StoryEditorOCM
Zadar plusMJESTO SREĆE

Kako je stvoren mit o Jazinama: Moćne Talijane dočekalo pet tisuća gledatelja, Zvezdi su ugašena svjetla, Cibona do naslova u praznoj dvorani...

Piše Dražen Žura
26. travnja 2021. - 13:15
ILUSTRACIJA: Dvorana Jazine u Zadru, košarkaška utakmica polufinale 1. HKL treća odlučujuća utakmica. KK Zadar - KK Zagreb (24.5.2008.)Jure Miskovic/Cropix

Iako današnja utakmica posljednjeg kola ovosezonske ABA lige za Zadar (pa ni za Crvenu zvezdu) nema neki presudan rezultatski značaj, veličina ovih dviju momčadi ipak daje dovoljan razlog da se prisjetimo nekih od najvećih košarkaških utakmica u mitskim Jazinama.

Jer u svojoj bogatoj povijesti, Jazine su ponudile cijeli niz velikih utakmica, ne samo u rezultatskom smislu nego inače, jer košarka je zapravo sve u Zadru. Svima je jasno kako nije moguće izdvojiti sve što bi se moglo, iz razloga što svatko ima “neku svoju” utakmicu, što potvrđuje razmišljanje kako je “stara dama” ponudila svu raskoš ovoga sporta. Nastojali smo kroz svega nekoliko zbivanja približiti upravo sve spomenuto...

1. Zadar - Simmental 90:66, 1968.

Momčad iz Milana u Jazine je u borbi za ulazak u poluzavršnicu Kupa europskih prvaka donijela pobjedu 75:60, pa je njihov Amerikanac Bob Wolf bio više nego uvjeren u novi trijumf, ne propustivši dometnuti kako je Giuseppe Giergia veliki igrač. K tomu. talijanski su mediji Pina ispratili riječima: “Figlio di dio” (Božji sin). Dolazak Talijana povukao je osobito zanimanje za veliki okršaj, pa je ulaznica, za još uvijek posve nedovršenu dvoranu, bila poput golemog dobitka na lutriji. Svoju su prigodu vidjeli i šverceri, jer se karta na crnom tržištu nudila po cijeni od 100 onodobnih dinara. Usporedbe radi, novine su se u to vrijeme prodavale po cijeni od 50 para. Klub je prijavio 4200 prodanih “zlatnih listića”, međutim službena izvješća kazuju kako su navijači doslovce visjeli nad parketom, te je upisano 5000 gledatelja.

Neko vrijeme vodila se prava bitka pod obručima, onda se Zadar počeo rezultatski odvajati, navijači su u transu bodrili svoje. Krajnji ishod, pokazalo se kasnije, bila je najava lude zadarske noći. Košarkašku ludnicu dodatno je pobudilo saznanje kako će Zadar na putu do finala imati madridski Real, međutim Real koji je bio dobro “naoružan” Amerikancima. Na koncu su postali i pobjednicu Kupa europskih prvaka. Upravo je ta utakmica s Realom bila razlog za prvi televizijski prijenos iz Jazina kojeg je odradio danas blagopokojni reporter Boris Mutić.

2. Zadar - Crvena zvezda 60:61, 1971.

Ne postoji utakmica s Crvenom zvezdom u Jazinama koja je redovito donosila blagdan košarke, međutim ogled na Božić 1971. godine imao je nikad dublju poveznicu između sporta i politike. Nedugo nakon sloma pokreta Hrvatskog proljeće poklopio se dolazak beogradske momčadi u Jazine. Procjena ondašnjih vlasti bila je kako je riječ o utakmici visokog rizika, pa su posegnulo za dodatnim pojačanjem policijskih snaga, kojima su pomagali i pripadnici tadašnje JNA.

Dolazak Zvezdinih igrača obilježen je prolaskom kroz policijski kordon, međutim najveće iznenađenje priredili su im zadarski navijači. Naime, pri izlasku Beograđana na parket u koordiniranoj akciji ugašena su sva svjetla u dvorani, ali su svi odreda na tribinama upalili svijeće. Bio je to ne samo način pritiska na gostujuću momčad, nego i potpora svrgnutim političarima i studentima koji su se borili za neovisnost Hrvatske.

Užareno ozračje, te jednako tako rezultatski tjesnac donijeli su dvoboju još veće značenje, nažalost, prema ondašnjim izvješćima u 35. minuti na jednu svijeću, koja je kao i mnoge druge osvanula na parketu, nagazio je Pino Giergia koji je morao napustiti igru, pa Zadar nije mogao računati na njegovu pomoć, te je tako Zvezdi olakšan put do pobjede 61:60, istaknuli su beogradski mediji, kao i ulazak navijača u teren!

3. Zadar - Cibona 69:79, 1998.

Nedvojbeno, u sportskim zadarskim analima debelim će slovima biti upisana do tada neviđena situacija u Jazinama, jer su Zadar i Cibona, sezonu 1997./1998. zaključili četvrtom utakmicom u finalnoj seriji, ali bez gledatelja. Svemu je prethodio incident kada su izazvani sudačkom odlukom na parket ušlo nekoliko gledatelja, zbog čega je prekinuta utakmica kod vodstva Cibone 54:50 i pobjeda je za “zelenim stolom” dodijeljenja zagrebačkoj momčadi. Bilo je to njihova prednost od 2:0 u finalnoj seriji, međutim momčad koju je tada vodio trener Danijel Jusup iznenadila je Cibonu u Zagrebu, uzeli su pobjedu 65:61 i priču vratili u Jazine. Ali prazne...

Udruga navijača Tornada dosjetila se kako na drugi način biti od koristi svojoj momčadi, organizirali su akciju “Plati ulaznicu, ne gledaj utakmicu”. Značilo je to njihov dolazak ispred Jazina na prostor bivšeg atletskog igrališta, gdje se prema nekim procjenama okupilo oko 20-ak tisuća gledatelja koji su pratili ogled putem video-zida! Cibona je pred sablasno praznim tribinama ipak slavila 79:69 i uzela naslov prvaka Hrvatske. Sav prihod od ulaznica bio je namijenjen u humanitarne svrhe!

4. Naslov prvaka 2005. nakon 19 godina čekanja

Zlatna generacija Zadra iz 1986. napravila je veliki podvig, srušili su Cibonu koju je u to vrijeme predvodio nenadmašni Dražen Petrović. Konačni se trijumf dogodio u Domu sportova, ali je posve ključna bila zadarska pobjeda u trećoj utakmici u Jazinama. Iza toga se dugo vremena čekalo na “reprizu”, sve dok u legendarnoj dvorani, nije došlo do novog dvoboja s Cibonom, petog, odlučujućeg!

Zadrani su 2005. u finalnu seriju krenuli s prednošću domaćeg parketa, što su uspjeli sačuvati do konačnog obračuna. Jednako kao i u mnogim drugim važnim utakmicama navijači su nad parketom “visjeli kao grozdovi”, željni velikog trijumfa. Bila je to rezultatski neizvjesna utakmica, ali Jakov Vladović (4 od 4 trice), Pankracije Barać, Marko Banić, Aramis Naglić te suigrači upisali su konačnih zlatom ispisanih 87:82! Momčad je s klupe vodio trener Rudolf Jugo, sportski direktor bijaše Giuseppe Giergia!

Ono što posebeno odzvanja u tom trijumfu jesu brojke koje su doslovce iskakale u čudnom nizu. Naime, pehar prvaka Hrvatske stigao je u Jazine nakon 19 godina, 19 dana, 19 minuta i 19 sekunda. I još nešto, igralo se 19. lipnja. Zadarski su igrači nakon proslave u dvorani u slavlju zajedno s navijačima s rive poskakali u more...

27. travanj 2024 05:01