StoryEditorOCM
Zadar plusPIVO NAPRAVLJENO U ČAST KIPU SFINGE NA BRODARICI I NJENOM STOGODIŠNJEM POSTOJANJU

Iz zadarske mini "Pivovare 8" poteklo je novo craft pivo koje možete kušati na Adventu

28. prosinca 2018. - 22:30
Ante Garžina i Karlo Šestancan loweryour blood pressure_

Karlo Šestan i Ante Garžina, osnivači zadarske mini Pivovare 8, prvi su se u svijetu dosjetili položiti pivo u more, pustiti ga da odleži čak šest mjeseci na 16 metara dubine i tako, u suradnji sa tvrtkom Marka Duševića s Paga "Adriatic Shell", stvorili jaku tamnu craft senzaciju, točnije baltic porter naziva "Kraken's treasure adriatic sea edition".

Osim portera koji su proljetos predstavili javnosti, od nedavno u svojoj maloj pivovari u Arbanasima, proizvode i american pale ale, koji su nazvali "Sfinga", po jednom od poznatijih simbola Zadra, kipu s Brodarice, simbolu velike ljubavi koji ove godine slavi 100 godina postojanja, te ga svojim sugrađanima ponudili na adventskim kućicama!

– Pivo Sfinga je ugodne gorčine, jantarne boje s 5,3 posto alkohola, dosta pitkije od Krakena koji ima čak 7,8 posto alkohola. Hmelj Columbus Sfingi daje posebnu biljnu i citrusnu aromu s notom crnog papra. Za sada se može isprobati u restoranu "Hedonist" i njihovoj adventskoj kućici, a poslije Nove godine "širimo se" i po drugim lokalima – kazao nam je Karlo Šestan, suvlasnik Pivovare 8.

"Sfingu" možemo naći u boci od 0,33 litre, a krasi je etiketa koju je s posebnom pažnjom izradio lukoranski umjetnik Marin Franić.

– Suradnja moje Tvornice mašte i Pivovare 8 nastala je na poziv Karla Šestana. Osobno mi je na prvu bila zanimljiva ta priča, pomalo mistična, o ljubavi žene i tvorca kipa. Nekako je sjetna i puna soli. Crtajući želio sam da sfinga sraste u duh žene, da ta žena sraste u sam hladni kamen Sfinge. Koristio sam simbole našeg kraja, naravno svog škoja Ugljana, i sve skupa povezao u nebo i more, te spojio sa steampunk vintage stilom koji volim – tako je dizajn opisao Franić.

Craft pivo Sfinga od Karla i Ante dobilo je ugodan, pitki okus i gorčinu, a od Marina i jednu zgodnu priču - njegovi napisani stihovi glase:

"U gradu o' soli zapisana je legenda što vitar ju priča.

U zavijet jubavi čovjek podignu kip o suza i mora, svojoj voljenoj ženi Atilli, što prerano ode, da oblake čuva.

Kamenu Sfingu, da u vječnosti plovi. Unatoč svitu i vitru, da diše...

Za dvoje!''

Ova mlada mini Pivovara 8, postoji tek šest mjeseci, a sa svoja dva proizvoda od hmelja, Kraken's treasure i Sfinga, već je pokazala da neće ići konvencionalnim putem i nametnula se kao kreativna i hvalevrijedna priča našeg kraja, koja svakako grije u danima hladnog adventa. Živjeli! 

19. travanj 2024 01:05