StoryEditor
Zadar plusFOTOGALERIJA

Kada se novo uklopi u staro: Dovršena prekrasna luksuzna vila za uživanje i odmor u Murvici na kojoj se nije štedjelo

Piše D&D
12. travnja 2021. - 12:43
VILLA EMILIOCroatialuxuryrent.

Projekt potpisuje arhitekt Lovro Batković, objekt se prostire na 275 kvadrata interijera, a vanjski prostor na 520 kvadrata

Moj je zadatak bio dovršiti postojeću kuću, popuniti praznine i poboljšati je u smislu gradnje terase, povećanja prozorskih otvora, uređenja sunčališta i bazena te nadogradnje pete sobe koja sada funkcionira kao zasebna stambena jedinica - priča nam arhitekt Lovro Batković koji je vodio rekonstrukciju vilu Emilio obitelji Žilić u koju vas danas vodimo. Nalazi u Murvici kraj Zadra, površina joj je 275 četvornih metara. Vanjski prostor koji uključuje sunčalište, bazen i slična mjesta prostire se na 520 m2, tako da vila s okućnicom ima čak 7720 četvornih metara.

Arhitekt Lovro Batković ističe da je on vodio rekonstrukciju, Antonela Zrilić napravila je idejni projekt krajobraznog uređenja, a dvojac Silva Zrnić potpisuje izgled interijera.

Nove intervencije

- Iako se radi o rekonstrukciji, jer smo izmijenili inicijalnu koncepciju objekta, s obzirom na to da je postojeće stanje bilo u dosta dobrom stanju, više se radilo o dovršenju vile nego o saniranju i popravcima. Tako je, što se tiče unutrašnjeg rasporeda, isprojektiran i izveden kompletno novi kat sa spavaćim sobama i kupaonicama, peta gostinjska soba i sauna.

Tu su od novih intervencija još i praonica i servisni WC, igraonica, sunčalište i bazen - objašnjava arhitekt Batković.

Kuća se sastoji od kuhinje, blagovaonice, dnevnog boravka, pet spavaćih soba od kojih su tri s kupaonicom i dvije s garderobom. Tu su i servisne prostorije (praonica), WC koji servisira boravišnu zonu i sauna.

S investitorima je odlučeno da se zidovi ne žbukaju i ne oblažu niti iznutra. Boravišna zona obogaćena je biljarskim stolom koji se nalazi između blagovaonice i dnevnog boravka

- U prizemlju su sljedeće prostorije: kuhinja, blagovanje i dnevni boravak, a one su specifične po tome što je ostavljen vidni kamen i u interijeru. S investitorima smo odlučili da se zidovi ne žbukaju i ne oblažu ni iznutra. Boravišna zona obogaćena je biljarskim stolom koji se nalazi između blagovaonice i dnevnog boravka. Spavaće sobe su specifične po tome što svaka ima komforni izlaz na terasu s ležaljkama za sunčanje, a roditeljska soba ima garderobu i veliku terasu samo za sebe.

Spavaće sobe imaju komforni izlaz na hedonističke terase s ležaljkama za sunčanje i prigodnim namještajem.

image
Villa Emilio
Croatialuxuryrent
image
Villa Emilio
Croatialuxuryrent

Dvije krajnje i najveće spavaće sobe imaju svaka svoju kupaonicu, a dvije središnje servisirane su s velikom kupaonicom koja se sastoji od dva dijela, ostakljenog dijela za umivaonike i intimnim dijelom. Peta i gostinjska soba je specifična po tome što ima svoj autonomni vanjski ulaz i funkcionira kao zasebna stambena jedinica s garderobom i velikom kupaonicom - nabraja arhitekt, a Silva Zrnić koja je bila zadužena za interijer dodaje kako se nastojalo napraviti jedan bezvremenski neopterećujući interijer koji se može koristiti tijekom cijele godine. Jako se pazilo na detalje unutar prostora kao i na vanjski prostor terase i okolice bazena.

Prirodne boje

U cijelom interijeru prevladavaju prirodni materijali, kameni zidovi i konstrukcija od drvenih greda. Umjereno se može uočiti i opeka, također prirodan materijal iz zemlje. Samim tim su i boje prirodne. Bijela, bež i blagi oker, sve su to tonovi kamena uz malo crvene od opeke.

- Postojeće stanje koje smo zatekli je već bilo dosta dobro izvedeno od pažljivo biranih kamenih klesanaca. Nastavili smo u tom duhu. Kameni rubnjaci, kameno popločenje i kamene obloge, rekao bih da je sve točno "palo" - otkriva arhitekt koji nam priznaje kako mu je najveći izazov u cijelom ovom projektu bio taj što je već dosta toga bilo zadano tako da je novo trebalo dobro uklopiti u staro.

- Izmjene i poboljšanja koja smo napravili trebali su dobro sjesti. Zamijenili smo nadstrešnicu s terasom i povećali prozorske otvore kako bi se moglo iz soba na terasu i izaći. Tako smo se otvorili južnoj sunčanoj strani i dobili više sunca i pogled. Izazov je bio to tehnološki izvesti i neutralno vizualno uklopiti s dva luka koji se nalaze u nastavku. Na zapadnoj strani pojavila se i peta gostinjska soba koja funkcionira kao zasebna stambena jedinica sa svojom garderobom i kupaonicom.

U akcijama rekonstrukcije vile arhitekt i njegovi suradnici povećali su i prozorske otvore čime su unutrašnjim prostorijama podarili više sunca

image
Villa Emilio
Croatialuxuryrent
image
Villa Emilio
Croatialuxuryrent

Taj novi volumen je popunio šupljinu i za njega je trebalo osmisliti okvir koji je izartikuliran vijencem od novog bijelog kamena što ja nazivam krunom. Sunčalište bazena i sami bazen, igraonica kao i već spomenute intervencije trebalo je uklopiti u kontekst vernakularne arhitekture i tipičnog dalmatinskog krajobraza od krša i niskog raslinja što sve skupa daje jedan upečatljiv vizualni identitet. Izazov je bio zadržati duh stare gradnje, ali i stvoriti dodatnu vrijednost i dati notu elegancije i finoće svemu skupa - tumači i za kraj nam otkriva da mu sada, u konačnici, najviše zadovoljstva pričinjavaju pozitivne reakcije posjetitelja i gostiju vile koji se u obnovljenim prostorima osjećaju ugodno i "mekano".

Udahnut život

- Uglavnom komentiraju kako su se u vili impozantnih dimenzija osjećali komotno, a da su im različiti sadržaji i dobro osmišljena rješenja ponudila kvalitetan odmor nakon kojeg su se spremno i osvježeno s novim uspomenama mogli vratiti svakodnevnom presingu i životu. Zadovoljstvo mi je što se u tom prostoru događa život. Arhitektura koja udahne život, koja je prihvaćena i koja se koristi mi je najveće zadovoljstvo - zaključuje arhitekt Lovro Batković.

Inače, ovu vilu možete iznajmiti ako slijedite poveznicu: croatialuxuryrent.

06. svibanj 2021 02:25