StoryEditorOCM
Zadar plusBARBA ŠIME

Gradska knjižnica predstavila Zbirku dr. sc. Šime Tome Peričića - imat će trajno mjesto kao vrijedna ostavština iznimnog zadarskog povjesničara

Piše M.K.
22. studenog 2022. - 22:06

U ogranku Gradske knjižnice u Providurovoj palači, jučer je predstavljena Zbirka dr. sc. Šime Tome Peričića.

O zbirci su govorili Doroteja Kamber-Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar koja je istaknula važnost Zbirke koja će imati trajno mjesto u Gradskoj knjižnici te će biti katalogizirana i moći će se pregledavati u prostorima knjižnice. O životu i opusu prof.dr.sc. Šime Tome Peričića - barba Šime - govorio je prof. dr. sc. Milorad Pavić sa Sveučilišta u Zadru, te dr.sc. Helena Peričić, kći pok. prof. Peričića.

- Okupili smo se povodom predstavljanja Zbirke dr. sc. Šime Tome Peričića, odnosno građe koju je obitelj Peričić darovala Gradskoj knjižnici Zadar na čuvanje i daljnje korištenje. Kako smo u Ogranak Grad već preselili našu Zavičajnu zbirku, učinilo nam se idealnim na ovo mjesto smjestiti i građu i djela profesora Peričića i kroz to progovoriti o zavičajnosti i povijesti našeg grada. U proljeće 2021. godine započeli smo priču o primanju građe iz ostavštine Šime Tome Peričića i intenzivnu suradnju s profesoricom dr. sc. Helenom Peričić, njenom kćeri Emom Jakovljević i sinom Branimirom Peričićem. Osjećaj odgovornosti i briga za ostavštinu Šime Tome Peričića vodila je članove obitelji s ciljem dostupnosti građe odnosno pisanog materijala i doprinos Šime Tome Peričića kao povjesničara čiji su radovi temelj studijama povijesti posebno povijesti Dalmacije od 15. do 19. stoljeća.

Gradska knjižnica Zadar prihvatila je donaciju i preuzela brigu o doniranih 310 jedinica građe (časopisi, knjige, separati, nešto građe drugih autora), a u kasnijoj fazi i nešto osobne dokumentacije koju smo razdijelili prema kriterijima Uvažavajući želju obitelji Peričić o objedinjavanju donirane građe, obrađena građa u katalogu Knjižnice dostupna je objedinjena kroz html listu kao dio Zavičajne zbirke u kojoj se nalazi Zbirka Šime Tome Peričića kroz predmetnicu „ostavština Šime Tome Peričića“. Naš cilj je osigurati dostupnost građe, ali i transformaciju u digitalni oblik kroz digitalizaciju i omogućivanje javnog pristupa digitalnim i digitaliziranim djelima Šime Tome Peričića iz fonda Gradske knjižnice Zadar. U planu je i nastavak izrade bibliografije djela Šime Tome Peričića tiskanih nakon 2002. godine kao nastavak bibliografije Mislava Elvisa Lukšića iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru koji je priredio bibliografiju dr. Šime Perićića od 1963. do 2002. godine - istaknula je ravnateljica Kamber-Kontić koja se zahvalila hvala obitelji Peričić što je svojom donacijom obogatila Zavičajnu zbirku GKZD i omogućila dostupnost građi i informacijama svim zainteresiranima za povijesne teme i istraživanje povijesti.

Šime Peričić, hrvatski povjesničar (Sukošan, 30. XII. 1936 – Zadar, 10. XI. 2019) povijest je diplomirao 1961. na Filozofskom fakultetu u Zadru, gdje je i doktorirao 1975. Od 1964. radio je kao arhivist u Državnom arhivu u Zadru. Od 1981. bio je viši znanstveni suradnik, a potom, od 1984., i znanstveni savjetnik Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru. God. 1984–91. bio je upravitelj istoga Zavoda i urednik Radova za povijesne znanosti JAZU u Zadru. Bavio se proučavanjem gospodarske, kulturne i političke povijesti Hrvatske, posebice Dalmacije i Zadra u razdoblju od XVIII. do XX. st.

Njegova značajnija djela su: Dalmacija uoči pada Mletačke Republike (1980), Prinosi za gospodarsku povijest otoka Paga (koautor, 1988), Gospodarske prilike Dalmacije: od 1797. do 1848. (1993), Pregled gospodarstva Arbanasa u prošlosti (1993), Pomorska trgovina Dalmacije u XIX. stoljeću (1995), Gospodarska povijest Dalmacije od 18. do 20. stoljeća (1998), Razvitak gospodarstva Zadra i okolice u prošlosti (1999), Povijest Dalmacije od 1797. do 1860. (2006).

22. travanj 2024 20:34