StoryEditor
Zadar plusONI U ZADRU POMAŽU STARIJIM SUGRAĐANIMA, ŠTIĆENICIMA DOMOVA, UČENICIMA…

Ima nas 1800. Odemo po lijekove ili donesemo spizu, a u domovima nas mladi jedva čekaju!

Piše L. Burčul
23. listopada 2018. - 23:48
Josip Vidovićvolonterski_centar1-231018

- U Zadru znatan broj starijih osoba nema ničiju pomoć u „malim stvarima“, da im netko donese potrebne namirnice, ili lijekove. U većini zgrada nedostaju dizala, takvi stanari nisu nepokretni ali su onemoćali ili im je značajno oslabio vid, uz to žive sami, pa im je naša „mala“ pomoć zapravo vrlo velika. Naši volonteri obavljaju takve poslove umjesto njih – kaže Josip Vidov, voditelj zadarskog Volonterskog centra.

Stariji Zadrani, kojima bi ovakva pomoć dobro došla, još uvijek nisu dovoljno informirani što sve zadarski volonteri za njih mogu učiniti. Zadar ima jedan od najbolje organiziranih volonterskih centara u Hrvatskoj, sa registriranim institucijama i pojedincima kojima volonteri trebaju, kao i sa registriranim volonterima koji pomoć nude: u pet godina rada u Centar za volontiranje javilo se i upisalo 1.800 osoba.

- Što se tiče individualne pomoći, to radimo samo osobama starije životne dobi. Baš jučer smo dobili još jednog takvog korisnika naših usluga, zvali su nas iz Centra za socijalnu skrb i pitali može li naš volonter dva puta tjedno jednoj slabovidnoj osobi donijeti hranu i lijekove. Dakako da može, ljudi se trebaju javiti nekoj instituciji koja će nas kontaktirati ili direktno nama – kaže Vidov.

Kvaliteta života starijim se osobama, koji su zatražili pomoć volontera, značajno poboljšala. Upita ima raznih, od toga da im netko ublaži samoću čitanjem knjiga ili (samo) druženjem, do pratnje kada izađu iz stana.

- Mislim da smo odbili samo jedan zahtjev u više od pet godina rada: čovjeku koji je nazvao trebao je redoviti prijevoz, što mi također radimo, ali on je insistirao da naš volonter koristi njegov automobil. To je rizik u koji nismo mogli ulaziti, nije ni po pravilima, a on nije želio nikakvo drugo auto – kaže voditelj Vidov.

On ističe da su individualne usluge znatno manji angažman za volontere Centra, koje najviše zovu da pomognu u raznim masovnim akcijama i projektima. Volonteri se uvijek odazivaju. Većina njih su mladi ljudi, učenici trećih ili četvrtih razreda srednjih škola i najvećim dijelom studenti. Vidov je istaknuo da se broj srednjoškolaca volontera u Zadru značajno povećao.

- Imamo i umirovljenike, uvijek smo ih imali. Malo, ali uvijek kvalitetne ljude na koje možemo računati. Nedavno nam se priključila jedna gospođa koja je u Zadar došla živjeti iz drugog grada, umirovljenica je, no želi biti aktivna i odazove se na sve akcije, od nedavne pomoći oko  obilježavanja raspuštanja fašističkog logora na Molatu, prošlog mjeseca, do angažmana u Udruzi za obitelj i roditeljstvo „Izvor“ u Zadru – naveo je Josip Vidov.

Trenutačno se u Volonterskom centru Zadar priprema projekt koji će oko 150 prijavljenih srednjoškolaca „odvesti“ u institucije u kojima će raditi sa štićenicima: volontirat će u zadarskom Domu za odgoj djece i mladeži, u vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju „Latica“, u Domu za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru…

- Sve te institucije imaju štićenike sa kojima će naši mladi volonteri provoditi vrijeme, igrati društvene igre, razgovarati, baviti se raznim aktivnostima ili jednostavno otići na kavu. Za većinu štićenika to su izvanredno važna iskustva – rekao je Vidov.

item - id = 571472
related id = 0 -> 1074105
related id = 1 -> 577058
24. rujan 2021 23:42