StoryEditorOCM
Zadar plusPREKO 150 STRANICA

Intrade dobile svoju prvu monografiju! Njezina autorica Davorka Mezić otkriva nam zanimljivosti iz 35 godina duge povijesti ove legendarne klape

Piše Matea Gugić Magaš
20. studenog 2021. - 15:45

Za Davorku Mezić sigurno ste čuli. Poznate ju kao dugogodišnju cijenjenu novinarku zadarskog dopisništva Slobodne Dalmacije. Znate ju i kao predsjednicu i članicu Hrvatskog pjevačkog društva “Zoranić“ gdje je provela dugi niz godina.

No, još je niste upoznali kao autoricu prve monografije najpoznatije hrvatske klape, Klape Intrade koja je dugi niz godina bila sekcija društva Zoranić. Upravo je ta veza Davorki donijela priliku da postane i spisateljica.

- Prije dvije godine nazvao me Branko Paić, osnivač i vlasnik  diskografske kuće Scardona, i rekao da bi za 35-godišnjicu klape Intrade izdali monografiju te me zamolio da ja napišem tekst. Ostala sam pomalo iznenađena, a on mi je objasnio kako me predložila sama klapa. Zato sam i pristala... – prisjeća se Mezić koja ovu poznatu zadarsku klapu prati od njenih samih početaka.

- Oni su se kao klapa osnovali 1985. godine, a godinu kasnije je pokojni Srećko Bajlo, koji je bio član Zoranića i pjevao u klapi, predložio upravi Društva da klapa postane njegova sekcija. Kako sam ja dugo pjevala u zboru, a bila i predsjednica, od te godine sam usporedno organizirala nastupe zbora i one za klapu. Tako je klapa imala nastupe u Italiji, Austriji i u drugim zemljama gdje su i “Zoranićevci“ nastupali. Zajedno smo putovali pa sam ih stvarno upoznala i bila godinama vezana uz njih. To je trajalo sve do 2007., kad su odlučili izaći iz “Zoranića“ i osamostaliti se – objašnjava Mezić.

Paićev je plan bio da knjiga izađe točno na 35-godišnjicu osnutka klape, 2020. godine, a njezino bi predstavljanje javnosti bio popraćeno brojnim velikim koncertima koji bi se održavali diljem zemlje. No, svi jako dobro znamo što je “stopiralo“ cijelu prošlu godinu. Mezić je knjigu pisala oko šest mjeseci, no istraživanje je trajalo puno duže.

- Na početku izbijanja pandemije, nakon što sam prikupila sve potrebne materijale, otišla sam na Iž i tamo napisala cijelu knjigu. Koncipirana je kronološki, od prvih koncerata preko spektakularnih nastupa u inozemstvu te brojnih suradnji s poznatim hrvatskim glazbenicima... – dodaje Mezić.

image
Jure Miskovic/Cropix

Knjiga predstavlja objektivnu, uravnoteženu i lako čitljivu retrospektivu djelovanja klape. Davorka Mezić ovom monografijom donosi zanimljivu faktografiju o Intradama, prikupljanu uglavnom preko brojnih novinskih izvora, ali i kroz neposredne razgovore sa svakim članom Klape te njihovim vjernim prijateljima. Također, tu je i nekoliko osvrta najrelevantnijih stručnjaka naše klapske scene, ali i raznih anegdota, kojih tijekom dugih 35 godina, zaista ne nedostaje, iščitava se iz recenzija koje prate knjigu.

Kako autorica ističe u monografiji, ovu je zadarsku klapu među zvijezde vinuo nezaboravni koncert klapa na Poljudu 2006. godine, “Ne damo te pismo naša“, koji je organizirao upravo Paić.

- Preko 15 tisuća ljudi okupilo se te, za klapsku pjesmu revolucionarne godine, na dotad neviđenom klapskom spektaklu koji je u potpunosti promijenio smjer glazbene scene Hrvatske. Tomislav Bralić i Klapa Intrade pjevali su, samo uz jednu gitaru Davora Petrovića, dvije pjesme: „Croatio, iz duše te ljubim“ i „Ispod tvoje boloture“. No, nakon neviđenih ovacija koje su prodrmale cijeli stadion, otpjevali su i „Stinu pradidovu“. Ostalo je povijest, što se, između ostalog, može pročitati u knjizi. Koliko je važan taj koncert za klapu Intrade i svojevrsna prekretnica, govori i činjenica da su nakon njega imali svoj prvi samostalni koncert u zagrebačkoj dvorani Lisinski – ističe Mezić koja je na preko 150 stranica pokušala objasniti fenomen Klape Intrade čije pjesme slušaju razne generacije diljem svijeta.

- U jednom razgovoru otkrili su mi kako baš nikad nije došlo do situacije da se raziđu. Istaknuli su kako se ovim nikad nisu, niti se, bave zbog novaca. O tome, uostalom, govore i brojni humanitarni nastupi i koncerti. Dakako da se nekad i porječkaju, ali prevladava uvijek tolerancija. O svemu razgovaraju i zajedno su do kraja. Jer s klapom se dijeli sve, i životne radosti i nedaće, i suze i smijeh – zaključuje autorica monografije Davorka Mezić.

Kumstvo

Zdenko Stulić iz ninskog LUD-a Branimir prije dvadesetak godina spojio je Intrade s Ignacijem Cugoljem iz malog mjesta u Sloveniji. Brzo je poznanstvo preraslo u veliko prijateljstvo te je klapa često odlazila kod Cugolja u goste, pjevali po obližnjim restoranima, čak i na fešti vatrogasaca i tako postali popularni u cijelom tom kraju. Kakao su do tada članovi klape dolazili unajmljenim kombijem ili vlastitim automobilima, Ignjac im je darovao posve novi kombi. I to ne jednom, nego dva puta. Kad mu se rodio najmlađi sin, cijela je klapa malom Jakubu postala - kumom!

I sami članovi prijateljstvo su učvrstili kumstvima: Tome i Ante su jedan drugome vjenčani kumovi, Mladen je krsni kum Tominom sinu Vici, dok mu je Lovre kum na krizmi, a Tome je kum Mladenovom sinu Josipu.

Glasovi

Ne, Intrade nikad nisu organizirali audicije za pronalazak budućih pjevača klape, već su iskusniji članovi šetali gradom i osluškivali ljude. Glazbeni "skaut" bio je Zdenko Knežević koji i danas sa smijehom priča kako je dobro naćulio uši kad bi išao Kalelargom:

- Slušao bih ljude kako ćakulaju i ako bi mi se neki glas učinio zanimljiv, jasan, lijep, jednostavno dobar, znao bih čovjeka zaustaviti nasred Kalelarge i pitati: - Znaš li ti pivati, bi li ti pivao? - otkriva Zdenko koji je tako pronašao Željka Buljata, a u konobama čuo Valtera Marina i Emila Gojanovića, dok je po Alena Skrozu išao u Zadarske madrigaliste. Još jednom članu „Madrigalista“ upast će u razred, usred nastave, i zamoliti ga daa im bude voditelj. Davor Petrović je, naravno, pristao.

25. travanj 2024 00:35