StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: KAD SE PANONSKO VINO ZAGRLI S DALMATINSKOM SPIZOM

Kadarka sa stolova dvaju papa predstavljena u restoranu Kornat

24. travnja 2017. - 13:59
DSC_6919.JPG

U skladu sa svojom sad već dugogodišnjom tradicijom da svojim gostima predstavlja i nudi vinske bisere s raznih strana Hrvatske i šire, s tim da je stalna vinska karta većim dijelom napunjena vinima zadarskog kraja, restoran Kornat je prošlog vikenda predstavio kadarku, u Dalmaciji manje više nepoznatu vinsku sortu.

To je  vrhunsko, uzbudljivo vino stiglo iz Vojvodine, s imanja hrvatske obitelji Tonković u Bačkim vinogradima, dijelu Subotičko-horgoške pješčare. Tamo je ta obitelj prije više od 15 godina zasadila 7,5 ha vinograda s jednom jedinom sortom – kadarkom, vrstom grožđa koja ima dugu povijest u Panonskoj nizini, a koja je naprasno nestala iz tog prostora još početkom prošlog stoljeća prošlog stoljeća jer je bila zamijenjena nekim drugim, otpornijim sortama. Izvorno, kadarka je tamo stigla sa Skadarskog jezera još u 17. stoljeću.

 

O posebnosti i kvaliteti ovog vina možda najbolje govori povijesna celebrity priča: kadarku je obožavao Shubert, ali i Franz Liszt koji je određene količine tog vina, koje mu je inače stalno bilo na stolu, slao papi Piju IX. Obitelj Tonković je isto tako određenu količinu svoje kadarke poslala papi Benediktu XIV.

 

Iako se kadarka Tonković već može nabaviti u Hrvatskoj, točnije u nekoliko zagrebačkih vinoteka, u restoranu Kornat je bila prva prava hrvatska promocija ovoga vina, događaj koji je nepunio stolove poznatog restorana, ali s kojeg su, na žalost, izostali zadarski vinari i vinoljupci za koje bi bilo očekivano da ih ovakva, gotovo egzotična vinska zabava prve zainteresira.

 

A uz vrhunsku kadarku u nekoliko verzija i godišta, pa, recimo, i prerađenu u perfektni, osvježavajući, pravi ljetni rose, chef Kornata Damir Stoiljković Pierino i voditeljica i vlasnica restorana, a sama ljubiteljica vrhunskih vina Sandra Petričić, složili su meni od pet sljedova, tri riblja s prevladavajućom sabljarkom i jednim mesnim, te laganim voćnim desertom. Pri tom su pratili liniju mediteranskog, dalmatinskog i morskog te gostima otkrili kako se vrhunska kontinentalna vina vrlo lako zagrle s primorskom kužinom. 

26. travanj 2024 02:48