StoryEditorOCM
Zadar plusINICIJATIVA STANARA

Krležina ulica dobija novi mural - poznati ulični umjetnik Jure Lisak oslikao velikog Miroslava Krležu koji je u Zadru osnovao Filozofski fakultet!

Piše Zadarski.hr
9. listopada 2021. - 10:29

Krležinu ulicu u Zadru uskoro će krasiti novi mural poznatog zadarskog uličnog umjetnika Jure Liska.

image
Zadar, 081021.
Mladi umjetnik Jure Lisak autor je murala Miroslava Krleze na zgradi u ulici koja je dobila ime po piscu.
Na fotografiji: Jure Lisak slika mural.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

Na inicijativu i ideju stanara iz ulaza na adresi Miroslava Krleže 5D, zapušteno i išarano pročelje njihove zgrade uskoro će zasjati u novom ruhu zahvaljujući još jednom fantastičnom radu mladog zadarskog umjetnika Jure Liska.

Tema murala nametnula se sama po sebi - Ulica Miroslava Krleže od sad će biti podsjetnik na burnu prošlost našeg grada koji je iz ruševina Drugog svjetskog rata ponovno oživio upravo najvećim dijelom zahvaljujući Miroslavu Krleži, jednom od najvećih hrvatskih pisaca i intelektualaca 20. stoljeća.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Da podsjetimo, zatečen apokaliptičnim scenama grada nakon Drugog svjetskog rata, Krleža se istinski zalagao za svestranu afirmaciju Zadra i njegovu svekoliku obnovu. Osnivanje Filozofskog fakulteta, Insituta za povijesne znanosti, SICU Zlato i srebro grada Zadra, te obnova spomenika kultura i urbanog identiteta grada upravo je Krležina zasluga.

- Dizajn je zamišljen kao četvero - komponentna kompozicija sa likom Miroslava Krleže u prvom planu. Sekundarni elementi predstavljaju ruine poslijeratnog Zadra s lijeve sjenovite strane, a s desne sunčane strane strane nalaze se ponosna zdanja najprepoznatljivijih zadarskih motiva. Prikaz Miroslava Krleže u ovoj inačici donosim vedrog pogleda. Blagi osmjeh na prikazu imati će svoj odraz na atmosferu lokacije. Mural je rađen u tehnici spektrom od četiri smeđe nijanse koje se nadovezuju na zlatnu boju, često korištenu za prikaz božanskog ili u najmanju ruku duhovnog za što držim da umjetničko stvaralaštvo podupire namjerno ili nenamjerno, svjesno ili nesvjesno. U ovom radu ta zlatna boja ima i dodatni značaj zbog Krležinog utjecaja na SICU Zlato i srebro grada Zadra - kaže nam autor Jure Lisak.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Na kraju spomenimo kako će ovaj umjetnički mural krasiti i jedan Krležin citat, kojeg u ovom tekstu nećemo otkrivati, već zainteresiranim prolaznicima ostaviti da otkriju sami.

20. travanj 2024 00:08