StoryEditorOCM
Zadar plusERASMUS+ PROGRAM

Jelena je iz Novog Sada došla u Zadar: "Studiranje u Hrvatskoj i Srbiji je slično, studente muči isto pitanje, što ćemo nakon fakulteta?"

Piše Rosana Prvinić
22. travnja 2021. - 11:29

Jelena Mirić (26) studentica je diplomskog studija Komunikologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kao i mnogi drugi studenti iz Europe, odabrala je Zadar za svoju ERASMUS destinaciju. Jelena je odrasla u Vukovaru, obrazovanje je nakon srednje škole nastavila u glavnom gradu Vojvodine gdje uz studiranje radi kao voditeljica odnosa s javnošću u Omladinskoj prestolnici Evrope Novi Sad (OPENS). Uz angažman na Radio televiziji Vojvodina može se pohvaliti i pokretanjem inicijative “Ženska akcija” na svom fakultetu.

ERASMUS+ program je program mobilnosti studenata i profesora, sufinanciran od strane Europske unije. Program djeluje od 2014.godine, a u samom programu do 2020. sudjelovalo je više od dva milijuna studenata diljem Europe.

- Pozivam studente Sveučilišta u Zadru da posjete Novi Sad i naš Filozofski fakultet, privatno ili preko ERASMUS+ programa. Žarko iščekujem toplije vrijeme kako bih maksimalno uživala u Zadru i posjeti okolnih destinacija. Uistinu me veseli druženju sa zadarskim studentima – kaže Jelena na početku našeg razgovora.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kako ste se odlučili na ERASMUS+ program i zašto ste izabrali Zadar?

- Prilika mi je to da upoznam ljude koji su sličnih interesa i da razmijenimo neka iskustva, posebno studenti novinarstva, samim time da saznam nešto više o položaju studenata u Hrvatskoj. Zadar sam izabrala između tri opcije koje su mi se nudile kao studentu ERASMUS+ programa. Osim toga, odrasla sam u Vukovaru i samim time vaša kultura i vaš način života je nešto što poznajem pa mi je i proces prilagodbe bio puno lakši.

Koja je razlika između studiranja u Hrvatskoj i Srbiji?

- Generalno, što sam uspjela vidjeti, imamo jako slične kolegije, a to je jedan od razloga zbog kojeg sam ovdje. Razlika je u tome što u Srbiji možeš biti “na budžetu” ili “na samofinanciranju”. Da biste bili “na budžetu” morate ostvariti neki određeni broj ECTS bodova, te imate pravo na dom ali i dalje se plaća prijava ispita. Međutim ako niste “na budžetu” onda nemate pravo niti na dom niti na menzu i plaćate godišnju školarinu. Nešto kao vaši redovni i izvanredni studenti, s tim da kod nas bilo da ste “na budžetu” ili “na samofinanciranju” predavanja su obvezna za svih, što u Hrvatskoj nije slučaj.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Iz studentske perspektive, kako izgleda život u Hrvatskoj a kako u Srbiji?

- Dosta je slična situacija, na isti način se zabavljamo, na isti način provodimo slobodno vrijeme. Razlika je u tome što ste možda u obrazovanju fokusirani na neke druge stvari. Ali što se tiče studentskog života, putovanja, druženja, nema tu velike razlike, barem koliko sam ja uspjela do sada vidjeti. U principu imamo iste želje, vodi nas ta neka mladenačka želja, želimo sve i odmah, a u isto vrijeme kao i vas muči nas pitanje “što ćemo nakon fakulteta?”, posebno nakon pandemije.

Dojmovi studiranja na Sveučilištu u Zadru?

- Nažalost nisam imala prilike vidjeti nastavu uživo i doživjeti tu interakciju uživo, ali ovo što sam uspjela vidjeti putem online nastave mi se jako sviđa. Od prvog dana nisam osjetila nikakvu razliku, osjećala sam se prihvaćeno i od strane profesora i od strane kolega. Mislim da su svi vrlo kolegijalni i susretljivi. Dobili smo i sve potrebne informacije od ERASMUS koordinatora tu u Zadru, kako o obrazovanju tako i o samom životu u Zadru.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Što vam se posebno svidjelo na Sveučilištu u Zadru, odnosno u hrvatskom obrazovnom sustavu?

- Posebno mi se svidjelo to što vi možete raditi preko student servisa. Mi imamo studentske zadruge, ali rijetko tko tu nađe posao. Kada bih uspoređivala Hrvatsku i Srbiju, ono što studenti tu kod vas zarade za 3-4 sata rada, mi zaradimo za 12-15 sati. Ne postoji nikakva privilegija toga što si student, odnosno na one poslove koje vi ovdje možete raditi preko Student servisa, ja se u Srbiji moram prijaviti paralelno s fakultetom, kao obični radnik, a ne kao student.

Gdje se vidite nakon završetku fakulteta?

- Pošto se već bavim odnosima s javnostima, vidim se u tome. Šalu na stranu, svi znamo da u novinarstvu možeš raditi određeni niz godina, ako želiš biti produktivan i potpuno posvećen poslu, ali za sada se vidim kao PR ili netko tko se bavi digitalnim marketingom.

INICIJATIVA: BESPLATNI HIGIJENSKI ULOŠCI NA FAKSU

Jedna ste od pokretača inicijative “Ženska akcija”, možete li nam reći nešto više o tome?

- Inicijativa “Ženska akcija” pokrenuta je kako bi se uveli besplatni higijenski ulošci na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Uključili smo i ostale udruge koje se bave pitanjima položaja žena. S obzirom na to da radim u organizaciji koja se bavi položajem i unapređenjem mladih uspjela sam svoja znanja koja sam stekla radom prenijeti na inicijativu. Ono što bi htjela naglasiti je da je ovo dobar početak i za ostale fakultete na Sveučilištu u Novom Sadu. S obzirom na to kako želimo da ova inicijativa dugoročno opstane, nadam se da će nam se ubrzo pridružiti i neki fakultet iz Hrvatske.

 

image
Luka Gerlanc/Cropix
27. travanj 2024 00:52