StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: PREDSTAVLJENA KNJIGA DUBRAVKE KISIĆ I ANTONIJE MLIKOTE

Izložbu o poslijeratnoj obnovi Zadra vidjelo više od 2000 posjetitelja!

Piše Narodni muzej Zadar
9. lipnja 2017. - 22:08

U petak je u Kneževoj palači održano predstavljanje knjige „Zadar - poslijeratna urbanističko-arhitektonska obnova" autorica mr. sc. Dubravke Kisić i doc. dr. sc. Antonije Mlikota.

Organizator predstavljanja je Državni arhiv u Zadru koji je i nakladnik knjige, te je promocija održana u povodu obilježevanja Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja), ujedno i zatvaranja izložbe „Zadar - poslijeratna urbanističko-arhitektonska obnova" postavljene u travnju u izložbenim dvoranama prizemlja Kneževe palače.

Podsjećamo da su izložbu zajednički suorganizirali Državni arhiv u Zadru, Hrvatski muzej arhitekture i Narodni muzej Zadar, a koncipirale su je spomenute autorice istoimene knjige. Postav izložbe u Zagrebu i Zadru, kako je istaknula autorica Antonija Mlikota, posjetilo je više od 2000 posjetitelja.

Na gotovo 350 stranica prateće publikacije nalaze se znanstvene studije autoricâ o poslijeratnoj obnovi Zadra kao i prateći fotografski i projektno-arhitektonski materijal.

Dvorana s povijesnom slikom „Žrtvovanje Ifigenije" bila je pretijesna za odaziv velikog broja zainteresiranih građana koji su došli na predstavljanje. Ravnateljica muzeja Renata Peroš pozdravila je uzvanike, a u temu predstavljanja stihovima je uvela glumica Kazališta lutaka Zadar, Anđela Ćurković Petković, višekratno isčitavajući retke Slavka Mikolčevića i Miroslava Krleže s impresijama o Zadru čime je dočarana atmosfera Grada u neposrednom poraću.

O ovoj važnoj publikaciji za naš grad govorio je državni tajnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske dr. sc. Ivica Poljičak, ocjenivši djelo nezaobilaznom knjigom kako za stručnjake arhitekte, urbaniste i povijesničare umjetnosti, tako i za studente tih znanosti.

Ravnatelj Državnog arhiva u Zadu i urednik izdanja, dr. sc. Ante Gverić naglasio je kako je savezničko rušenje grada i njegova poslijeratna obnova značajna tema zbog koje su i krenuli u priređivanje kako izložbe, tako i popratnog izdanja, te kako to pitanje još uvijek nije do kraja znanstveno obrađeno.

Autorica doc. dr. sc. Antonija Mlikota istaknula je osobe čiji rad je obilježio stvaranje ove knjige, posebno suautoricu mr. sc. Dubravku Kisić koja je obradila temu zadarske poslijeratne obnove s aspekta arhitektonske struke.
Udio autorice Mlikota u ovoj knjizi sadrži dio sažetka njezine doktorske disertacije koja je nastala višegodišnjim istraživanjima u mnogim hrvatskim arhivima.

Autorica je u svojem obraćanju istaknula za Grad prevažnu ulogu Sveučilišta, a prije toga i Filozofskog fakulteta, te Odjela za povijest umjetnosti utemeljenog prije 60 godina. Upravo na tim temeljima generacije mlađih povijesničara umjetnosti, među kojima i dr. sc. Mlikota imaju čast nastaviti znanstveni rad na istraživanju zadarske baštine.

19. travanj 2024 11:49