StoryEditorOCM
Zadar plusNOVO U GRADU - ZADAR COOKING CLASS

Gosti guštaju u zabavno-edukativnoj radionici; posjet tržnici i ribarnici, kuhanje dalmatinskih specijaliteta i ručak u dobrom društvu!

9. kolovoza 2018. - 23:40
kuhinja_turisti11-090818

– Danas sam svašta naučila, o gradu, kao i o hrani, i zabavila se! Sve sam pripremala sama, jedino lignje nisam čistila, to nisam mogla – kazuje nam Vesna dok radosno iščekuje trenutak kada će iz pećnice moći izvaditi orade i brancine. U Zadar je na odmor stigla s mužem, a doputovali su iz Njemačke te se priključili zabavno-edukativnoj radionici "Zadar Cooking Class".

Sa svojom su se grupom susreli na Narodnom trgu, upoznali se ispijajući kavu na terasi, šetajući se do gradske tržnice i ribarnice dogovorili što će kupiti, opremili se svježim namirnicama te preko Foruma, pokraj Arheološkog muzeja, stigli do kuhinje u ulici Medijevaca 10, pripremili ručak uz vodstvo zadarskog chefa i, ukratko, okusili grad!

Na otprilike šest sati, koliko nabrojene aktivnosti traju, gosti sa svih strana svijeta mogu upoznati Zadar kroz njegove najljepše boje, okuse i mirise, kuhati s lokalnim namirnicama i jesti kao lokalac. Cijena koju će za to platiti iznosi 59 eura, a upoznavanje novih ljudi, razmjena iskustava i zapisivanje novih recepata dodatan je bonus zbog kojeg se posjetitelji Zadra odlučuju na ovo iskustvo. Ideja je potekla iz zadarske turističke agencije "Terra", koja je time obogatila svoju ponudu, a turistima omogućila pogled na Zadar iz drugog, usudimo se reći kvalitetnijeg kuta, jer grad se ionako najbolje može "osjetiti" u druženju s lokalcima, kuhanju s izvornim namirnicama i uz dobrog turističkog vodiča s uvijek spremnim odgovorima na znatiželjna pitanja.

– Možemo reći da ova tura objedinjuje tri stvari: razgled grada, učenje o pripremi namirnica i ručak. Voditeljica svega je iskusna turistička djelatnica Nada Žakula, a kuhari se na radionicama izmjenjuju, danas je s nama Robert Skoblar iz restorana "Zadar". Osim lokalnih namirnica s kojima kuhaju, trudimo se prezentirati razne proizvode Zadarske županije, poput ninske soli, rakije Mashtel, vina Škaulj i Degara i druge – rekao nam je Tomislav Fain, vlasnik agencije "Terra".

Svježa riba, najčešće orada i brancin, dagnje na buzaru, punjene lignje i fritule stalan su meni koji posjetitelji sami kuhaju pod budnim okom i savjetima chefa.

– U prostoru je šest indukcijskih štednjaka, a dvije osobe mogu stati za svaki pult. Kako nam uglavnom dolaze obitelji i prijatelji, podijele se tako da je jedna osoba zadužena za pripremu, a druga za kuhanje. Uglavnom se prvi put susretnu s čišćenjem ribe, daganja i lignji, a upravo su im ta nova iskustva najdraža, a i druženje, naravno – prenosi nam dosadašnja iskustva voditeljica radionice Nada Žakula.

Kako se prostorom počinju širiti divni mirisi, atmosfera postaje sve opuštenija, svi se okupljaju oko chefa i puni su pitanja.
– Radim li ovo dobro? Jesu li fritule vaše tradicionalno jelo? Koliko dugo treba brancinu da se ispeče u pećnici? A odakle je ovo vino? Dobro je, popila sam već četiri čaše...

– Turistička ponuda uglavnom se svodi na uobičajene izlizane aranžmane, mislim da je ovo osvježenje, trebalo bi se proširiti i dalje na obalu – kazuje jedna od polaznica. Na radost ljudi koji žive u ovome gradu i okolici, doznajemo da će radionice potrajati čitavu godinu.

– Nakon ljeta ćemo se okrenuti internacionalnoj kuhinji, primjerice japanski chef održat će radionicu pripreme sushija, bit će tu i indijske i kineske kuhinje, a poznati hrvatski masterchefovi održavat će vikend-edukacije, tako da su dobrodošli i gosti iz Zagreba, Rijeke, Splita, svih dijelova Hrvatske. Ono što će također razveseliti naše goste je dolazak vrhunskih slastičara, uz koje možete naučiti trikove u izradi top-slastica! – najavljuje Fain.

Djeluje zanimljivo, svježe, edukativno, ukusno; dobrom osjećaju pridonosi i lijepo uređen prostor u staroj gradskoj jezgri, a svi koji ne znaju pripremati klasične dalmatinske specijalitete više nemaju izgovor da ih nemaju gdje naučiti spremati.

Još u ponudi...
Osim radionice grupnog kuhanja, "Zadar Cooking Class" u ponudi ima aranžmane u kojima jedna osoba kuha za čitavu obitelj, u kojem prijatelj kuha za svoje prijatelje, privatne satove kuhanja te čak kreira gastronomski dan uz kuhanje potpuno prema željama gostiju. Cijene se kreću od 45 do 190 eura.
07. svibanj 2024 17:43