StoryEditorOCM

KLAPA MUNITA SNIMILA SVOJ PRVI ALBUM - 'ZA ŠAKU MUNITE': Pivaju a'capella, ali nastupaju s Grdovićem, snimaju sa Spalatom...

Piše PSD.
17. lipnja 2016. - 13:47
Munita
U ponedjeljak na Narodnom trgu u 21 sat bit će predstavljen prvi album zadarske klape Munita.

 

Kako sada stvari stoje, može se lako dogoditi da nekako u isto vrijeme bude objavljen debitantski album jedne od najmlađih zadarskih klapa, klape Munita, koji je u nazivu parafrazirao legendarni špageti vestern i zove se "Za šaku munite", te jedan njihov drugi mini projekt u kojem su okrunili dvogodišnju povremenu suradnju i prijateljstvo s Tedijem Spalatom – pjesma "Vratite mi moja lita" koja se neće naći na "Šaki munite". Album izdaje Croatia records, objava se očekuje uskoro, a pjesma sa Spalatom još čeka snimanje spota i tada će biti puštena u javnost.

I prvi album i novi spot samo su dio vrlo aktivnog razdoblja Munite koja za trogodišnjeg postojanja nastoji biti što bliža izvornom klapskom zvuku i pripada prije nekoliko godina formiranom krugu zadarskih klapa koje se drže tradicionalnog a'capella pjevanja. Od osnutka, 2013. g. Munita je nastupala na svim relevantnim klapskim smotrama i festivalima, lani su bili i finalisti Omiškog festivala, ali su istog ljeta nastpili i na Splitskom festivalu s Mladenom Grdovićem gdje su bili prateći vokali u "Nek' se čuje pjesma s Jadrana". I ove će godine u Split s Mladenom koji ih je pozvao da gostuju u "Ostavljam vas, moji najdraži". Grdović mi je nedavno nahvalio Munitu kao društvo izvanrednih glasova i vrhunsku klapu.

- Kažete da želite gajiti tradicionalni klapski zvuk, a nastupate s Grdovićem na tipičnoj estradnoj manifestaciji. Zar se te dva glazbena izričaja ne sudaraju? - pitali smo prvog tenora Hrvoja Rančića i pisca rijetkih vlastitih pjesama Munite Vjekoslava Šuljića, čiju je pjesmu prihvatio otpjevati i Spalato.


​- Na albumu i na nastupima se držimo izvornog klapskog pjevanja, ponekad znamo ponešto otpjevati i uz pratnju gitare, ali nismo isključivi – objašnajva Rančić. - Nije nam stran ni pop prostor u kojem se klapsko pjevanje saživilo sa zabavnom glazbom jer glazbu gledamo samo na način da li je neka pisma dobra ili je šund. Nitko danas nema pravo kazati da su, recimo, Intrade, glazbeni kič. Oni su godinama "tukli" klapske smotre, znaju što je pravo klapsko pjevanje, a i s onim što danas rade su ostali klapa. Druga je stvar što je "stadionizacija" klapskog pjevanja svojedobno uzela maha, postala unosna roba. U zadnje je vrijeme ipak malo splasnula.

Usprkos tom liberalnom stavu članova Munite kojih je svega pet, jer kažu "da je to dovoljno", a i "mogu stati u jedno auto na putovanjima", na novom albumu su inspiraciju u odabiru pjesama našli u oživljavanju nikad pjevanih ili već zaboravljenih klapskih narodnih napjeva i skladbi najrenomiranijih klapskih autora i obrađivača i napjeva zadarskog kraja, ali su isto bili vrhunski spremni i na nastup na nedavnom CMC festivalu i u službenom i u after party programu gdje su bili odlično primljeni. U prvom, važnijem dijelu svog rada i stalno surađuju sa Joškom Ćaletom i Mojmirom Čačijom, pa će se na albumu naći i pjesme: Žetvu žela za gorom divojka, Zbogom neharna dušo, Murtilica lipo cviće i Ti već spavaš, Zdravo morska zvizdo mila (2. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda na festivalu"Klape Gospi Sinjskoj 2014." za izvedbu) , te nove skladbe Cvit za spožu i Tega dneva svit je sta (3. mjesto stručnog ocjenjivačkog suda na Večeri novih skladbi - FDK 2015.).  U drugom, zabavnijem dijelu na površini se održavaju i održavat će se sa zvijezdama poput Grdovića i Spalata i rokerima kao što su Sexymotherfukers.

 

I vizualnom dijelu Munita se drži teme sitniša: ilustracije na prvom albumu prikazuju pomalo zaboravljenu igru muru japanežu, nekoć raširenu po zadarskom kraju, u kojoj igrači pogađaju zbroj kovanica (munite) koje drže u rukama i u kojoj, kao i u klapskom pjevanju, “cilj nije zarada, nego energično i prijateljsko druženje i zov tradicije”, kako sami kažu. Ima li boljeg light motiva za održanje klapske pisme, a da nas pri tom glava ne žulja od stine kao kušina.

 

Mario Vuksan



Pivači Munite

U klapi Munita pjevaju: Hrvoje Rančić - prvi tenor, Marko Žorž - drugi tenor, Vjekoslav Šuljić - bariton, Marko Vidučić - prvi bas i Matej Sikirić - drugi bas. Na prvom albumu 13 naslova otpjevao je bivši član klape Ante Jurić - drugi bas, koji je u klapi pjevao prve dvije godine njezinog rada, a nakon njegovog odlaska klapi se na poziciji drugog basa priključio Matej Sikirić. 

Munita o sebi

 

U promo materijaalu za svoj album prvijenac članovi klape napisali su nekoliko rečenica u kojima su opisali sebe i svoj dosadašnji put:

 ... negdje u zavjetrini olujnog glazbenog mora plovi mala barka klapske pisme. Munita se na nju ukrcala osjećajući  da će na njoj doživjeti sve gušte dalmatinskog iskona i duha staroga vremena koje nam, čini se, polako ali sigurno izmiče. Nismo se prevarili - dala nam je sve.. Puno je "lanterni" bilo na tom našem putu, sve su nam bile svjetlo i pomoć u plovidbi koja traje.

 

08. svibanj 2024 23:50