StoryEditorOCM
Zadar plusU UVALI BATALAŽA

Kualjski Blue Fish Festival: Tri dana dobre spize od plave ribe u izvedbi vrhunskih kuhara, odlične zabave i sjajnih zadarskih vina!

Piše Mario Vuksan
20. lipnja 2022. - 11:40

Kualjski panin sa skušom i karameliziranom crvenom kapulom, rikolom i rajčicom te salsom rosom od majoneze i „Pašmanero“ ljutim umakom – to je bilo samo jedno od jela koja su bila ponuđena na ovogodišnjem, 2.Blue Fish Festivalu koji se u tri dana proteklog vikenda održao u Kalima, na rivi uvale Batalaža, na punti od Aratine.

Autor ovog jela je David Skoko, sad već svima poznato televizijsko kuharsko ime. Nije to bilo jedino Skokino jelo na 2.BFF. Od komadića marnirane tune još je složio ražnjiće i servirao sa call slaw salatom i, opet, ljutim „Pašmanerom“ i mariniranom morskom algom.

Manje maštoviti od Skoke nisu bili ni poznati zadarski chefovi Josip Vrsaljko, Tomislav Karamarko, Saša Began iz „Foše“ i mladi ali sjajni sushi majstor iz „Magura“ Ivan Bašić koji su dijelili veliku, improviziranu kuhinju na kaljskoj rivi i, svaki na svoj način, poigrali se s mesom vrhunske jadranske tune, srdelama, inćunima, skušama… Sirovine im nije nedostajalo: Kali su najpoznatiji svjetski ribari, poznati baš po redovitim i impozantnim ulovima plave ribe, majstori svog zanata koji su prolijevali krv, znoj i suze po svim svjetskim oceanima te pri tom podučavali druge kako se lovi riba.

Baš zato su Kaljanin Marko Mavra i njegova supruga Andrea, vlasnici popularnog kafića u Batalaži i odlučili pokrenuti projekt Blue Fish Festivala kako bi spojili glavnu djelatnost Kaljana s turizmom i dobrom zabavom. Na poznatim chefovima je bilo samo da od dobrog morskog materijala osmisle dobra, maštovita jela, dodajući na lokalnu gastronomsku tradiciju svoju maštovitost i kreativnost.

Chef Vrsaljko je pašticadu od tune umotao u tortilju i dodao čipsa od poriluka i sotirane tikvice te od peciva crnog od sipina crnila napravio burger sa prženim inćunima te sve zalio s umakom od konjaka, maslinova ulja, majoneze i ulja od tartufa i obogatio sa sotiranim povrćem. Tomislav Karamrko je nudio krokete sa

sredalama, milanski žuti rižot i tikvicama te sedvič s inćunima i salatom od više vrsta povrća. Sushi majstor Ivan Bašić je umjesto klasičnog sushija zavrtio kuglice s listićima tune te ih poslužio klasično, sa soja umakom, kiselim đumbirom i wasabijem (doduše znatno kvalitetnijim od onog kojeg kupujemo po trgovačkim centrima).

„Fošin“ chef Saša Began došao je u Kali tek zadnjeg dana Festivala u nedjelju te je pržio spring role od tune i povrća s espumu od korabe i skuše i mariniranim inćunima.

Sva tri dana kaljskog Festivala plave ribe riva je bila krcata posjetiteljima, a goste su zabavljali DJ Davor Valčić s Radija 057 i obližnjeg Ošljaka, te Matija Cvek i Marko Pecotić sa svojim bendovima. Projekt BFF organiziran je u suradnji sa Zadar Wine Festivalom i zadarski vinarijama Degarra i Fiolić te uz podršku Turističke zajednice i Općine Kali.

18. travanj 2024 12:53