StoryEditorOCM
Zadar plusBRICO NA PEDALAMA

Ive Morović na biciklu po Japanu javio se s lokacije Himeji, pratimo ga i dalje na putu dugom 1000 kilometara

Piše Mišel Kalajžić
22. svibnja 2024. - 11:13

Ive Morović - brico na pedalama - koji biciklom prelazi 1000 kilometara od Tokija do Hirošime i to potpuno sam - javio se jučer s mosta Akashi -Kaikyo. Ima drugi najduži raspon na svijetu, odmah iza turskog Canakkale. Htio je još posjetiti dvorac Himeji, ali je stigao kasno jer već u 4 zatvaraju vrata. To je najposjeceniji dvorac u Japanu.

image

Ive Morović brico na pedalama

Ive Morović/Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Prije toga je iz Kyota krenuo u Naru. Posjetio je dvorac Tode ji ili "Veliki istočni hram" koji je jedan od najpoznatijih i povijesno najznačajnijih hramova u Japanu. Sve donedavno glavna dvorana držala je rekord kao najveća drvena zgrada na svijetu. U njoj se nalazi jedan od najvećih brojčanih kipova Bude u Japanu visok 15 metara.

- Posvuda oko dvorca mlade srne i jeleni slobodno šeću, toliko su slobodne da vam jedu iz ruke. Prolazim kroz Osaku i posjećujem velebnih dvorac Osaka. Kroz grad jurim dalje prema Kobe u gdje noćim dok ću Osaku posjetiti u povratku iz koje letim doma - napisao je Ive na facebooku.

image

Ive Morović brico na pedalama

Ive Morović/Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Kyoto mu je bio draži od prevelikog i užurbanog Tokya. Posjetio je Arashiyamu gdje se nalazi park majmuna i šuma bambusa. -.Predvečer sam posjetio stari dio grada Gion i dvorac Nijo ji. Na kraju dana počastio sam se kolačem, pogledam u kutiju kad li ni tu Japanci ništa me propuštaju slučaju. Naime uz kolač su stavili i kesicu s ledom da se ne grije, čuda ti.

Za Kyoto kažu da je kulturna prijestolnica Japana i grad s preko tisuću hramova. Kyoto je bio glavni grad Japana od 794.do 1868. godine, ima 17 lokaliteta pod zaštitom UNESCO -a. Kako je bio lipi dan iskoristio sam priliku da posjetim Fushimi Inari Taisha. Tu se nalazi 5000 Sebon Torija tj svetih vrata.Svaki stup obložen je imenom i porukom tvrtke koja ga je donirala svetištu. 

image

Ive Morović brico na pedalama

Ive Morović/Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Prije više od 40 godina moj tetak Mile kupio mi je foto album koji je donio iz Japana.Na prvoj stranici u 3D u bila je slika Kin ka kuji -a odnosno Zlatnog paviljona. Sve me to nekako vratilo u djetinjstvo i ostvarenje dječačkog sna - napisao je Ive.

Prije toga je posjetio dvorac Nagoya koji je sagrađen je od 1603. do 1868.u razdoblju Edo.

- Fascinantno zdanje koje je gotovo uništeno u Drugom svjetskom rati i još se uvijek obnavlja. Sama Nagoya danas je četvrti po veličini grad u Japanu sa 2.2. milijuna stanovnika, odnosno 8 milijuna s okolicom. Prema Kyotu put me vodi preko planina do gradića Koka. Nakon noćasnje kiše puše jak vitar u prsa, nije mi nimalo ugodno. Pri vrhu prijevoja ugledam tunel, kažem si spas nema više brda kad li ono pogledam dužinu, više od 4km, nije mi bilo baš svejedno. Nakon izlaska iz tunela spuštam se u dolinu uživajući u prirodi oko sebe, šume, brda, potok, cvrkut ptica, mala pitoreska sela, sve po mom gustu. U jednom trenutku ugledam nekakovo komešanje na putu, vidim mali majmuni se igraju, kako su me iznenadili. Dok sam izvadio mobitel oni su se razbježali po stablima bambusa...

image

Ive Morović brico na pedalama

Ive Morović/Slobodna Dalmacija
16. lipanj 2024 02:49