StoryEditorOCM
Zadar plusKONCERTOM NA MALU GOSPU KLAPA IZ ZEMUNIKA SLAVI 10 GODINA

Kandelora će vam pjesmom donijeti svjetlo, prenijeti emociju, ispričati priču

7. rujna 2018. - 00:03
Festival dalmatinskih klapa Omiš 2018., klapa 'Kandelora' ušla je u finale52-fdk-finalez-2018.god

Žene različitih generacija, zanimanja, glasova, karaktera, preferencija, ujedinjene u ljubavi prema klapskoj pjesmi - one se zovu klapa „Kandelora“ iz Zemunika i, kao što im samo ime govori, pjesmom će vam donijeti svjetlo (kandela - svijeća), prenijeti emociju, ispričati priču. Ove godine, točnije 8. rujna slave deset godina postojanja i tome u čast pripremile su veliki koncert u atriju palače Cedulin.

- Sam početak nije nam bio lak, ni jedna od nas nije imala iskustva s klapskim pjevanjem, nismo poznavale nikoga iz klapskog svijeta, susretale se s predrasudama jer nisu svi vjerovali u žensku klapu iz Zemunika, ali imale smo jaku želju. S vremenom smo nanizale uspjehe na koje smo ponosne, pronašle svoj vokalni izričaj kao i odjeću koja simbolizira Ravne kotare - kaže nam Dragica Šestan, drugi alt koji je u klapi od samih početaka, od prve probe u rujnu 2008. godine.

U deset godina u ovoj je ženskoj klapi bilo udaja, rastava, trudnoća, odlazaka članica, audicija za nove... Iz prve postave ostalo ih je tek tri, a kroz vrijeme izmijenile su se i voditeljice klape. Kao svoj prvi veliki skok i svojevrsnu potvrdu sazrijevanja u pjevačkom smislu navode 2013. godinu kada su nastupile kao debitantice na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš pod vodstvom Martine Stipčević Petani.

U finalu Omiša

Prvo mjesto uslijedilo je 2014. godine na Festivalu ženskih vokalnih klapa u Ivanić Gradu, gdje su nastavile pobjeđivati i budućih godina. Na najprestižnijem klapskom natjecanju u Omišu ove su godine ušle u finale, što ih posebno raduje i daje dodatan vjetar u leđa.

- Ljudi su nas počeli ozbiljnije doživljavati, prepoznavati, primjećivati kvalitetu. Osvojiti Omiš naša je težnja kao i ta da svakim nastupom publici prenesemo emociju, neku posebnu energiju - opisuje Maja Maksan, sadašnja voditeljica klape Kandelora za koju članice imaju samo riječi hvale.

- Na pravi nam način prenosi znanje, ali kod voditelja je važno ne samo da je dobar u vježbačkom smislu, već i da u vas vjeruje. S Majom sam stekla samopouzdanje u pjevanju i prošle godine, iako sam u klapi od početaka, prvi put sam pjevala sama u svome glasu - objašnjava nam Marijana Dujak.

Klapa "Kandelora" najviše pjeva obrade narodnih napjeva, ali njihov se repertoar sastoji i od obrada modernih pjesama. Njihovoj vrhunskoj izvedbi dalmatinskih pjesama izrazito doprinosi Lucija Alvir, prvi sopran zemuničke klape, čiji talent i predanost sve članice pohvaljuju.

Prema njihovu mišljenju, publika najbolje reagira na pjesmu „Gospo, ajde doma“ koja je već nekako postala i njihova himna, a upravo su s njom i ušle u finale omiškog festivala. Izvest će je i u atriju palače Cedulin ove subote u 20.30 sati uz goste, mušku klapu Praska iz Podstrane i Vesele tamburaše iz Nina.

Članice klape Kandelora su: Lucija Alvir - 1. sopran, Ivana Magaš - 2. sopran, Vanja Plavčić - 2. sopran, Marijana Dujak - 1. alt, Maja Majić - 1. alt, Mateja Šalov - 1. alt, Dragica Šestan - 2. alt, Maja Maksan - 2. alt, Ivana Čirjak - 2. alt i Dina Bukvić - 2. alt. Umjetnička voditeljica je Maja Maksan.
25. travanj 2024 01:45