U utorak navečer počela je trodnevna Gastronomska šetnja kraljevskim gradom Ninom koju s nekoliko partnerskih ninskih tvrtki i ninskim ugostiteljima organizira Turistička zajednica grada Nina za poveću skupinu stranih novinara i turističkih agenata iz nekoliko zemalja.
Glavne teme prezentacije gastronomije ninskog kraja su, naravno, šokol, zatim cvijet ninske soli, riba pa i ona iz Cromarisovog asortimana jer baš u Ninu ovaj uzgajivač bijele ribe ima mrjestilište riblje mlađi, a glavna je zvijezda u jelima koja pripravljaju ninski ugostitelji za svoje goste jedna Ninjanima dobro poznata ali do sada nekorištena samonikla biljka – morska šparoga. Riječ je o salicorniji ili, kako u Ninu kažu, riž'ni, niskoj grmastoj biljci koja raste na pješčanom, suhom i zasoljenom tlu. Zato joj je okus slankast, a tekstura hrskava, a ustima je osvježavajuća. Sad je vrijeme berbe njezinih mladih izdanaka, a konzumira se svježa i kuhana, u salatama, kao prilog ribi, u umacima pa i kao samostalni obrok.
Ninske pješčane plaže su pune morskih šparoga pa je TZ Nin potaknula ugostitelje da je koriste u svojim jelima. Prva prezentacija jela je bila u poznatoj piceriji ”Za kvarat ure“ trojice braće Glavan koji već duge peku pizze s ninskim šokolom, a sada im dodali i morske šparoge. Složili su i Ninsku šarenu platu te salate sa cvijetom Ninske soli, a degustirala su se i vina OPG-a Butić.
Isti je OPG nešto kasnije u Konobi ”Branimir“ osigurao sjajnu ekološku janjetinu s ražnja zasoljenu, naravno, cvijetom soli, a vlasnik ”Branimira“ Božo Tartaro i njegov tim ponudili su još nekoliko sljedova sjajnih jela izvučenih iz gastro baštine ninskog kraja te ih je prezentirao na suvremeniji, zanimljiviji način. Tako je novinarska multinacionalna družina kušala saur od skuše s morskim šparogama, ragu od sipe i morskih šparoga s palentom od koromača, raviole sa skutom i kremom od koprive, gorgonzole i paškog sira, te kokota ispod peke. Znači, bilo je svega!
Gastro šetnja Ninom nastavlja se u srijedu u poznatoj Gostionici ”Burela“, Pizzeriji ”Peperoni“ i Konobi ”Sentimenti“ te navečer u restoranu ”Kruške i jabuke“ u TN Zaton.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....