StoryEditorOCM
Zadar plusPOMELI KONKURENCIJU

Hrvatski maslinari na prestižnom natjecanju u New Yorku pokupili više medalja nego igdje na svijetu: Zadrani slavili s dva zlata i dva srebra!

Piše Morski.hr/Zadarski.hr
16. svibnja 2020. - 10:20

Na ovogodišnjem NYIOOC, najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju u maslinovom uljuu New Yorku, Hrvatski su proizvođači maslinovog ulja pokupili više zlatnih i srebrnih medalja nego igdje u svijetu!

Kvalitetnim su se pokazala i zadarska ulja koja su dobila dvije zlatne i dvije srebrne medalje. U rang najboljih svjetskih ulja ponovno je ušlo ekstra djevičansko maslinovo ulje doktora Ivice Vlatkovića "Fortica Coratina Moraiolo", kao i ulje Nai 3.3. OPG-a Nives Morović s Dugog otoka. Vlatković je dobio i srebrnu medalju za ulje "Fortica Moraiolo", a isto priznanje dobilo je i ulje OPG-a Tomislav Perica, koji svoje djevičansko ulje dobiva iz maslinika s područja Raštevića i Stankovaca.

Po broju medalja na ovogodišnjem natjecanju pobjednici su očekivano Italija i Španjolska. Od poslanih 60 uzoraka iz Hrvatske, njih 34 osvojilo je zlatnu ili srebrnu nagradu, a postotak hrvatskih pobjednika na ovom natjecanju je 57%, što ga čini najvišim u svijetu. Od 34 pobjednika u Hrvatskoj, njih 10% dolazi s otoka Hvara.

Svjetsko natjecanje za maslinovo ulje NYIOOC najveće je i najprestižnije svjetsko natjecanje u maslinovom ulju. Godišnji popis dobitnika nagrada smatra se autoritativnim vodičem za najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja u godini.

25. travanj 2024 00:56