StoryEditorOCM
Zadar plusPOMOĆ DJECI I OBITELJIMA

Hrvatski Lionsi danas u Zadru imaju veliki skup posvećen malignim bolestima kod djece, najavljena je i humanitarna akcija

Piše Zadarski.hr
2. ožujka 2024. - 19:09

Maligne bolesti kod djece, tema je velikog skupa hrvatskih Lionsa koji se održava danas u Zadru. Ta je tema jedan od glavnih fokusa u djelovanju svih Lionsa u svijetu. Svojim aktivnostima žele pripomoći rješavanju problema koji prate oboljelu djecu i njihove roditelje, kako u praktičnim pitanjima, tako i u zakonskim okvirima.

Sjednica se održala u Kazalištu lutaka Zadar nakon čega je na rasporedu bila predstava „Ja vidim“, Teatra Forno iz Osijeka, predstava koja problematizira tu, svima bolnu i osjetljivu temu.  Predstavil su se „Krijesnice“, udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, a stručno predavanje održala je pedijatrica doc.dr.sc.prim. Branka Polić, predstojnica Klinike za dječje bolesti u Splitu.

Namjera je Lionsa da nakon skupa, u suradnji s udrugama djece s malignim bolestima te stručnjacima iz te zdravstvene domene, na više načina pomognu bolesnoj djeci i njihovim obiteljima. Uz prikupljanje sredstava kojima bi im se olakšao odlazak i boravak u jednom od četiri centra u Hrvatskoj te pomoglo udrugama koje u tim gradovima imaju stanove u najmu, u planu je izraditi i provesti anketu u vezi potreba djece onkoloških bolesnika i tako prikupiti relevantne podatke koji bi se izložili saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku. Lionsi, tako, žele aktivno sudjelovati u traženju izmjena zakonske regulative i uvođenju obveznih prava na razini cijele države. Uključit će se, uz to, u sustavno praćenje djece koja su se izliječila od te opake bolesti, a prijete im ozbiljne dugotrajne posljedice te potaknuti nabavu aparata za protonsko zračenje kakvoga za sada u nas nema, a mogao bi značajno unaprijediti liječenje. Jer, statistika je porazna - u Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti obolijeva 158 djece i mladih do 19 godina i umire njih 48, u Zadarskoj županiji ih godišnje obolijeva 7, a umire dvoje.

Lionsi su, poznato je, najveća humanitarna udruga u svijetu i u svom se djelovanju, između ostalog fokusiraju na sljepoću i slabovidnost, dijabetes, karcinom kod djece, ekologiju i borbu protiv gladi. Hrvatski su Lionsi, pod vodstvom svog najvišeg dužnosnika, guvernera Milorada Stanića u posljednjih nekoliko mjeseci održali tematske sjednice o slijepima i slabovidnima te o dijabetesu i sad je u Zadru na redu treća - Lionsi i maligne bolesti kod djece. Kako svako njihovo okupljanje prati i humanitarna akcija, ovom će se prigodom pomoći dvojici dječaka, onkoloških pacijenata sa zadarskog područja. Jednome će se donirati laptop te, uz to, prikupljati sredstva kojima bi se njima i njihovim roditeljima olakšala nabava skupih pripravaka i putovanja, odnosno dugotrajan boravak u nekom od centara, kakvog u Zadru nema.

Dio sredstava prikupit će se i na obilježavanju 25 godina postojanja i djelovanja Lions kluba Zadar. Svečanost će se održati u večernjim satima u hotelu A´ Mare gdje će zadarski Lionsi predstaviti dio svojih humanitarnih aktivnosti u protekla dva i pol desetljeća.

31. svibanj 2024 00:53