StoryEditorOCM
Zadar plusTOMISLAV BRALIĆ I KLAPA 'INTRADE' GOSTUJU U ZAGREBAČKOJ I SPLITSKOJ ARENI

'Mi ne surađujemo s elitnim skladateljima, nego s ljudima iz puka'

30. studenog 2018. - 13:02
dalmatinska_sansona29-190817.JPG

Tomislav Bralić i klapa "Intrade", najpopularniji glasovi dalmatinskog a cappella pjevanjapripremaju čak tri velika koncerta u sportskim arenama unutar dva mjeseca. Prvi će se održati 1. prosinca u zagrebačkoj Areni, drugi 7. prosinca u splitskoj Areni Spaladium, dok će slovenska publika u njihovim pjesmama uživati 1. veljače u ljubljanskoj Areni Stožice. Samo Spaladium Arena može primiti oko 10.000 ljudi, što dovoljno govori kolika je zainteresiranost za ove klapske gazbenike koji zajedno djeluju od 1985. godine, koji iza sebe imaju brojne hitove, rasprodane koncerte i brojne festivalske nagrade. Evo što nam je rekao sam Tomislav Bralić ususret ovim velikim koncertima, uzbuđen što će zapjevati s ogromnim zborom koji će činiti vjerna publika.

Kako se odvijaju pripreme za vaše prosinačke koncerte? 

– Mi smo preko tri desetljeća zajedno pa nemamo neke visinske pripreme, ne idemo deset dana u planinu vježbati, mi smo prilično uigrani, ali svaki dan uvježbavamo nove pjesme u našoj zadarskoj garaži. Priznajem, veliki je to zalogaj nastupiti u tri arene u dva mjeseca, ali tako smo se dogovorili jer smatramo da našoj publici, uostalom i sami sebi, to dugujemo za više od 30 godina karijere. Čujem puno dobrih informacija, čujem da prodaja ulaznica ide dobro, vjerujem da će biti puno svijeta i da će pjevati s nama uglas. U Zagrebu su nam gosti Radojka Šverko i Tony Cetinski, a u Splitu grupa Forum i Tedi Spalato.

Kakvu atmosferu očekujete u Splitu? Vežu li vas uz taj grad neke posebne emocije?

– Ne bilo kakve zanemarive emocije, jer Split je kriv što je klapa "Intrade" uopće popularna, mi smo ovdje gdje jesmo zahvaljujući Poljudu 2006. godine i našem koncertu "Ne damo te, pismo naša". Tada smo zapravo vidjeli koliko publika voli ono što mi stvaramo, i od tada se nismo prestali truditi i izbacivati nove pjesme. Zadnji put smo u Spaladium Areni bili 2015. godine, bila je prepuna. Neizmjerno mi je drago što se vraćamo!

Do uspjeha ste išli korak po korak, bez medijskih skandala. Što mislite, je li to razlog zašto baš vi danas punite arene? Prošle godine ispunili ste i svoj dugogodišnji san održavši koncert u pulskoj Areni...

– Mi smo klapa koja ima vrtić, osnovnu i srednju školu, a sad smo na fakultetu. Na sceni smo u 30 godina prošli sve što se može proći. Nismo ništa preskočili. Od početka smo iskreno voljeli dalmatinsku pismu, dobra smo ekipa, međusobno se neizmjerno poštujemo, prijatelji smo, kumovi... Nikad nismo pjevali isključivo zbog novca, održali smo brojne humanitarne koncerte. U narodu se kaže – kad daješ, stostruko ti se vraća. Tajna je i u kontinuitetu, svake godine imamo barem jednu novu pjesmu i publika se u njima prepoznaje. Mi ne surađujemo s elitnim skladateljima, nego s ljudima iz puka koji su postali popularni zahvaljujući nama, a mi zahvaljujući njima. Neka od tih imena su Ante Sikirić, Davor Juraga, Vinko Barčot. O Ivici Badurini da ne govorim, to je čovjek koji je napisao "Vilo moja", "Da te mogu pismom zvati", "Ne damo te, pismo naša", "Nisam te sriće".

Već ste spomenuli Poljud i 2006., a možete li nam izdvojiti još neke najdraže trenutke karijere? 

– Meni su osobno turneje vrlo drage, bili smo dva puta u Americi, Kanadi, Australiji. Australija će zauvijek ostati zapamćena kao zemlja u kojoj smo se osjećali kao doma, a bili smo toliko daleko od kuće. Do ljudi je, njihova dočeka, reakcija... Bilo je to 2014. godine, tada smo se osjećali kao da letimo.

Pred vama je i nova poslovna godina – što možemo novo očekivati od klape "Intrade" u 2019.?

– Započet ćemo je koncertom u Ljubljani, upravo je izišao i naš novi album "Bilo je i vrime". Tako smo ga nazvali ne samo po pjesmi, nego jer zaista i jest bilo vrijeme nakon četiri godine diskografske pauze. Na CD-u je 14 pjesama, od kojih je deset novih, a nekoliko njih izvest ćemo i na nadolazećim koncertima. Nedavno je izišla i naša nova pjesma "Ne mogu jubav krit", vidim da odlično prolazi kod publike...

04. svibanj 2024 02:41