StoryEditorOCM
Zadar plusPOMOĆ U OPHODNJI

I ove godine provodi se projekt "Sigurna turistička destinacija 2021.", a strani policijski službenici su već stigli u Zadar

Piše Iva Ivanac
2. srpnja 2021. - 14:07

I ovoga ljeta provodi se prepoznatljiv projekt Ministarstva unutarnjih poslova "Sigurna turistička destinacija" putem kojeg policijski dužnosnici iz drugih zemalja dolaze na Jadransku obalu te pomažu hrvatskim policajcima u ophodnjama.

U projektu koji se provodi od 2006. godine sudjelovalo je više od 20 zemalja, a PU zadarska je ujedno i začetnik ovog projekta.

- Strani kolege policajci, koji će ovog ljeta biti s nama, radit će u svojim nacionalnim odorama te tako pridonositi većem osjećaju sigurnosti svojih državljana u našoj destinaciji. U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomažu ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti u cestovnom i pomorskom prometu, ali pružaju i servisne informacije svojim sunarodnjacima, kaže Marijo Tokić, koji obnaša dužnost voditelja službe policije, dodajući kako je prošla turistička sezona po pitanju sigurnosti bila uspješna.

- Unatoč prošloj izazovnoj turističkoj sezoni strani turisti nisu promijenili mišljenje o hrvatskoj kao sigurnom ljetnom odredištu te se nadamo da će se to potvrditi i ove godine. Ove će sezone na području PU zadarske boraviti ukupno osam policijskih službenika, rekao je Tokić naglašavajući kako će osam službenika, od kojih je dvoje iz Austrije, dvoje iz Poljske i četvero iz mađarske, na zadarskom području boraviti do početka rujna.

- Jako mi je drago da imam mogućnost sudjelovati u projektu "Sigurna turistička sezona" i čast mi je surađivati s hrvatskim kolegama, kazala je Merima Keranović, policajka iz Graza, ali na hrvatskom jeziku kojeg je naučila uz pomoć strine koja je iz BiH.

Mađarski policajci su istaknuli kako im je drago što su došli dati podršku hrvatskim policajcima pogotovo nakon razornih potresa koji su se dogodili, dok su poljski policajci kazali kako će im biti drago idući radni period provesti na našoj obali, ali i kako se nadaju da neće imati puno posla jer to onda znači da će turistička sezona proteći mirno i sigurno.

Strane policajce primio je i zamjenik načelnika, Nikola Šindija te im zaželio dobrodošlicu i kratko ih upoznao s radom policije na ovom području.

- Nadam sam da ćemo zajedničkim radom osigurati ugodan i siguran boravak stranih gostiju u našoj zemlji te doprinijeti da turistička sezona prođe mirno i da Zadar ostane jedna od najsigurnijih i najpoželjnijih turističkih destinacija, kazao je Šindija.

Za ovogodišnju sezonu na cijeloj obali planirano je sudjelovanje policijskih službenika iz 15 različitih policijskih organizacija, a očekivani broj stranih policijskih službenika je 68. To je dvostruko više nego prošle godine kada su se, zbog epidemiološke situacije, odazvala samo 34 strana policijska službenika.

Od početka provedbe ovog projekta pa do kraja prošlogodišnje sezone na našoj obali boravilo je ukupno 839 stranih policijskih službenika.

24. travanj 2024 01:07