StoryEditorOCM
Zadar plus‘URBOFON LIVE‘

Kreću koncerti urbane glazbe: Zadrani će prvi put moći čuti uživo Dienne, Irenu Žilić, Rolo, The Fogsellerse, One Possible Option...

Piše B.S.
13. siječnja 2023. - 13:14

Vođeni željom razvitka urbane i nezavisne glazbene scene i pozicioniranja Zadra na koncertnu kartu Hrvatske, zadarska Udruga ‘Prizma‘ u suradnji s dugogodišnjom radijskom voditeljicom Majom Milin, pokreće ‘Urbofon Live‘ - koncertni program urbane glazbe koji će se u Zadru održavati od 1. siječnja do 31. prosinca uz sufinanciranje Ministarstva kulture.

Zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju ‘Urbofon‘ koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru, a prati domaću nezavisnu i urbanu glazbenu scenu, program ‘Urbofon Live-a‘ predstavili su u petak Silvestar Petrov, predsjednik udruge Prizma i Maja Milin, dugogodišnja radijska voditeljica emisije ‘Urbofon‘ i kreativna direktorica programa.

- ‘Urbofon Live‘ će, vjerujem, dati odgovor na ono vječno pitanje: ‘Kad ćemo vas čuti u Zadru?‘ Kao radijska voditeljica stalno sam se susretala s tim pitanjem pa sam odlučila nešto pokrenuti. ‘Urbofon Live‘ za cilj ima upoznati publiku s recentnom hrvatskom glazbenom scenom i jačati lokalnu glazbenu scenu kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske. Većina njih će premijerno nastupiti u Zadru, a radi se glazbenicima koji iza sebe imaju tri ili četiri studijska albuma, velika priznanja, poput kantautorice Irene Žilić, koja je prošle godine imala veliki koncert rasprodan u Tvornici kulture, povodom 15 godina karijere. Priznata je u Europi i svijetu, no u Zadru nikada nije imala prilike nastupati - naglasila je Milin.

Navela je kako će kroz ovaj program Zadar zadarska publika, uz Irenu Žilić, imati priliku poslušati uživo Dienne, Rolo, The Fogsellers, Akleu Neon & Sound Doulas, One Possible Option, te u okviru suradnje s riječkom udrugom Distune i njihovog projekta “Upadaj u kombi” i bendove The Siids i The Black Room. Po prvi put, u suradnji s HGU-om, u Zadru će se 21. lipnja obilježiti i Svjetski dan glazbe sa svirkama na ulicama grada. Nominirani glazbenici ovogodišnje nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock & off u kategoriji Veliki prasak, zaustavit će se u Zadru u sklopu turneje- rekla je Milin.

Predsjednik Udruge ‘Prizma‘ Silvestar Petrov naglasio je kako ovim koncertima žele postaviti Zadar na urbanu glazbenu scenu u Hrvatskoj, te potaknuti volonterske programe u području kulturnih kreativnih industrija.

- Drago nam je da ćemo uključiti određeni broj volontera iz Zadra u provedbu ovog koncertnog programa. Također je jedan od ciljeva omogućiti umrežavanje glazbenika, te poticanje međusektorske suradnju između javnih ustanova u kulturi - rekao je Petrov naglasivši kako je poziv volonterima, koji je otvoren do 20.siječnja, objavljen na stranicama Udruge ‘Prizma‘.

‘Urbofon Live‘ otvorit će zadarska kantautorica Ines Piknjac Dienne 26. siječnja s početkom u 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

23. travanj 2024 21:19