StoryEditorOCM
Zadar plusPOSEBNA AUKCIJA

Marina Tomašević u PZ Masline i vino održala prodajnu izložbu slika konja nastalih vinorelom, neke su radove kupili poznati gospodarstvenici...

Piše Mišel Kalajžić
23. lipnja 2020. - 22:35

Osim što je pjevačica, poznato je da je Zadranka Marina Tomašević i samouka slikarica, ali u nesvakidašnjoj tehnici – vinorelu. Naime Marina slika vinom, a njenu strast za likovnošću prepoznala je i poznata poljoprivredna zadruga Masline i vino u Polači/Tinju, gdje je organizirala prodajnu izložbu njenih radova rađenih vinom koji prikazuju – konje.

Budući da su voditelju PZ Masline i vino Radoslavu Bobanoviću velika strast upravo konji i vino, s oduševljenjem je prihvatio organizaciju nesvakidašnje aukcije slika Marine Tomašević, na kojoj je sudjelovalo četrdesetak osoba, uglavnom ljubitelja umjetnosti i poduzetnika iz zadarskog kraja.

- Bila je to jedna lijepa večer. Nakon utrka konja, ovo je jedan događaj kojega sam organizirao, a koji bilježi posebnu vrijednost konja kao plemenite životinje i poveznice konja s čovjekom. A to što je napravila Marina za mene je kao ljubitelja plemenitih životinja koje čak uzimam da su ravne članovima obitelji, za mene je to jedno oduševljenje. I to ne samo za mene već i za jedan krug pozvanih gospodarstvenika, ugostitelja i vinara. Posebni osvrt na sve dao je poznati književnik Marijan Tomislav Bilosnić svojim analitičkim i kritičkim osvrtom. Poseban osvrt dala je i Sandra Petričić, voditeljica restorana Kornat u Zadru. Ravni Kotari su otvorili novi vid kulturnih zbivanja u vinarijama, koje nisu više mjesta samo za „derneke“ već i za plemenita zbivanja s okusima vina i drugih delicija, a posebno umjetnosti koja se, kako smo vidjeli, može praviti i vinom. Meni su konji vrlo bitni i za psihofizičko zdravlje i ukoliko ih ljudi ne mogu jahati, lijepo ih je imati u svojim prostorima jer oni šire određenu energiju i preko slika – kazao je Bobanović.

Kako smo doznali, Marina je uspjela s kupcima dogovoriti prodaju tri svoje slike, a jednu je na dar dobio i Bobanović. Zadarska pjevačica nastavlja i dalje rad na slikama, a dobila je na dar i posebna vina PZ Masline i vino. Događaj je potpomogla i biogradska Ilirija, sve se odvijalo uz pridržavanja epidemioloških mjera, nadometnuo je Bobanović.

Pjevačica Marina Tomašević svoj je likovni talent počela intenzivno opet razvijati tek prije nekoliko godina. Marina je samouka likovnjakinja. Nikada nije pohađala nijednu školu ni tečaj za crtanje. Njezin je dar na jednom od njihovih zajedničkih nastupa davnih godina uočio i pokojni Tomislav Ivčić, kad je kao 15-godišnjakinja u stankama programa nacrtala pjevačev portret na običnom listu papira, gledajući njegovu fotografiju na autogram karti.

Godinama kasnije, najprije je počela crtati olovkom, a onda se uhvatila vinorela, stare i pomalo zaboravljene tehnike crtanja vinom. Ideju joj je predložila prijateljica Branka iz Zadra, a kako njen zet i kći imaju svoje vinograde i svoj vinski podrum, bilo joj je sasvim logično povezati vino, glazbu i slikarstvo. Vinorel tehnikom, koristeći crna vina, ponajprije sorte syrah i merlot, portretirala je brojne popularne pjevače, ali su to često puta bila i djeca i neki anonimni ljudi, jer crta i po narudžbi. Svojevremeno je izjavila kako nije lako crtati vinom.

- Kad se kist stavi na papir, nema više brisanja, nema natrag, vino odmah upija i ostavlja trag. Zapravo, vino diše – znala je reći Marina koja je ovoga puta povezala dvije plemenite vrijednosti – konje i vina.

Na radost svih u PZ Masline i vino…

Kupci

Slike su, kako smo doznali, kupili Erlić Commerce, Radoslav Bobanović, a vrlo blizu kupnje je Uzelac i HSTec. PZ Masline i vino organizirat će u budućnosti izložbu Kako smo putovali kroz vrijeme vina i Strasti o vinu, a i prikaz znanstvene knjige Radoslava Bobanovića Ruralni razvoj Republike Hrvatske – čimbenik socijalne održivosti.

 

19. travanj 2024 13:12