StoryEditorOCM
Zadar plusNAKON OTVORENJA

Ministrica kulture: "Mi smo uspjeli. Riječ je o povijesnom, prvom, premijernom dislociranju umjetničkog postava u povijesti Hrvatske!"

Piše L.B.
29. prosinca 2022. - 09:04

Zadar je obnovom Kneževe i Providurove palače dobio u samom centru grada sedam tisuća četvornih metara namijenjenih prvenstveno kulturnim sadržajima, što je europski raritet, a otvorenjem izložbe "Jedan svijet" kojom je iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zadar stiglo 199 vrhunskih umjetničkih djela na period od dvije godine, povezane palače su definitivno opravdale nadimak "zadarskog Centra Pompidou."

- Mi smo uspjeli. Ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi je imao viziju i hrabrost, u Zadru govorimo o donedavno potpuno nezamislivom poduhvatu. Ono čemu svjedočimo u Providurovoj palači nadilazi uobičajenu praksu međuinstitucionalne razmjene i posudbe umjetnina na ograničeno vrijeme. Riječ je, barem za nas u Hrvatskoj, o povijesnom prvom, premijernom oživotvorenju jedne dugo raspravljane kulturno-političke teme o mobilnosti muzejskih zbirki i stalnih muzejskih postava. Izlaganje u prostorima drugačijih recepcijskih i doživljajnih potencijala udahnut će dobro poznatim djelima jedan novi život. Prostor je privremeno udomio zaista ekskluzivan umjetnički sadržaj, koji uključuje najvrjednija djela nacionalne baštine hrvatske moderne umjetnosti – mišljenja je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Takvom muzeološkom suradnjom se našim građanima omogućuje uvid u bogatstvo baštine koju smo naslijedili. Uvjerena sam da će uspješna praksa predstavljanja remek djela hrvatske moderne umjetnosti iz fundusa Nacionalnog muzeja po prvi put izvan Zagreba, u obnovljenim prostorima Providurove palače koja je, ne zaboravimo, u zadnjih godinu dana nagrađena svim najvažnijim hrvatskim nagradama za arhitekturu, potaknuti daljnju raspravu veće mobilnosti zbirke unutar država – rekla je ministrica.

Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU), kazao je kako je izuzetno sretan da su publika i kolege sa zadovoljstvom i pohvalama prihvatili postav zbirke NMMU-a u zadarskoj Providurovoj palači.

- Smatram, stoga, da je prvi korak decentralizacije i mobilnosti kulturne baštine uspješno obavljen. No, preostaje nam veliki posao da razdoblje od dvije godine koliko je postav planiran, iskoristimo za što veći transfer znanja naših kustosa kroz predavanja i radionice koje namjeravamo organizirati i izvesti u suradnji s Narodnim muzejom, Filozofskim fakultetom i Odjelom za kulturu Grada Zadra. Izlaganja će se zasnivati na dosadašnjim projektima NMMU koji su interpretirali estetske ili društvene fenomene u razdoblju koji je djelokrug muzeja. Plan je da ciklus započnemo interaktivnim projektom "Arhiv snova" medijske umjetnice Kate Mijatović, koji, osim što u koncepciji "Jednog svijeta" afirmira često zanemareni potencijal inkluzije podsvjesnog u racionalni svjetonazor naše civilizacije, u estetskom smislu reinterpretira ikoničku skulpturu Ivana Kožarića iz 1965. godine unutar medijske, performerske i participativne umjetničke prakse koja obilježava suvremenu stvaralačku paradigmu – istaknuo je ravnatelj Franceschi.

Atrakcija koja je izloženim djelima Zadar rangirala visoko na ljestvici umjetničkih dosega u Europi, nastala je temeljem suradnje Grada Zadra, Ministarstva kulture, NMMU-a i Narodnog muzeja Zadar.

- Večer otvorenja izložbe i reakcije posjetitelja bile su izuzetne, kako na sam postav tako i na veleban prostor Dvije palače, i Providurove i Kneževe. Bilo je tu puno likovnih umjetnika, povjesničara umjetnosti, arhitekata, djelatnika u kulturi iz Zadra ali i izvan Zadra. Iz Zagreba je pristigao autobus pun zainteresirane publike i struke, od supruge Ratka Petrića, gospođe Jadranke Fatur čiju sliku imamo u postavu, zadarskih umjetnika s adresom u Zagrebu i Splitu Sandre Sterle, Dana Okija i brojnih drugih. Antologijska djela hrvatske moderne umjetnosti probrana kroz, kako je rekao još jedan oduševljen gost izložbe, akademik Nikola Bašić, fino sito kustosa Branka Fraceschija, Zadar trenutno čini likovnim centrom Hrvatske. Očekujemo dobru posjećenost, koncentrirat ćemo se i na posjetitelje iz susjednog gradova, Šibenika, Splita i veselimo se nizu programa kao i kulturno - turističkoj sezoni – istaknula je Dina Bušić, pročelnica Odjela za kulturu Grada Zadra.

23. travanj 2024 10:56