StoryEditorOCM
Zadar plusNAJBOLJI LUTKARI

Iris Pavić Tumpa: "Vratili smo se punih ruku i u vrhu smo Hrvatske. Ali bit će toga i van granica..."

Piše L.B.
8. lipnja 2021. - 11:51

- S ovogodišnjeg SLUK-a, najstarijeg i najvažnijeg lutkarskog festivala u Hrvatskoj, vratili smo se „punih ruku.“ Naša predstava „Caffe Kraljevstvo“ osvojila je najvažnije nagrade: Vanja Jovanović dobio je nagradu za najbolju režiju, a lutkari Irena Bausović Tomljanović i Dominik Karakašić za najbolju animaciju. Našoj glumici Anđeli Ćurković Petković ujedno je dodijeljeno priznanje za doprinos lutkarstvu – kazala je u utorak na konferenciji za novinare Iris Pavić Tumpa, ravnateljica zadarskog Kazališta lutaka.

Premijera predstave „Caffe Kraljevstvo“, u kojoj igraju Irena Bausović Tomljanović i Dominik Karakašić, bila je u prosincu prošle godine, pa ju je, s obzirom na epidemiološke mjere, vidio mali broj Zadrana. Stoga su zadarski lutkari pozvali građane da u većem broju sada, nakon ublažavanja mjera, pogledaju predstavu, koja će se igrati u zgradi Kazališta lutaka slijedeće srijede, 16. lipnja, s početkom u 18 sati.

- Mjere u Osijeku, na SLUK-u, nisu baš bile bitne, publika je doslovno nahrupila u dvoranu pogledati predstavu. Poznato je da se u Osijeku za zadarske predstave i inače traži „karta više“ i na to smo ponosni. Bilo je istinsko zadovoljstvo konačno igrati pred više publike – kazali su nagrađeni lutkari Irena Bausović Tomljanović i Dominik Karakašić.

image
Irena Bausović Tomljanović i Dominik Karakašić u predstavi "Caffe kraljevstvo"
Foto: Iva Perinčić

Ravnateljica Pavić Tumpa dodala je da je predstava „Caffe Kraljevstvo“ abeceda lutkarstva.

- U vrhu smo lutkarstva Hrvatske. Ali ići će to i šire, jer smo s ovom predstavom već pozvani van granica naše države – istaknula je Tumpa.

Anđela Ćurković Petković je izrazila veliko zadovoljstvo priznanjem koje je dobila od UNIME, za dugogodišnji rad i doprinos lutkarstvu.

- To je priznanje svjetske organizacije lutkara za 27 „službenih“ godina moga rada, a ima i neslužbenog dijela, dok sam se učila zanatu – kazala je Anđela Ćurković Petković.  

Ravnateljica Pavić Tumpa najavila je i održavanje „Mediteranea“, prvog mediteranskog lutkarskog kazališnog festivala, koji se u Zadru održao 2018. i 2019. godine, nakon čega je bila godina stanke. Ove će se godine „Mediteraneo“ održati, i to u vremenu od 29. lipnja do 3. srpnja i okupit će lutkare iz Hrvatske i više europskih zemalja.

23. travanj 2024 20:52