StoryEditorOCM
Zadar plusMALI BALUN

Jozo Barać: Korona je zaustavila natjecanje na Sveučilištu do kraja godine. Bila bi šteta dopustiti da se naša liga malog nogometa ugasi

Piše Katarina Ergović
23. travnja 2021. - 13:28

Jozo Barać student je druge godine diplomskog studija Poduzetništva u kulturi i turizmu na Sveučilištu u Zadru te jedan od organizatora Sveučilišne malonogometne lige (SMNL) koja postoji od 2014. godine. Osnovali su je tadašnji studenti, a u njoj sada sudjeluje deset odjela. SMNL se održava u dva različita tipa natjecanja, ligi i kupu. U razgovoru s Baraćem saznali smo detalje o samoj ligi i kakva je trenutna situacija s ligom u pandemiji koronavirusa.

Koja je razlika između lige i kupa te kako funkcioniraju ta natjecanja?

- Kao što znate, postoje dva različita natjecanja, kup i liga. Kup se igra svakog studenog po grupnom principu gdje se ekipe dijele u dvije skupine. Prve dvije ekipe nakon međusobnih susreta idu u polufinale. U ligi ima deset ekipa sa po deset igrača. Ekipe igraju međusobno i tako skupljaju bodove. Prva i druga momčad na ljestvici direktno ulaze u polufinale, a ekipe do šestog mjesta igraju play-off. Liga se igra od ožujka do lipnja.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kako studenti mogu postati dio neke ekipe?

- Svake godine na stranicama Sveučilišta u Zadru objave se termini igranja kupa i samim time se traže novi članovi ekipa. Tamo su navedeni predstavnici svih ekipa i onaj tko želi sudjelovati može se javiti njima. Nema kriterija da, recimo, netko nije dovoljno dobar. Svi mogu igrati, potreban je samo sportski duh. Neki odjeli jednostavno nemaju dovoljan broj studenata kako bi se oformila ekipa, dok s druge strane neki odjeli imaju po čak tri ekipe tijekom sezone.

Tko financira ligu, odnosno kako pokrivate troškove?

- Dok smo igrali na terenu ŠC Franka Lisice, suce smo plaćali kotizacijama koja je iznosila 200 kuna po ekipi. Sad se ondje gradi Studentski dom i nemamo gdje igrati pa iznajmljujemo nogometni teren na Višnjiku. To nam plaća Sveučilište na temelju projekta kojeg su nam odobrili. Jako smo zadovoljni što smo dobili ta sredstva i što Sveučilište na taj način podupire sveučilišni sport. Dresove financiraju odjeli.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Je li pandemija koronavirusa utjecala na održavanje natjecanja?

- Prošle godine se liga zbog lockdowna u ožujku nije održala. Uspjeli smo u studenom organizirati kup koji je osvojila ekipa Odjela za ekologiju. Ove godine smo probali održati ligu, odigrali nekoliko utakmica, ali smo opet bili primorani prekinuti. Liga je trenutno suspendirana na dva tjedna jer je premalo igrača trenutno u Zadru. U ovoj situaciji je jako teško organizirati ligu i nismo sigurni hoće li se ona uopće nastaviti ove akademske godine. Na održanim utakmicama nije bilo puno gledatelja, sve epidemiološke mjere su se poštovale. Prije pandemije gledanost je bila dobra, posebno se pratio kup, ali sve je to ovisilo o ekipama koje igraju.

Što planirate dalje?

- Liga je odlična prilika za rekreaciju studenata, ali i druženja studenata sa svih odjela. Većina organizatora je pri kraju studiranja i bilo bi lijepo da nam se pridruže novi studenti jer bi stvarno bilo šteta dopustiti da se ovakva sveučilišna aktivnost ugasi.

20. travanj 2024 02:29