StoryEditorOCM
Zadar plusPODUZETNIČKI ISKORAK

Kod Poličnika "niču" nova vrhunska vina Velebna - u vinogradima sve rade strojevi osim berbe i rezidbe, a ocjene u podrumu već pokazuju najvišu klasu

Piše Mišel Kalajžić
5. listopada 2021. - 22:07

U Poličniku se stvara nova „zvijezda” na vinskoj karti zadarskog područja – vrhunska vina Velebna, vlasnika Josipa Šarića. Najmoderniji mladi vinogradi chardonnaya, merlota i syraha podignuti prije tri godine već daju prvi urod, a prve limitirane serije vina pod etiketom Velebna više su nego obećavajuće. I ime je, rekli bismo, pogođeno, vinogradi su pozicionirani s gornje strane Poličnika prema moćnom Velebitu, a odlična zemlja, moderne agrotehničke mjere i pogodno podneblje, već su u prvim godinama „starta” njegovane vinove loze spomenutih sorti, naslutili obećavajuće rezultate budućih vrhunskih vina kakvim im se nadaju u Poličniku.

image
Berba u vinogradima vina Velebna kod Poličnika
M. Kalajžić

Vlasnika vinograda Josipa Šarića nismo zatekli za našeg posjeta imanju jer je bio na poslovnom putu, ali zato nas je srdačno dočekao voditelj imanja Nikola Barjašić koji nas je „proveo” kroz moderne podrume gdje se grožđe prerađuje i dozrijeva u vinu, te kroz vinograde podignute suvremenim metodama u vinogradarstvu.

- Sveukupna površina vinograda obuhvaća 15 hektara, zasađeno je do sada 45 tisuća loza što je otprilike 9 hektara i to od bijelih sorti chardonnay, a od crnih syrah i merlot. Vinogradi su tek na početku, prvi pokusni nasadi bili su 2017. godine, zatim se išlo u sadnju 2019., 2020. i 2021. Otprilike svake godine po 10 tisuća sadnica. Ciljano tržište bit će restorani koji će u svojoj ponudi imati takva vrhunska i cjenovna vina ograničene količine. Masovne produkcije vina nižih cjenovnih kategorija neće biti u ponudi – ističe Barjašić.

image
Nikola Barjašić u vinogradima vina Velebna kod Poličnika
M. Kalajžić

U njihovim se vinogradima ovih dana završava ovogodišnja berba s preostalima količinama sorte syrah koje će biti pobrane u iduća dva do tri dana. Nešto manje bobice skrivaju nevjerojatno slatko i ukusno grožđe, s vrlo visokim sladorima i idealnim omjerima kiselina. Sve u vinogradima osim berbe i rezidbe obavljaju strojevi: okopavanje, gnojenje, škropljenje, podrezivanje, plijevljenje. Ova je godina bila nešto ispod očekivane u urodu zbog mraza koji je u travnju pogodio vinograde kad je temperatura koja se spustila do minus 6 stupnjeva celzija napravila štete najviše na bijelim sortama. Loza je zbog leda kasnila i morala „krenuti” ponovo, pa ipak, ubrano grožđe je zdravo, bez ikakvih naznaka bolesti ili truljenja, tako da kod Poličnika očekuju odlična vina od ovogodišnje berbe. Šećeri na crnim sortama su od 22 do 24, na bijelim sortama 24 do 25, što je u očekivanjima za vrhunska vina. I suša je bila nemilosrdna za vinograde ovoga ljeta, ali godina se ipak izvukla i urodom i kvalitetom.

image
Vina Velebna kod Poličnika
M. Kalajžić

U Poličniku su na dobrom putu prema proizvodnji vrhunskih vina, zapravo njihova su vina već bila na analizama i ocijenjena su najvišim ocjenama tako da se na njih mogu staviti etikete vrhunskih.

Još malo i berba je završena, a onda se posao seli u podrume gdje treba ovogodišnja vina odnjegovati, opet prema najsuvremenim metodama kakva nalaže struka. Vina Velebna spremaju se na osvajanje tržišta i preko Velebita. Za njih će se, obećavaju iz Poličnika, tek čuti...

image
Berba u vinogradima vina Velebna kod Poličnika
M. Kalajžić
24. travanj 2024 14:07