StoryEditorOCM
Zadar plusDVIJE VELIKE OBLJETNICE U KALIMA

​Kako su prije 50 godina počele "Kualjske ribarske noći" i tko je pokrenuo Streetball Kali 1999.

Piše Ana Franić
17. srpnja 2018. - 22:30
defile_brodova9-010815

"Kaljani žele turizam mada im ribarstvo i dalje ostaje osnovna oblast privređivanja. Ta inklinacija osjeća se već par godina, ali su rezultati ostali blijedi. Što učinit da se krene s mrtve tačke? Evo, ovo bi ukratko bio sukus razmišljanja s kojima su u subotu, 15. lipnja 1968. godine, sjeli za jedan stol predstavnici Ugostiteljskog poduzeća "Jedinstvo" u Zadru, turističkog društva Kali, kaljske zadruge, mjesne organizacije Socijalističkog saveza u Kalima i drugi...", zabilježeno je 22. lipnja davne 1968. godine u Narodnom listu kada su krenuli prvi razgovori o razvoju turizma u Kalima i organizaciji "Kaljske ribarske noći".

Za dva tjedna, mjesto Kali na otoku Ugljanu slavi jubilarnu 50. obljetnicu "Kualjske ribarske noći - Tunuara" koja je postala najpoznatija i najveća ribarska fešta u Zadarskoj županiji, a vjerojatno i na Jadranu. Manifestacija je redovito održavna prve četiri godine, potom ulazi u period povremenih organizacija, da bi od 2003. do danas, uz potporu turističkih ustanova, postala jedno od najprepoznatljivijih tradicijskih događanja na našim otocima.

- Kali su snažno ribarsko središte i 1968. godine želja je bila organizirati turističku manifestaciju s predznakom ribarstva koja će pomoći mjestu da bude prepoznato na turističkoj karti. Od samog početka najveća atrakcija fešte bio je defile brodova, a prve godine sudjelovala je flota od 36 brodova u vlasništvu pogona za ulov ribe iz Kali. Danas je "Kualjska ribarska noć - Tunuara" neizostavan ljetni događaj i svake godine privlači sve veći broj posjetitelja, govori nam Ina Kolega, direktorica Turističke zajednice Općine Kali.

Direktorica Kolega dodaje kako je "Kualjska ribarska noć – Tunuara" od prve godine zamišljena kao turistička manifestacija koja će u Kali privući goste i koji će planirati svoj odmor u vrijeme njezina održavanja, ali i da privuče brojne posjetitelje u dane fešte kako bi osjetili iskonsko ribarsko otočno mjesto u kojem svaka kuća ima ili je imala ribara.

"Kualjsku ribarsku noć – Tunuara" danas organizira TZ Općine Kali i Općina Kali, a ove godine jubilarna 50. obljetnica održava se od 26. do 28. srpnja.

- Datum održavanja manifestacije različit je svake godine jer se ona planira u vrijeme punog mjeseca točnije kad ribari ne love. Razlog tome je što mjesto Kali broji oko 1.600 stanovnika, a od toga je sigurno 400 profesionalnih ribara s preko 40 velikih ribarskih brodova plivarica i tunolovaca. Posebnosti programa poput veslanja, demonstracija vještina i najvažnije, defile ribarskih brodova nije moguće organizirati kada nema ribara, objašnjava direktorica Kolega.

Program započinje u četvrtak, 26. srpnja u 20 sati otvorenjem izložbe fotografija Ante Brkana pod nazivom "Kaljski motivi" u prostoru Doma u Kalima. Na njoj će biti izloženo 30 fotografija koje je napravio slavni zadarski fotograf, a prikazuju razne motive iz kaljske povijesti i momente s fešte organizirane davne 1968. godine. U sklopu programa održat će se i predavanje na temu "Povijesni pregled razvoja tunolova u Hrvatskoj" te prikazati dokumentarni prilog iz 1947. godine "Kaljski ribari u lovu na tune".

- Petak je rezerviran za 16. znanstveno-stručni skup o ribarstvu, dvodnevnu gastro ponudu ribljih specijalieta "Jedi što vrijedi", veslačko natjecanje s kaićima od Bataluže do Mula, ribarske igre (nošenje ribarskih kašeta, potezanje konopa, natjecanje meštara od mreža), natjecanje u kuhanju kualjskog brudeta i koncert klape Kampanel, navodi direktorica.

Novitet povodom jubilarne obljetnice je i vizualna instalacija "Second Moon" radijusa 10 metara koja će trajati cijelu noć, a izvest će je poznati međunarodni suvremeni umjetnik Davor Sanvicenti. U suradnji sa škverom u Kalima iznam mjesta će "zasvijetliti" drugi Mjesec koji će izgledati kao pravi i pomoću svjetla i videa mijenjati svoj izgled tijekom noći.

- Najveća atrakcija, defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom održat će se u subotu, zadnji dan fešte kada očekujemo dvadesetak brodova kaljske ribarske flote (plivarica i tunolovaca). Navečer je planiran nastup sedamdesetak mažoretkinja koje predvodi Udruga mažoretkinja s otoka Ugljana i Pašmana, nakon kojeg slijedi dodjela nagrada i nastup Giuliana i Diktatora.

 

 

Počeci "Kualjske ribarske noći"

Novinar Narodnog lista Nemanja Krošnjar, poslovni sekretar te velike ribarske fešte, 1969. godine navodi da osnovni teret organizacije "Kaljske ribarske noći" nosi ugostiteljsko poduzeće "Jedinstvo", ribarski kombinat "Adria" i turistički biro Poljoprivredne zadruge u Kalima. Dodao je kako je "prošlogodišnji uspjeh premijere te jedinstvene turističko-ribarske priredbe govori da turizam kao orijentacija u razvoju dobiva sve čvršći teren na zadarskom području, a priredba kao što je 'Kaljska ribarska noć' afirmira ga na najbolji način".

 

Streetball Kali slavi 20. rođendan

Ove ljeto u Kalima se slavi još jedna jubilarka i to 20. obljetnica turnira Streetball Kali koji će se održati od 21. do 25. srpnja na poznatom kualjskom terenu "Domu".

- Turnir je prvi put održan u ljeto 1999. godine na inicijativu par zaljubljenika ulične košarke, a danas je Streetball Kali postao jedan od tradicionalnih i prepoznatljivih ljetnih događanja mjesta Kali. Očekujemo između 16 i 20 ekipa, a to su uglavnom sve otočne ekipe. Garantiramo vrhunsku atmosferu i zabavu za igrače i posjetitelje, a za veliku feštu za kraj turnira pobrinut će se Lidija Bačić, rekao je Karlo Franov, jedan od organizatora turnira iz udruge "Kualjska mladost".

25. travanj 2024 05:37