StoryEditorOCM
Zadar plusKOLAČI ZA NE POJESTI

Kaljanka Barbara napravila je 106 macaronsa, na površini promjera 4 cm naslikala je ambleme ratnih postrojbi i ispisala povijest Domovinskog rata...  

Piše Lada Burčul
29. travnja 2020. - 22:00

Macaron, mali francuski okrugli kolačić poznat u cijelom svijetu, u Hrvatskoj je doživio „izdanje“ kakvo ne postoji nigdje, iako se proizvodi stoljećima. Barbara Kurtin iz mjesta Kali na otoku Ugljanu napravila je 106 macaronsa na čijim je gornjim malim površinama u bojama iscrtala slike vezane uz Domovinski rat, sve najvažnije akcije, imena poginulih branitelja, znakovlje postrojbi gardijskih brigada...

Sve je rađeno jestivim bojama, no nevjerojatno je da se takvom preciznošćnu moglo, bojama za kolače i kistićem, naslikati toliko prizora i ispisati toliko riječi na kolačićima čija površina ima promjer četiri centimetra!

- Trebalo je dosta vremena. Uglavnom sam to radila navečer, kad završim sve druge obaveze – kaže Barbara Kurtin, majka petero djece u dobi od šest do 21 godinu.

- Kod mene je uvijek živo, imam jednog predškolca, jednog osnovnoškolca, dvoje mi ih ide u srednju školu, a jedna studira – kaže Barbara, koja je inače majstorica za kolače, a osobito za torte koje su sve različite i svaka je kreacija.

image
Barbara Kurtin

Barbara je objasnila da je macaronse sa temom Domovinskog rata radila potaknuta skorom obljetnicom VRO Bljesak, no namjera je bila obuhvatiti cijeli Domovinski rat.

- Meni je žao da djeca u školi gotovo ništa ne uče o tome što je Hrvatska prošla i koliko je ljudi dalo živote u ratu. Nekako me to boli, a na otoku imam prijateljicu i prijatelja koji su u ratu bili od početka do kraja i puno su mi o tome pričali – kazala je Barbara Kurtin.

Kako bi njezini jedinstveni macaronsi dugo trajali, malene polovice nije spajala kremom već ih je lijepila sa malo čokolade. Kući su i čak ni Barbara za sada ne zna što će s njima.

- Napravila sam cijeli Domovinski rat u malome. Sve sam ih fotografirala, u raznim kombinacijama. Fotografija je, uz pravljenje kolača, moja velika ljubav. Ovi macaronsi, to je sigurno, neće se pojesti. Mogu stajati dugo, vidjet ćemo – kaže 43-godišnja Barbara, koja je nakon fotografiranja napravila i video uradak kojim je povezala Domovinski rat i sve svoje "slike na kolačima". Donosimo video:

24. travanj 2024 19:34