StoryEditorOCM
Zadar plusSLAVNI GOSTI

Gastronomski event “Chefs at Sea”: evo koje su se delicije spremale u pet jadranskih restorana, među kojima je i zadarska Foša

Piše Mario Vuksan
13. rujna 2021. - 11:36

Zadarski Restoran “Foša” prošlog je vikenda bio sudionik “peterokutnog” gastronomskog događaja “Chefs at Sea” te je u tom restoranu gost kuhar bio francuski chef Clement Bidard.

“Chefs at Sea” je sad već tradicionalni event kojeg organizira europska udruga ugostitelja “Jeunes Restaurateurs” u okviru kojeg chefovi restorana-članova udruge iz drugih dijelova Europe gostuju u kuhinjama restorana na hrvatskoj strani Jadrana i to u svim restoranima u isto vrijeme pripremajući večere odnosno svoje fine dining kreacije samo za 10 gostiju.

Mladi Francuz Bidard stigao je u kuhinju chefa “Foše” Saše Begana iz restorana “Le Saint Lazare” u malom mjestu L’Abergement-Clemenciat smješetnom sjeverno od Lyona i relativno blizu švicarske granice i Geneve. Clement je peta generacija iste obitelji koja vodi mali ali cijenjeni i poznati restoran još od kraja 19.stoljeća.

Zato Clement u svom kulinarsko svemiru poštuje tradiciju i izvorne lokalne namirnice ali pri tome stvara svoje vlastite kreacije. U svom restoranu, iako je smješten u unutrašnjosti Francuske, najviše je posvećen jelima od ribe s tim da se vrlo zanimljivo igra s voćem i povrćem svih vrsta pa je u njegovim tanjurima u “ozbiljnim” ribljim jelima igra voće, a u desertu se s kruškom udružila - cikla. Ipak, probrano društvo gostiju na terasi “Foše” Bidard je najviše oduševio s prvim jelom s kojim je donio i okus francuske kuhinje. Pripremio je guščji foie gras s gotovo tekućim pireom od krumpira i kokosa te dobio sjajno jelo kojeg jedna gošća nazvala - “svilenim”.

U kasnijim sljedovima francuski se chef ipak posvetio našim morskim namirnicama pa su mu i najzanimljivije izvedbe bile one s odreskom tune pečenom samo na jednoj strani te s filetom brancina. Bidardovu kuhinju očito karakteriziraju neobični spojevi povrća s proteinskim namirnicama i umacima, sljedovi koje je pripremio bili su više nego zanimljivi pogotovo zato što vrlo diskretno kombinira i znanja o azijskog kuhinji, ali, iskreno, u usporedbi s ozbiljnom “morskom” ponudom “Foše” Bidardova riblja jela bez maslinova ulja, ma koliko bila zanimljiva, tek su na trenutke goste bacala sa stolice. Uza svu spizu mladog Francuza ipak je potez večeri bio izbor vina: osim uvodnog pjenušca sva su jela pratila zadarska vina, ona vinarija “Fiolić” i “Degarra” uključujući i čudnovati “Bomary” od maraške ove potonje koji se odlično uklopio s desertom od već spomenute cikle, kruške i borovnice.

Clement Bidard je ambiciozan pa nije čudno da mu je cilj dobiti Michelinovu zvjezdicu u svom malom provincijalnom ali očito uspješnom i cijenjenom restoranu.

A u konobi “Boba” na Murteru, u kuhinji sad već svima poznatog chefa Vjeke Bašića iste je večeri u sklopu iste manifestacije gostovao kuhar koji već ima Michelinovu zvjezicu – Nizozemac Rik Jansma iz Restorana “Basiliek” u mjestu Harderwijk nešto istočnije od Amsterdama.

Zanimljivo, i u “Bobi” su gosti mogli uživati u cijenjenoj guščjoj jetri, ali u formi paštete, ipak je Jansma sljedbenik prvenstveno francuske kuhinje, ali u drugim se jelima nizozemski chef najviše bavio lokalnim, našim, ribljim namirnicama. Doduše, na jelovniku se našla i njegova kreacija od dimljene jegulje koju je vjerovatno donio sa sobom, ali jela koja su slijedila od tune (ceviche koji je uključivao pancetu dimljenu 64 sata), škampa i romba te janjetine pripravljena su uz podršku logistike Konobe “Boba” dakle iz domaćih izvora.

Pri izboru vina u “Bobi” su se odlučili za kombinaciju vrhunskih hrvatskih ali i stranih vina. Iste večeri u sklopu istog gastro eventa “Chefs at Sea” poznati su europski kuhari gostovali i u opatijskom restoranu “Navis” istoimenog hotela, “San Rocco” u Brtonigli u Istri te u Restoranu “Pelegrini” u Šibeniku.

18. travanj 2024 19:01