StoryEditorOCM
Zadar plusNAJ TURISTIČKI VODIČ

Ivana Breulj: Kad su me iz Grada zvali zbog "Nasmiješenog sunca", mislila sam da je netko sa šaljivog telefona...

Piše Ivica Nevešćanin
28. prosinca 2020. - 22:15

- Veliko iznenađenje. Nisam to očekivala, pogotovo ne u ovoj godini – iskrena je Ivana Breulj, 38-godišnja diplomirana turistička komunikologinja, koja je u ponedjeljak od zadarskog gradonačelnika Branka Dukića dobila priznanje „Nasmiješeno sunce” za najboljeg turističkog vodiča u 2020. godini. Gospođa Breulj radi kao vodička od 2015. godine, ima svoj samostalni obrt i licencu za Zadarsku, Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. Goste iz cijelog svijeta vodi na engleskom, talijanskom i gotovo u 80 posto slučajeva, kako kaže, na njemačkom jeziku.

- Kad su me nazvali iz gradske uprave i rekli da sam dobitnica priznanja „Nasmiješeno sunce”, mislila sam da se netko sa mnom šali, da me zove netko sa šaljivog telefona. Ugodno sam se iznenadila. Ovo je za nas u turizmu bila jako loša godina, nitko nije imao puno posla, tako da se nadam kako je ovim priznanjem honoriran i moj dosadašnji rad – kaže Ivana, koja je prije otvaranja samostalnog obrta jedno vrijeme radila u Falkensteineru. Svoj posao voli jer je dinamičan i raznolik, upoznaje zanimljive ljude, a svakom gostu pokušava pristupiti individualno, prilagoditi se onome što traži.

- Nema unaprijed poznate sheme ili recepta, svakome gostu, svakoj grupi se morate prilagoditi. Neke više zanima razgledavanje grada i parkova, neki inzistiraju na kulturnoj ponudi, drugi traže prirodne ljepote i gastronomiju... Zapravo je sve to timski rad. Ako vodite neku grupu u autobusu važno je i kako vozač vozi autobus. Vrlo je važno kakav ukupan dojam gost stječe o vama kao predstavniku domaćina – kaže Ivana kojoj je jasno da su turistički vodiči, kao prvi na izvoru informacija za goste, pravi ambasadori našeg grada i Županije, odnosno destinacije u koju su došli.

- Većina gostiju nas doživljava kao sigurnu i čistu destinaciju, na što se, priznajem, uvijek začudim jer se upitam kako je kod njih – kaže uz osmijeh Ivana koju posao turističkog vodiča motivira da svakim danom bude što bolja.

- Ne mislim da je ovo težak posao, ali treba ga raditi sa srcem. Svaki dan na posao idem radosna i s osmijehom. Zato mi je jako falio ove godine, kada je zbog pandemije sve bilo zaustavljeno. Zato ne mogu pošteno ni uživati u ovom priznanju. Nadam se da će dogodine opet sve biti po starome...

20. travanj 2024 04:09