StoryEditorOCM
Zadar plusIZ RAŽANCA U SVEMIR

Malena Nikolina kao nagradu Europske komisije za svoj crtež dobiva satelit koji će biti poslan u svemir: "Prijatelji su ljubomorni, ali su čestitali"

Piše Matea Gugić
18. svibnja 2020. - 21:58

Zamislite da imate tek osam godina i tisuću pitanja koja vam se iz dana u dan gomilaju u glavi. Želite znati sve! I zašto je nebo plavo, i odakle pada kiša, i koliko ima zvijezda i koliko su daleko... Sanjate o svemiru i stvarate svoju sliku o tome velikom, beskrajnom i tako tajanstvenom mjestu.

Jedna djevojčica iz Ražanca, Nikolina Rudić, ipak nije samo stala na tome. Odlučila je naslikati svoje viđenje svemira, a na nagovor učiteljice Ane Zekanović iz OŠ Jurja Barakovića poslala ga je na natječaj Europske komisije “Snovi o svemiru”, i u konkurenciji od čak 1544 učenika iz Hrvatske – pobijedila!

– Kad smo doznali da je baš ona pobijedila, bili smo izrazito uzbuđeni i ponosni! Nije nam bilo ni na kraj pameti da bi baš ona od toliko učenika mogla pobijediti! Dobra vijest se brzo proširila mjestom i stvarno nismo očekivali ovako divne reakcije – rekla nam je Nikolinina mama Barbara te pojasnila kako je Europska komisija organizirala ovaj natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. koja žive u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Iz svake od tih triju zemalja odabran je jedan pobjednik.

– Da stvar bude još uzbudljivija, po pobjednicima će se nazvati sateliti iz europskog sustava satelitske navigacije Galileo i jedan će nositi Nikolinine inicijale – ponosno pojašnjava mama, te dodaje kako je njezina kći oduvijek pokazivala zanimanje za umjetnost.

image
Privatni Album


– Ja radim u vrtiću i često bih neke radove kući pripremala za djecu, a Nikolina bi mi uvijek pomagala. Od malih nogu je dosta samostalna i vidi se da baš uživa u crtanju. Jako nam je drago da je to prepoznala njezina učiteljica, koja zaista sve učenike koji imaju volje i želje potiče te prijavljuje na razna natjecanja. Tako da ovo nije Nikolinina prva pobjeda, već ona ima nekoliko diploma s raznih državnih i županijskih školskih natjecanja – govori mama Barbara.

Ima puno planova

Ovo europsko natjecanje je ipak bilo zanimljivije jer su učenicima dali na izbor način na koji će prikazati svemir, odnosno prihvaćali su radove bez obzira na metode crtanja, bojenja ili slikanja koje su koristili pri njihovoj izradi.

image
Jure Miskovic/Cropix


– Ja sam se odlučila za kolaž, za lijepljenje jedne vrste gumene površine, koju sam oblikovala u krugove, na koje sam stavljala ljepljive šljokice kako bih napravila planete. I onda sam se odlučila i za raketu jer one često lete u svemir. Nju sam sama napravila od papira. Trebalo mi je za cijeli crtež pola sata – sramežljivo nam odgovara ova mlada slikarica, a na naše pitanje kako su reagirali prijatelji, kratko je odgovorila:

– Puno ih je bilo ljubomorno, ali svi su mi čestitali – jasna je Nikolina, koja jedva čeka da joj stigne nagrada, diploma i mala maketa njezina satelita.

Planova, naravno, ima puno.

– Ići ću sigurno na još natjecanja, a želja mi je sljedeći put crtati prirodu, neku livadu. Kad narastem, bit ću slikarica i svirat ću violinu – zaključila je mala umjetnica Nikolina.

image
Jure Miskovic/Cropix
Nagrada je time još slađa!

Majka Barbara rođena je u Njemačkoj, a Nikolininog oca Matu upoznala je jedno ljeto u Ražancu. Odlučili su se za život u njenoj Njemačkoj, te su odselili u Sjevernu Vesfaliju u 2011. Nikolina i njena mlađa seka Ana rođene su u Njemačkoj, no nakon nekoliko godina, točnije 2017., Mate i Barbara odlučuju se za mirniji život u malom mjestu pored Zadra, Ražancu.

- Mi smo valjda bili oni rijetki koji su se vratili, baš u doba dok svi drugi odlazili u inozemstvo. Ali vjerujte mi, ovdi je raj na zemlji: mir, tišina, blizina more i nimalo opasnosti za moje cure – govori tata Mate, inače pomorac koji sad, zbog cjelokupne situacije, još čeka ukrcaj.

Majka Barbara ističe kako je ova nagrada slađa jer je pobijedila djevojčica koja se nakon života u Njemačkoj morala puno više truditi da se navikne na Ražanac, školu, jezik i nove ljude. 

Što je Galileo?

Galileo je neovisni globalni navigacijski satelitski sustav Europske unije koji Europi omogućuje vodeće mjesto u razvoju svemirskih tehnologija. Sustav se sastoji od 30 satelita pod europskim civilnim nadzorom. Usluge sustava kompatibilne su i većinom interoperabilne s američkim GPS-om i ruskim GLONASS-om, ali u potpunosti su neovisne o njima. Satelitski sustav ima brojne primjene u području upravljanja prijevozom, traganju i spašavanju, poljoprivredi ili bilo kojoj usluzi koja se temelji na određivanju lokacije.

Usluge sustava Galileo dostupne su tek od prosinca 2016., ali njima se već koristi velik broj građana. Očekuje se da će sustav uspostavljen u okviru programa Galileo tijekom razdoblja od 20 godina doprinijeti gospodarstvu EU-a u iznosu od oko 90 milijardi eura.

20. travanj 2024 01:42