StoryEditorOCM
Zadar plusNAJBOLJI U DALMACIJI

Gimnazija Franje Petrića treća u zemlji na državnoj maturi: ‘Ponosna sam, ali nisam iznenađena. Trudimo se, a naši učenici daju sve od sebe‘

Piše M.M.
11. srpnja 2022. - 19:57

Jedna se (i jedina) gimnazija iz Zadra našla među tri hrvatske škole čiji su učenici lani postigli najbolje rezultate na državnoj maturi. Riječ je o Gimnaziji Franje Petrića čiji je ukupni uspjeh 4.38, što je dovoljno za treće mjesto na državnoj razini.

Zanimljivo je kako u top 10 hrvatskih gimnazija samo su četiri zagrebačke, a ostale su iz manjih gradova, s daleko nižim upisnim kriterijima, poput gimnazije iz Čakovca, Karlovca, Rijeke, Šibenika, Zadra i Splita.

Ravnateljica Blanka Pedišić iznimno je ponosna na uspjeh njezinih učenika, no, tvrdi, nije iznenađena.

- Kao kolektiv se jako trudimo, a imamo tu sreću da su naši učenici uvijek zainteresirani za gradivo, a mi smo ga voljni prenijeti najbolje što znamo - govori Pedišić te dodaje kako su godinama bili među prvih deset gimnazija, no ovaj put su najbliže vrhu.

Ova je škola iznjedrila mnoge državne i europske prvake u matematici, fizici i logici, ali i drugim predmetima. 

Javila nam se dok je čekala službene i konačne rezultate ovogodišnje mature i, iako i ovaj put ima ”grop u želucu”, nije ni približno nervozna kao prošle godine.

- Lani sam se bojala kako će učenici proći s obzirom na pandemijske uvijete koji nikome nisu olakšavali posao, a osobito njima školovanje. No, čak su se i u toj situaciji pokazali jako otpornima i uspješno godinu priveli kraju – naglasila je ravnateljica Pedišić.

Ove godine očekuje jednako dobar interes za upis u svoju školu, baš kao i prijašnjih.

- Ove godine bilo je 267 prijava za opću gimnaziju, a mogli smo primiti 42 učenika, dok su za prirodoslovno-matematički smijer bile 164 prijave, od kojih smo primili također 42 učenika (dva razreda s 21 učenikim po smjeru) - govori ravnateljica. 

Na pitanje ima li svake godine manje učenika, kao što se događa u Gimnaziji Jurja Barakovića, spremno odgovara:

- Nikad nije do nas! Upisna kvota isključivo ovisi o našem osnivaču Zadarskoj županiji koja odlučuje koliko će učenika biti u jednom razredu. Nekad smo ih imali 32, danas je ta brojka do 24. Ne budimo se, jako smo mala škola, s malim učionicama i ta je brojka idealna za nas – objašnjava nam Pedišić koja smatra da nitko nije ”izgubio” razrede već je stvar unaprijed određenih upisnih kvota.

 

03. svibanj 2024 18:41