StoryEditorOCM
Zadar plusUČENICI NADZIRU

Gimnazija Franje Petrića priključila se EU projektu, a zbog toga će pomno pratiti izvedbu i tijek radova projekta ‘Zadar baštini‘

Piše Gimnazija Franje Petrića
14. travnja 2020. - 14:28

Gimnazija Franje Petrića odazvala se javnom pozivu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sudjelovanje u pilot projektu „U školi otvorene kohezije - At the school on Open Cohesion, ASOC“.

Cilj provođenja projekta je poticanje kulture aktivnog građanstva kod učenika, te osvješćivanje učenika o mogućnostima kohezijske politike i EU fondova. Poseban je naglasak na podizanje svijesti o važnosti ravnomjernog razvoja svih regija Europske unije te utjecaj kohezijske politike na svakodnevni život građana.

Osim naše škole, odabrane su još četiri škole s područja Republike Hrvatske. Pilot projekt koji ove godine kreće u Hrvatskoj, provodi se po uzoru na talijanski model prisutan u Italiji od 2013./2014. godine.

Osnovni zadatak je odabrati projekt iz lokalne zajednice koji je financiran sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova, pratiti njegovu provedbu, analizirati sve dostupne podatke i informacije. Prilikom istraživanja projekta učenici će imati podršku nastavnika, regionalnih koordinatora, organizacija civilnog društva te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Planirano je da učenici svoje istraživanje predstave u svibnju 2020. godine (u obliku video uratka ili neki drugi kreativan način). Stručno povjerenstvo će odabrati najbolji rad, a nagrada je sudjelovanje na „Europskom tjednu regija i gradova 2020.“ u Bruxellesu.

U projekt su uključeni učenici trećih razreda: Ivan Mile Kozulić, Fani Čeović, Mare Žunić, Oliver Gojković, Martina Bačić, Jakov Zorić, Ivan Grašo, David Blaslov, Hana Begić i Ema Žilavec. Voditeljica projekta je pedagoginja Antonija Kero.

Učenici su odabrali projekt „ZADAR BAŠTINI“. Budući je je riječ o kompleksnom projektu, orijentirali su se na obnovu Bedema zadarskih pobuna. Napravili su plan istraživanja i podijelili se po ulogama. Iako je već odrađen veći dio posla i dalje im slijedi puno istraživanja, kritičkog mišljenja, analize i kreativnog izražavanja, a sve sa svrhom što kvalitetnijeg predstavljanja projekta i njegovog utjecaja na razvoj našeg grada.

Za one koji žele znati više

Naziv projekta je: Zadarska baština pod EUzvijezdama

Naziv tima: Edu-Akcija

Više informacija možete pronaći na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/eduakcija.mioc/ 

https://eduakcijamioc.wordpress.com/  

02. listopad 2023 00:23