StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKA POMORSKA ŠKOLA ISPISUJE POVIJEST

Marcela Škrokov - prva cura u 60 godina koja je završila smjer tehničara za brodostrojarstvo!

Piše Ana Franić
30. lipnja 2017. - 00:19
strojar3-290617

U godini kada zadarska Pomorska škola slavi jedinstveni jubilej, 60 godina postojanja, u anale škole upisat će se još jedan raritet: u četvrtak je smjer tehničara za brodostrojarstvo završila prva žena u školskoj povijesti - Marcela Škrokov iz mjesta Neviđane na otoku Pašmanu.

Kako kaže 18-godišnja Marcela to joj je bio jedini logičan izbor jer je cijeli život u tim vodama s roditeljima koji se bave brodarstvom točnije imaju izletničke brodove za prijevoz putnika. Žicu za strojarstvo je povukla od oca i djeda strojara, a da im je pomorstvo obiteljska tradicija, govori i činjenica da joj je i brat završio Pomorsku školu, smjer nautika.

- Cijeli život sam na brodu s njima i to mi je u krvi. Kao mala sam uvijek gledala oca kako prčka po makini i to me zainteresiralo. Dugo sam ga gnjavila da mi pokaže i objasni kako što radi, a prva lekcija mi je bila paljenje motora, objašnjava Marcela.

Pri izboru srednje škole nije se ni trenutak dvoumila, znala je da jedino u obzir dolazi Pomorska škola u Zadru.

- U osmom razredu sam odlučila što želim dalje, svi oko mene su željeli upisati gimnazije. Mama mi nije dala da idem u Pomorsku nego je htjela da i ja upišem gimnaziju, ali kako su upisi išli on-line putem, bez njenog znanja sam ipak prijavila za pomorce. Otac mi je potpisao ispisnicu iz osnovne škole i on je znao što želim. U početku mama nije bila zadovoljna mojim izborom, ali s vremenom je to prihvatila, govori Marcela dodajući kako nije bilo nikakvih problema pri upisu u školu jer su je svi odmah prihvatili.

- U razredu s mojim strojarima mi je bilo super. Nisam imala nikakvih problema i nemam se na što požaliti. Kao jedina cura u razredu brzo sam ja to ustrojila, kroz smijeh objašnjava Marcela. Kako kaže muškim prijateljima je njen izbor srednje škole bio skroz normalan i logičan odabir, dok su je prijateljice ispitivale što će tamo među svim muškima i zašto je baš to odabrala. Ali nikada nije doživjela nikakve predrasude ili negativne komentare vezano uz njenu struku.

Što budućnost nosi još ne zna, ali planova ima.

- Sada ću odraditi asistenturu šest mjeseci i nakon toga želim položiti poručnički ispit, upisati fakultet i navigavati. Željela bih se zaposliti na nekoj našoj domaćoj brodarskoj kompaniju poput Tankerske plovidbe ili na Atlantskoj plovidbi jer želim ostati s domaćima, kaže Marcela koja svako ljeto pomaže svojima i redovito ide u škver, brusi brod, mijenja ulje i filtere, nateže remenje bez ikakvog problema, malo se išporka, ali kako kaže to je normalno.

02. svibanj 2024 13:23