StoryEditor
Zadar plusDOBRA SPIZA

Konoba "Leo" u biogradskim Torovima ogledni je primjer dobrog obiteljskog ugostiteljstva koje počiva na tradiciji lokalne gastronomije, izvornoj namirnici i jelima

Piše Mario Vuksan/Promo
13. svibnja 2022. - 18:59

Spretno poput starog, iskusnog pečenjara Leo je složio i zapalio hrpu drva u prostranom pečenjarskom kominu te uz nju namjestio mladu janjicu od kojih 12 kila nataknutu na dugi ražanj koja će se uz njegovu pažnju polagano peći sljedeća dva sata. Zatim je u poveću pliticu poslagao mladu svježu teletinu, po njoj rasporedio nekoliko kila krumpira, začinio i zamastio te gurnuo pod metalnu peku ispod koje se odjednom može ispeći preko sedam kila mesa i pripadajuća količina krumpira. Očito, Leo Mikulić, mada je vlasnik konobe koja je dobila po njemu ime, ”Leo“, najviše voli kad je u svojoj pečenjari, vrućem mjestu skrivenom od pogleda gostiju konobe kako bi istim tim gostima pripremio ravnokotarske i dalmatinske specijalitete najviše klase. A tek su mu 23 godine.

image

Konoba Leo u biogradskim Torovima ogledni je primjer ravnokotarske tradicije jela i namirnica

Konoba "leo"
image

Vlasnik Leo Mikulić

Konoba "leo"

Leo je alfa i omega obiteljskog tima koji je svoj ugostiteljski posao već uhodao na prostranom imanju obitelji Mikulić u Torovima, onom dijelu Biograda na moru koji je odmaknut od mora koji kilometar, ali koji je zato smješten točno na mjestu gdje počinju plodna polja Ravnih kotara. Torovi su relativno mlado naselje koje se intenzivnije počelo naseljavati unazad kojih 100-150 godina tamo gdje su nekad bili pašnjaci, štale i njive zemlje biogradskih vlastelinskih obitelji. Većina današnjih stanovnika Torova potiče iz Medviđe, sela u centru Bukovice. Njihovi preci su, što zbog ratova ili gladi, pomalo odlazili iz svog sela, najprije pred Turcima na Pašman, a kasnije i u neposredno priobalno zaleđe. Danas je u Torovima oko 200 obitelji porijeklom iz Medviđe, a jedna je obitelj Milenka Mikulića, Leovog oca, čiji je djed 1946. došao u Torove, te malo-pomalo sagradio kuću i kupio nekoliko hektara zemlje kako bi se bavio poljoprivredom i stočarstvom.

image

Gastronomska ponuda konobe Leo u biogradskim Torovima ogledni je primjer ravnokotarske tradicije jela i namirnica

Konoba "leo"
image
Konoba "leo"

Generacijski kontinuitet rasta obiteljskog imanja nastavio je Milenko koji prije 20-ak godina uz prostranu njivu ”za svoj gušt“ i prijatelje odlučio sagraditi kamenu konobu koja je na koncu ispala prostrani objekt koji odjednom može primiti i preko 100 gostiju. U prostranom dvorištu uz popločani parking i stabla maslina, smokvi i drugih voćki izrasle su i četiri prostrane sjenice u kojem danas i po najvećoj žegi mogu ladovati gladna, žedna i raspoložena društva. Naime, Milenko je na vrijeme shvatio da su turizam i ugostiteljstvo budućnost biogradskog kraja i da je njegovo imanje idealno za pokretanje ruralnog ugostiteljskog posla, onog koji će gostima nuditi najbolje proizvode Ravnih kotara, te tradicionalna jela pripravljena od najboljih namirnica.

image

Prostrane sjenice u kojima i po najvećoj žegi mogu ladovati gladna, žedna i raspoložena društva

Konoba "leo"
image

Gastronomska ponuda konobe Leo u biogradskim Torovima ogledni je primjer ravnokotarske tradicije jela i namirnica

Konoba "leo"

Čim je došao do mladićke dobi i Leo se lako uklopio u očeve ideje i tako je, prije pet godina, otvorena Konoba ”Leo“, danas hit mjesto za poveće grupe gostiju i organizirane privatne zabave i gozbe te tipični primjer novog ravnokotarskog ugostiteljstva koje se temelji na dubokim korijenima gastronomske tradicije i običajima ovog kraja. Put kojeg su davno utabali Istrani na kojem se gostima nude autentične i sezonske namirnice te jela po tradicionalnim recepturama zadnjih godina prolazi i kroz Ravne kotare. Sve više OPG-ova i malih poduzetnika okreće tradiciji dok istovremeno u istom kraju niču seoske vile s bazenima u kojima su gosti željni mira, komforma, intime i - dobre domaće hrane.

image

U ponudi su tradicionalna jela Ravnih kotara pod pekom i s ražnja

Konoba "leo"

Relativno je lako bilo Mikulićima u ravnokotarskom okruženju izići na taj put. Sami na vlastitim njivama, tik do Konobe ”Leo“ vlastito povrće kojeg pretekne pa ga prodaju i drugim kolegama, a iz obližnje Gorice stiže dobra janjetina, pulastri i teletina. Kad prođe sezona krstitki, pričesti i drugih obiteljskih okupljanja stići će turisti koji se na gotovo skrivenom imanju mogu opustiti i uživati u okusima Dalmacije i Ravnih kotara. Najveći im je gušt da s neke od sjenica preskoče ogradni zidić i sami uberu svježi pomidor, papriku ili krastavac i slože svoju vlastitu salatu s domaćom kvasinom i dobrim maslinovim uljem iz kotarskih maslinika.

image

Majka Jadranka i baka Mira

Konoba "leo"
image

Konobarica Anđela

Konoba "leo"

Dok se janjac pomalo vrti uz vatru, a teletina i krumpiri cvrče ispod masivne peke zagrnute žarom Leo nam objašnjava kako njegov obiteljski tim uspije odjednom pripremiti spize i za stotinu gostiju jer se točno što je čiji posao. Kuhinju vodi baka Mira koja je zadužena za kuhana jela: dobre juhe i rižote. Baš za našeg posjeta za goste je ukuhavala sjajni teleći rižot. Mira nikad ne miruje. Ona sama pripravlja stotine tegla ukiseljenog povrća, onog koje se nije potrošilo u svježem stanju – ajvar po vlastitoj recepturi, krastavce, miješane kisele salate.

image
Konoba "leo"

Majka Jadranka pomaže u kuhinji ali u konobarskom poslu konobarici Anđeli, brine o stotinu detalja i diskretno zapravo vodi cijelu operaciju. Otac Milenko radi što mu se kaže, odleti autom do Biograda po piće ili namirnicu koja nedostaje, a ako baš nema nekog posla uživat će u hladu slobodne sjenice. Njegovo je vrijeme jesen kad proizvodi vlastito vino koje će se, naravno, ponuditi gostima konobe. Kad zagusti i kad je najviše posla ekipi se priključi i Leov mlađi brat Mate za kojeg svi kažu da je najveći radnik. Ljeti, kad stignu u biogradski kraj turisti ekipa će se pojačati za još nekoliko konobara i kuhara jer je posla napretek. Gostima se uvijek iznova raduje i kuja Lola koja je unatoč vučjem izgledu druželjubiva i uvijek spremna na igru.

image

Na sve budno pazi kujica Lola

Konoba "leo"

Konoba ”Leo“ je ogledni primjer dobrog obiteljskog ugostiteljstva novog doba Ravnih kotara koje počiva na tradiciji lokalne gastronomije i izvornoj namirnici i jelima. S takvim pristupom Konoba je već postala hit za ljubitelje dobre spize u biogradskom kraju i šire. Šteta je što takvih šarmantnih mjesta i mladih ljudi željnih rada i izazova nema više u ovom dijelu Dalmacije. Jer ako bi igdje seosko ugostiteljstvo moglo zaživjeti kao kontrapunkt konfekcijskoj spizi u tzv. turističkim središtima onda je to prostrano zaleđe Zadra i Biograda.

image

Leo s majkom

Konoba "leo"
15. svibanj 2022 19:05