StoryEditorOCM
Zadar plus‘OVO SE MORA IMATI‘

Knjige Drage Marića o Zadru i Zadranima, koje se nisu nigdje mogle kupiti, Matica Zadrana ‘skupila‘ u jedno, reprezentativno izdanje

Piše Lada Burčul
12. siječnja 2022. - 21:03

- Proglasili su me književnikom, a ja sam samo kroničar – na sebi svojstven, skroman način, rekao nam je Drago Marić s kojim smo razgovarali uoči značajnog izdanja Matice Zadrana: knjige o Zadru i Zadranima, koje nekadašnji sportski novinar „Slobodne Dalmacije“, poznati zadarski publicist i ugledni kroničar Drago Marić objavljuje posljednjih godina, angažmanom Matice Zadrana objedinjene su u zbornik koji je upravo izašao iz tiska. Nazvan „Zadarske priče kroz prošlost i sadašnjost županije“, zbornik će biti predstavljen u Matici Zadrana u ponedjeljak, 17. siječnja, s početkom u 18 sati.

- Ideju da se Marićeve knjige objedine imam godinama, jer poznato je da Marić svoje knjige podijeli, nema ih u knjižarama, a radi se o već dvadesetak knjiga objavljenih samo o Zadru i Zadranima. Sve su „rasute“ okolo po kućnim bibliotekama, ljudi ih traže po antikvarijatima i odavno sam tražio način kako da se to skupi na jedno mjesto, u jednu knjigu, što se sada, zahvaljujući Matici Zadrana i zadarskoj tiskari „Donat“, ostvarilo – kaže predsjednik Matice Zadrana Šenol Selimović, dodajući da se radi o reprezentativnom izdanju tiskanom na gotovo tisuću stranica, koje će se, srećom, sada konačno moći kupiti u knjižarama.

- Sve moje knjige o Zadru i Zadranima, koje su izlazile u Biblioteci Grad i koje sam sve zaista samo dijelio obitelji i prijateljima, sada se nalaze objedinjene u „Zborniku“, uz dodatak dvije biografije, „Foto Vjeko“ i „Čovjek s Olimpa – Krešimir Ćosić“. Sve je to sada na jednom mjestu i na tome sam zahvalan Matici Zadrana – kaže Drago Marić, koji je tisuće „crtica“, priča, fotografija, događaja i uspomena na brojne Zadrane ovjekovječio u svojim knjigama, no praktično nisu bile dostupne javnosti. Marić je, kako je poznato, autor i 20 knjiga o zadarskom sportu.

Navodno već imate materijala za novu knjigu? 

- Nemam 'materijal', knjiga je već napisana! Čekam sponzora samo za tiskanje, kao i uvijek do sada, ja nikada honorar nemam i ne tražim. Novu knjigu nazvao sam „Nakon zbornika“, to je jedini mogući naslov – nasmijao se Marić, kazavši da bi bilo idealno da njegov izdavač ubuduće bude Matica Zadrana, jer u pitanju nije velik novac. Marić je napunio 82 godine u listopadu prošle godine i namjerava još puno toga napisati, no ističe da se nikad ne zna u tim godinama do kada će moći raditi.

Materijala za pisanje ima još puno? Jednom ste kazali da vam je radna soba prepuna materijala za pisanje… Pišete li rukom ili…?

- Ne, pišem direktno u kompjuter. I materijali za pisanje crtica o Zadru i Zadranima nisu pohranjeni nigdje; imam maleni notes u džepu i samo vani zabilježim ono čega sam se sjetio. Imam nevjerojatnu memoriju i čim dođem kući, to napišem. Svjedok sam tolikom broju događaja da nije čudno da mi je dovoljan samo podsjetnik. Kad bih napisao baš sve što znam… haha, naravno da se to neće dogoditi.

No spominjali ste svojedobno radnu sobu „punu materijala“?

- Da, u mojoj radnoj sobi imam preko 20 ladica prepunih fascikli, sve je sortirano, ali radi se isključivo o sportu. To je dobar materijal. Sve je označeno, od vaterpola ili, primjerice, rukometa, do natpisa „Sportske obitelji“. Tu zaista ima puno materijala, sportskih izvještaja, fotografija…

image
"Zadarske priče" Drage Marića

Vi imate i svojevrsni fotografski arhiv?

- Imam veliki broj fotografija, svakako su najvrjednije one koje nitko nema. Kad sam pisao crticu o Mimi Vlajkiju, koji je kao veterinar prošao sve naše otoke i cijelu Bukovicu, poznati zadarski veseljak i član „parlaonice“ ispod sata na Trgu, ispostavilo se da nitko nema njegovu fotografiju. Ni zadarski fotografi, ni Arhiv, ni Muzej… I onda u mom arhivu pronađem dvije – ispričao je Marić, zahvalan Matici Zadrana na tiskanju preko 20 njegovih knjiga u jednom zborniku, sve poredano kronološki, po naslovnicama. Nakon prodaje na samoj promociji u ponedjeljak, zbornik će se moći kupiti i u knjižarama.

IZ PREDGOVORA

"Ova izdašna knjiga, zbornik koji držite u rukama, plod je 15-godišnjeg neumornog traganja za zanimljivim, poučnim i pamćenja vrijednim ljudima i događajima iz prošlosti svakodnevice grada Zadra i Zadarske županije. Naš sugrađanin, vrsni publicist, povjesničar sporta i kroničar Drago Marić do sada je iznjedrio dvadesetak knjiga manjeg formata koje predstavljaju pravo biserje zadarske kronike, a koje su u pravilu, po objavljivanju, besplatno podijeljene čitateljima, onako po načelu „tko prvi knjizi, knjiga njegova“. Tako su sve te pojedinačne naklade u samo par dana „isparile“, nakon čega bi brojni znatiželjnici koji nisu imali sreću doći do željenog primjerka, obasipali autora pitanjima „Drago, imaš li knjigu viška“. A viška, nažalost, više ne bi bilo.

Članovima Upravnog odbora Matice Zadrana – dr. Damiru Mišlovu, mr. sc. Mirni Petricioli, Ladi Šokoti, Katiji Pijaci, Nikolini Mojić i Marinu Nikpalju, koji su podržali i omogućili ostvarenje ovog izdavačkog projekta, kao i Donat Zadarskoj tiskari i njezinom direktoru, gospodinu Robertu Ninčeviću, od srca zahvaljujemo na odvažnosti i uspjehu", napisao je u predgovoru knjige Šenol selimović.

24. travanj 2024 09:12