StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: U ZADRU OTVOREN FESTIVAL "BOJE I ZVUKOVI DREVNOG PUTA SVILE"

Kulturni susret Istoka i Zapada prikazan kroz izložbu, predavanja, filmove i ples derviša

10. svibnja 2018. - 20:54
Latif Bolat, svjetski priznati glazbenik, promotor tradicionalne sufi mistične glazbe i priča nekadašnjeg Turskog Carstvaizlozba_put_svile6-100518

– Predivna razmjena i utjecaj raznih vrsta umjetnosti, zatim i religije, misticizma, glazbe, poezije, ali i DNK čiji sam i ja dokaz, sve se to događalo na uzbudljivom Putu svile. Ja njegovu priču njegujem preko 30 godina, a djeliće tog puta predstavit ćemo i u Zadru u sljedećih nekoliko dana – kazao je na otvaranju jednog potpuno drukčijeg kulturnog festivala Latif Bolat, svjetski priznati glazbenik, promotor tradicionalne sufi mistične glazbe i priča nekadašnjeg Turskog Carstva.

Bolat je jedan od kreatora festivala "Boje i zvukovi drevnog Puta svile", koji će se prvi put od 10. do 13. svibnja održati u Kneževoj palači. Zahvaljujući njemu, Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu te Narodnom muzeju u Zadru, posjetitelji će kroz umjetnost i predavanja u nekoliko dana pobliže upoznati mrežu trgovačkih putova čiji je tok ideja, kulture, glazbe i umjetnosti prešao preko planina i pustinja Srednje Azije kako bi povezao stočnu Aziju i Mediteran.

– Put svile metafora je našeg današnjeg doba, to je zapravo transnacionalna razmjena dobara koja se događala prije našeg vremena, kad je povezanost bila manja i teža. Putem svile Kina, Koreja i Japan na istoku povezali su se s Indijom, Turskom, Italijom i Španjolskom na Zapadu i razmjenjivali ideje, dobra i tehnologije, ljudi su uživali u različitoj glazbi, jeli različitu hranu i upoznavali druge kulture – tim je riječima najavila festival direktorica Talijanskog instituta za kulturu Stefanija del Bravo.

Spajanje naroda

Program je započeo izložbom koja će trajati i nakon završetka festivala, sve do 10. lipnja, a nosi naziv "Put svile – spajanje naroda i teritorija". Izložbeni eksponati iz privatne su zbirke Giorgia Fornija, uglavnom tkanine i tapiserije efektnih uzoraka.

– U ime Županije zahvaljujem svima koji su Zadar prepoznali kao plodno tlo za ovaj festival. Zadar je oduvijek bio otvoren grad, stoga ne čudi da je izložba svoj put započela ovdje, a kasnije će nastaviti putovati svijetom – kazao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić i otvorio izložbu. Nakon otvaranja uslijedio je i glazbeni program španjolskog para Juana i Serene de la Sierre, koji su pjevajući na židovskom španjolskom dijalektu izveli tradicijske sefardske pjesme.

Četiri dana festivala donose i prikazivanje dokumentarnog film "Destroy Venice" Alberta Madricarda, Giovannija Floreanija i Mariana Mentrupa.

U petak će se održati predavanja "Koncept Festivala Puta svile", mr. sc. Latifa Bolata, te "Istok i zapad – povijesni susreti, kultura i glazba", Giovannija Floreanija i Federica Orsa. Bogat tradicijski glazbeni program kultura povezanih Putem svile izvest će i već spomenuti Latif Bolat, potom Giovanni Floreani i Marian Mentrup iz Italije, Rashmi Bhatt i Sageer Khan iz Indije te Loten Namling iz Tibeta. Uz glazbenike će u nedjelju u crkvi sv. Dominika zaplesati i poznati turski derviši, a njihovom spektakularnom vrtnjom završit će ovaj kulturni festival.

27. svibanj 2024 13:46