StoryEditorOCM
Zadar plus"KUGINA KUĆA"

Jedinstvena predstava na daskama Kazališta lutaka Zadar u režiji mladog Ivana Planinića: bez riječi prenijet će bol jedne majke

Piše M. Magaš
22. veljače 2023. - 14:07

Kazalište lutaka Zadar, kao jedino u zemlji, ima dugu, neprekinutu tradiciju izvođenja predstava i za odrasle. Kako bi ju održali, ove godine pripremili su predstavu "Kugina kuća", poznatog hrvatskog pisca Augusta Šenoe, u režiji mladog i talentiranog Ivana Planinića, u suradnji s Kazalištem Virovitica.

Ono što ovu predstavu izdvaja od ostalih jest što je u potpunosti neverbalna.

- Tako je, ni jedna jedina riječ neće biti izgovorena tijekom izvedbe. Naime, cijeli će se narativ ispričati uz pomoć drugih scenskih znakova kao što su glazba, predmeti, mizanscen, pokreti... Bez da ispričamo cijelu priču, koja i nije jednostavna za ispričati, što je bio poseban izazov. Nije bilo lako, no vjerujem da je time priča dobila jednu dublju dimenziju – rekao je Planinić na konferenciji za medije koja je održana u srijedu.

Priznao je također kako su kao kolektiv svjesno ušli u ovaj pomalo riskantan potez kako bi otvorili jedno novo kazališno polje.

- I kako bi ušli u jedan prostor koji nije uobičajen. U tom smo smislu ostvarili odličnu suradnju sa svima koji dolaze sa strane kazališta. Vrlo smo brzo uspostavili odličnu komunikaciju i u početnoj fazi smo već vidjeli kako bi ta predstava mogla izgledati – ističe. Također, dodao je kako je riječ o tužnoj priči, točnije o tragediji.

image

Konferencija za medije

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Radili smo bez bojazni što ova priča nema sretan završetak. To je već jedan otklon od onoga što mi se čini većinski ili dominanti pristup. Upravo je iz tog razloga namijenjena za gledanje tek djeci od 12 godina – pojasnio je Planinić.

Na njega se nadovezala i ravnateljica KLZ, Iris Pavić Tumpa, koja je istaknula kako je Šenoa u posljednje vrijeme nepravedno zanemaren te ga je bilo potrebno ponovo postaviti na kazališne daske.

- Predstava je mučna i moćna, tema je teška: jedna se majka mora odlučiti što će žrtvovati u određenom trenutku – istaknula je Pavić Tumpa.

Glazba je, zbog nedostatka riječi, iznimno važna i nosi veliki dio predstave. Nju je napisao Nikša Marinović, a zvuk je oblikovao Luka Gamulin, dok je voditelj tona Marin Bakmaz.

Osim sinergije glazbe, svijetla, vrlo važan faktor u ovoj predstavi su i pokreti predmetima. Lutke je napravio Darko Petković, a zaslužna za njihovo pravilno ”oživljavanje” je redateljeva desna ruka, Maja Marijančić, asistentica, koreografkinja i dramaturginja.

- Bio je to izazov, stvoriti određenu priču, doživljaj, koji će izazvati reakcije publike. A reakcije su bile točno onakve kojima smo težili... - rekla je Marijančić kojoj je ovo prvi put da radi s lutkama. No, kako je rekao jedan od glumaca, Lino Brozić, upravo je međusobno poštovanje u tom početnom neznanju, točnije neiskustvu, kako glumaca, tako i koreografa, bilo ono što je stvorilo jednu posebnu vezu.

- Mislim da smo zato mi stvorili ovu predstavu čime se ponosim. Osobno mi je drago što ovo nije predstava za djecu jer često je lutkarsko kazalište zanemareno od strane odraslih, kao da je oko njega obavijena jedna doza predrasude da su sve predstave rađene za dječje uzraste. Nadam se da će ova predstava to promijeniti i da će se tijekom narednih godina starija publika naučiti dolaziti u kazalište lutaka bez predrasuda i da će biti jednak broj predstava za starije kao i za djecu – zaključio je Brozić.

Premijerna predstava održat će se u petak, 24. veljače, u Kazalištu lutaka Zadar, s početkom u 19 sati.

image

Kugina kuća

Klz/Slobodna Dalmacija
04. svibanj 2024 16:02