koriste u svojim jelima. Prva prezentacija jela je bila u poznatoj piceriji ”Za kvarat ure“ trojice braće Glavan koji već duge peku pizze s ninskim šokolom, a sada im dodali i morske šparoge. Složili su i Ninsku šarenu platu te salate sa cvijetom Ninske soli, a degustirala su se i vina OPG-a Butić.

image

U utorak je počela trodnevna Gastronomska šetnja Ninom za domaće i strane novinare

Boris Kačan/Tz Grada Nina
image

U utorak je počela trodnevna Gastronomska šetnja Ninom za domaće i strane novinare

Boris Kačan/Tz Grada Nina
image

U utorak je počela trodnevna Gastronomska šetnja Ninom za domaće i strane novinare

Boris Kačan/Tz Grada Nina

Isti je OPG nešto kasnije u Konobi ”Branimir“ osigurao sjajnu ekološku janjetinu s ražnja zasoljenu, naravno, cvijetom soli, a vlasnik ”Branimira“ Božo Tartaro i njegov tim ponudili su još nekoliko sljedova sjajnih jela izvučenih iz gastro baštine ninskog kraja te ih je prezentirao na suvremeniji, zanimljiviji način. Tako je novinarska multinacionalna družina kušala saur od skuše s morskim šparogama, ragu od sipe i morskih šparoga s palentom od koromača, raviole sa skutom i kremom od koprive, gorgonzole i paškog sira, te kokota ispod peke. Znači, bilo je svega!

image

U utorak je počela trodnevna Gastronomska šetnja Ninom za domaće i strane novinare

Boris Kačan/Tz Grada Nina
image

U utorak je počela trodnevna Gastronomska šetnja Ninom za domaće i strane novinare

Boris Kačan/Tz Grada Nina

Gastro šetnja Ninom nastavlja se u srijedu u poznatoj Gostionici ”Burela“, Pizzeriji ”Peperoni“ i Konobi ”Sentimenti“ te navečer u restoranu ”Kruške i jabuke“ u TN Zaton.

image

U utorak je počela trodnevna Gastronomska šetnja Ninom za domaće i strane novinare

Boris Kačan/Tz Grada Nina
19. travanj 2024 21:05