StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: TRILOGIJA 'PROZOR PREMA ZALAZU'

Mali stan na Branimirovoj obali okupan toplim zadarskim suncem!

Piše D&D Jutarnji list
12. travnja 2018. - 21:15
15 POGLED PREMA KUHINJI

AUTORI PROJEKTA: Mislav Bašić, mag.ing.arh., 4uHa, Tina Biloglav, mag.ing.arh., 4uHa
FOTOGRAF: Ivan Čorić 
ATORICA GRAFIKA: umjetnica Mirna Oštarić Kerr, mag.art. 

S obzirom na to da smo Hitchcockovski obradili prvi stan u trilogiji "Prozor prema zalazu", u istom tonu nastavljamo s drugim stanom. Da vas podsjetimo, prošli smo puta opisali najmanji od tri stana, dok danas predstavljamo drugi u nizu, i po veličini,  a na posljednji, najveći dio trilogije ćemo pričekati do jeseni, kada će i  posljednji stan zasjati na toplom zadarskom suncu, piše D&D Jutarnjeg lista.

 

Spomenuvši trilogiju, Zadar i sunce, misli nam odmah kreću lutati nekim drugim, naizgled sporednim stazama, pa vam tako, umjesto da odmah krenemo s predstavljanjem interijera, predlažemo da, ako niste, obavezno pogledate Hitchcockovu komediju “Nevolje s Harryjem”. To, nepravedno zanemareno, remek-djelo crnog humora je u glavnu ulogu stavilo Harryja. Harry je nažalost mrtav od početka do kraja filma, a svi protagonisti imaju drugačije namjere s njegovim lešem. Nekolicina likova misli da su ga oni osobno ubili, pa se radnja film vrti oko premještanja Harryjevog trupla.

 

Film je po nekoliko stvari poseban. Bio je to Hitchcocku osobno najdraži film. Druga posebnost je što je Hitchcock napravio eksperiment, kako bi vidio kako američka publika reagira na film bez istaknutih zvijezda. A treća interesantna činjenica jest da je upravo ovo bio filmski debi Shirley MacLaine. Zašto vam to sve pričamo? Zato što smo i ovaj, kao i prvi stan naše zadarske apartmanske trilogije posvetili Hitchcocku i, po njegovom mišljenju,  najljepšem zalasku sunca na svijetu - onom zadarskom. I zato što smo filmofili. No, vratimo se mi arhitekturi i dizajnu.

 

Današnji se mali stan za ljetni najam, baš kao i njegov manji susjed, sastoji od dvije tlocrtno jasno dijeljenje zone.

 

Veća prostorija stana objedinjuje tri funkcije - dnevnu, noćnu i kuhinjsku. Tu su, prilikom osmišljenja dizajna interijera,  odabrani kontrastni tonovi crne, bijele, sive i boje hrasta, koji smo pažljivo izbalansirani, kako u tom, relativno malom, prostoru ne bi bilo previše uzoraka, detalja, elemenata, ili, drugim riječima, previse svega. 

 

Apsolutnu dominaciju prostorom ostvario je zid s drvenim letvicama, što mudro skriva pogled na malu kuhinju, dok se  u sredini zida se nalaze staklena vrata, također obložena letvicama.

 

Na prvi pogled vrata izgledaju kao dio zida, a kad ono, iza vrata - kupaonica! I to kakva. Kupaonica s jacuzzijem i pogledom na najljepši zalazak sunca na svijetu. Pločice u heksagonima su odigrale dinamičnu ulogu u ovom spektaklu, kako se ne bi vizualno smanjivao prostor, a opet izbjegao minimalistički hladan ili dosadan dojam.

 

 

Balkon je sam po sebi spektakl. Pijuckajući čašu vina u ugodnom društvu, s pogledom na zadarski kanal, okupani mirisom mora i toplinom kasnih, popodnevnih zraka sunca, lagano je otploviti mislima negdje daleko, jako daleko...

I tako,  kad vam misli odlutaju, netko razmišlja o poslovnim planovima, netko o novim investicijama, netko o starim ljubavima...

Mi konkretno razmišljamo tko je ubio Harryja. Trenutno se ne možemo sjetiti, pa ćemo večeras film pogledati ponovo, po ne znam koji put.

Još jednom u nizu, veliki pozdrav s Ribnjaka.

P.S. Ako se sjetite tko je ubio Harryja, nemojte nam reći, moramo to sami otkriti.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili info@4uha.hr.

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite na zagrebačkom Ribnjaku 6.

 

Foto: Ivan Čorić

28. rujan 2023 20:14