StoryEditorOCM
Zadar plusADAC VODIČ 2021

Hrvatska dobila 13 nagrada Supertplatz, od toga čak tri na širem zadarskom području, za vrednovanje našeg kamping turizma zaslužan je - Frane Skoblar!

Piše Mišel Kalajžić
19. svibnja 2021. - 22:24
Joao Alves Pereira predsjednik Internacionalne federacije kampinga i karavaninga, (desno) Frane Skoblar direktor turistickog naselja Zaton 2009. godineAndrija Lucic/Cropix

ADAC, utjecajni njemački autoklub koji broji više od 18 milijuna članova i najveći je auto klub sa najbogatijom bankom podataka o kampovima u Europi, ove je godine u svoj popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska kampa, jednako kao i 2019. godine. U ovogodišnjem izboru 13 je kampova dobilo posebnu oznaku Superplatz 2021., među njima su čak tri sa šireg zadarskog područja.

Od trinaest nagrađenih kampova četiri su iz obitelji Valamar. Najjača regija po nagradama je Istra sa šest kampova: Aminess Mareda Maravea i Aminess Sirena iz Novigrada, Lanterna Camping Resort Tar, Istra Premium Camping Resort Funtana i dva kampa iz Rovinja FKK Valalta i Val Saline.

Južnije su odabrani Čikat Mali Lošinj, Omišalj Krk, Krk Premium, Baška Beach Camping, Straško Pag i Šimuni Pag, te Zaton Holdays Resort Nin Zadar.

Vodič se u označavanju kvalitete kampova koristi i posebnim oznakama, tako da je čak tridesetak kampova označeno kao kampovi s posebno dobrom ponudom za obitelji s djecom, dvadesetak kampova ima posebno dobru ponudu za obitelji sa psima, desetak kampova posebno dobru ponudu za naturiste, te samo nekoliko kampova označeno je kao kampovi s posebno dobrom wellness ponudom. Sve u svemu Hrvatska je u samom vrhu kamping kvalitete – komentirao je Jerko Sladoljev, naš poznati stručnjak za kamping turizam, koji je istaknuo zasluge Turisthotela i bivšeg direktora Frane Skoblara u vrednovanju hrvatskog kamping turizma.

- Iako je Superplatz uveden još osamdesetih godina prošlog stoljeća, Hrvatska ga je dobila tek 2007. godine nominacijom kampa „Zaton“ zadarskog Turisthotela. Godine 2006. osobno sam pozvao predsjednika Leading Campings of Europe u Zadar i uz asistenciju direktora ADAC izdavača, pregledan je Zaton kao mogući prvi hrvatski kamp za ovu nagradu. U izboru su bili i još dva istarska kampa (Pak Umag i Bi Village Fažana) no zbog manjkavosti u nekim detaljima nisu bili prihvaćeni. Zaton je imao sreću jer je bio „dijete” jednog kreativnog arhitekta, danas akademika Nikole Bašića iz Murtera. Koncept dizajn i organizacija prostora upala je u oko inspektorima i bila je to „ljubav na prvi pogled“. No direktoru Frani Skoblaru postavljeni su i neki uvjeti da se remek djelo dovrši, što je on uz jaku investiciju i učinio. I tako se rodio prvi „Superplatz„ 2007. godine u Hrvatskoj nakon tridesetak godina postojanja tog certifikata. Već slijedeće godine „Zaton“ je ušao i prvi u Hrvatskoj u „Leading Campings of Europe“ – prisjetio se Jerko Sladoljev.

- Iako je Istra danas dominantna po ovim nagradama i čini polovicu svih kamping kapaciteta Hrvatske, a po po kvaliteti daleko nadmašuje sve naše regije, „Zaton“ je premijerno otvorio vrata kamping kvaliteti u nas. Danas Hrvatska ima trinaest ADAC Superplatz certifikata i također nekoliko certifikata „Leading Campings of Europe“, ali led je probijen tek hrabrim investicijskim poduhvatom Frane Skoblara na temelju starijeg koncepta arhitekta Nikole Bašića iz Zadra – naglasio je Sladoljev.
Ovogodišnje izdanje prestižnog europskog vodiča kampova – njemačkog autokluba ADAC – potvrđuje ponovno ocjenu inspektora kako je Hrvatska i dalje u društvu najkvalitetnijih europskih kampova - zaključuje Sladoljev.

23. travanj 2024 11:31