StoryEditorOCM
Zadar plusJESTE LI ČULI ZA PROJEKT "MEET THE MAKER" U ZADRU?

Inicijativu za druženje umjetnika i kupaca na jednom mjestu osmislila je Ana Garžina: "Probudimo zimu na Poluotoku i recimo NE kineskim proizvodima!"

Piše Matea Gugić
7. listopada 2019. - 21:40
IMG_20191007_112843

Društvene mreže prepune su stranica zanimljivih, originalnih umjetničkih djela, što slika, ručno rađenog nakita, lampi, satova, torbi i drugih modnih dodataka koje stvaraju zadarski profesionalci i amateri. Samo ste jednim klikom udaljeni od tisuća fotografija tih proizvoda koje bi željeli imati. No, što kad bi ti proizvodi i sami umjetnici došli - do vas?

Tu priliku da se na jednom mjestu dogodi spoj kreativaca i kupaca osmislila je Ana Garžina kroz projekt "Meet the maker", vlasnica obrta AGart, koja već godinama izrađuje nakit od srebra i bakra te ukrase od naplavina.

- "Meet the maker" bila bi svojevrsna galerija za narod. Ideja je da svake subote, u ovim dugim, dalmatinskim, zimskim mjesecima, ponudimo Zadranima jedan drugačiji umjetnički moment. Svi koji stvaraju nešto s rukama dobrodošli su u naš mali prostor Kapetanove kule. Ako imaju svoj obrt mogu prodavati, a ako nemaju, slobodno mogu samo doći i izložiti svoje proizvode kako bi ih pokazali ili poklonili. Želja nam je da se umjetnici izmjenjuju, da je svake subote netko drugi izlaže i, ako je moguće, izrađuje pred ljudima svoja djela ili održava radionice – pojasnila nam je svoju ideju Ana, iza koje stoji Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU).

Na ideju je došla slušajući konstantno umjetnike koji se žale da nemaju prostora za izložbe ni prigodne manifestacije, i svoje sugrađane koji gunđaju o "poplavi" nekvalitetnih kineskih proizvoda.

- Želja mi je da spojimo ugodno s korisnim, da umjetnicima koji nešto stvaraju pružimo jedno mjesto pod suncem gdje će uz prodaju, kupcima moći objasniti sam proces izrade, dok će Zadrani dobiti jedno drugačije mjesto za druženje, učenje i kupovanje na Poluotoku, zimi! - istaknula je Ana koja kaže da smo kao društvo upali u jedan začarani krug kojeg ona želi bar malo razbiti.

- Muka mi je ljeta, sto istih suvenirnica, a prvenstveno mojih dragih kolega umjetnika koji rade odlične stvari, a nemaju se gdje pokazati. A opet, s druge strane, ni oni sami se ne trude baš jer, pretpostavljam, misle da se nema smisla boriti s vjetrenjačama... Zato želim da se malo pokrenemo kao grad i kulturno se otvorimo i probudimo zimu – istaknula je Ana, dodavši kako je već sad svjesna da neće svake subote u Kapetanovu kulu dolaziti 150 ljudi, ali ako dođe šačica ljubitelja unikatnih umjetničkih djela i time podrži domaće dizajnere, tvrdi, uspjela je u naumu.


Trebamo podršku Grada
- Iznijela sam svoju ideju mojim prijateljima koji izrađuju nakit i svi su oduševljeni i željni sudjelovati. Voljela bih kad bi imali potporu Grada pa da nam financijski malo pomognu, recimo za kupnju materijala ili za neke jednostavne stvari poput projektora ako neki umjetnik svoj proces ne može pokazati uživo na licu mjesta. Za sada imam 15-tak imena koji bi gostovali svaki vikend, no, tko zna, možda se nakon vašeg članka taj broj i malo popne – uz široki osmijeh rekla je Ana Garžina.

23. travanj 2024 15:35