StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: DJEVOJKE, VJERUJTE, OVO SE ISPLATI VIDJETI...

Miro je snažan kao Hulk, izgleda kao Apolon i kao od šale diže 300 kila! On je hrvatski rekorder...

Piše Iva Ivanac
1. srpnja 2018. - 21:34
miro_novakovic-280618

Sve teške ploče koje je vidio u teretani počeo je stavljati na jednu šipku. Šakom je zgrabio magnezij i pljesnuo rukama tako da je bijeli prah odletio na sve strane, stvarajući mali bijeli oblak u prostoriji. Namjestio je široko noge, šakama čvrsto obuhvatio šipku, duboko udahnuo i samo ispravljanjem torza podigao nevjerojatnih - 300 kilograma.

On se zove Miro Novaković, po stasu i proporcijama može slobodno biti Hulk ili Conan. Na posljednjem natjecanju u powerliftingu oborio je državni rekord u mrtvom dizanju u kategoriji do 105 kilograma. Podigao je nevjerojatnih 300,5 kilograma.

- A kako, kako... Ne razmišljaš puno. Dođeš, podigneš i odeš...

Eto, tako je Miro oborio državni rekord. Dakle: veni, vidi, vici.

Ovakav rezultat od Mira bi se očekivao da je on dugogodišnji sportaš, da se možda nekad bavio body buildingom ili dizao utege čitav život. Ali nije. Naprotiv, Miro za sebe kaže kako je čak pomalo i smotan i da mu u životu bavljenje sportom nikada baš i nije išlo, a powerliftingom se ozbiljno počeo baviti tek nedavno. Točnije - od prvog mjeseca ove godine!

- Posljednjih godina išao sam u teretanu kako bih održavao formu, ali nikad se nisam mislio baviti sportom na ovaj način. Oduvijek imam snažniju građu, a kroz srednju sam se bavio kick boxingom i to je bilo sve, govori 34-godišnji Miro koji uz nedavno započetu karijeru u powerliftingu ima i karijeru pomorca, točnije zapovjednika na brodovima za opskrbu naftnih i plinskih platformi.

Ovu godinu je odlučio malo pauzirati s poslom i posvetiti se obitelji, a uz to i iskoristiti priliku kako bi ostvario sportske ambicije.

U svijet powerliftinga uveli su ga treneri Ivan Sikirić i Luka Jovančević koji su primjetili kako Miro u teretani diže natprosječne težine. Ostalo je prošlost...

- Trenirao sam u jednoj drugoj teretani, gotovo svakodnevno. Ivan i Luka su mi prišli i predložili početak bavljenja nečim sasvim novim. Prihvatio sam i tako sam krenuo u novu avanturu... - govori Miro dok nam demonstira neke tipične vježbe za potrebe fotoreportaže, a mi sa posebnim zanimanjem gledamo kako, hm, rade njegovi mišići...

Pod vodstvom trenera Tomislava Ivandića u powerlifting klubu Behemot, Miro je već na prvom natjecanju na kojem je nastupio osvojio prvo mjesto u kategoriji do 105 kilograma, a na drugom natjecanju je, kao od šale, oborio državni rekord u mrtvom dizanju. Krenuo je i u obaranje apsolutnog rekorda, no u tome nije uspio jer je, govori nam, prilikom dizanja 308 kilograma osjetio blagu vrtoglavicu. No to ovog kršnog mušakarca nije obeshrabrilo. Već na sljedećem natjecanju ponovno će pokušati oboriti apsolutni državni rekord.

Miro za sebe kaže da i nije baš tipični "powerlifter" jer je dosta visok pa mu je za neke discipline power liftinga potrebno puno više snage nego nižim ljudima. Uz to što je visok 1,90 metara, Miro ima ramena šira od ulaznih vrata i raspon ruku od dva metra. Pravi Herkul, apolonijskog izgleda...

Zovu li te prijatelji ikada da im pomogneš pomaknuti teške stvari?

- A nekidan me frend zva da mu dođem skinit pentu s broda tešku 180 kilograma. Reka sam mu: "Jesi lud?" - kroz smijeh progovara Miro dodajući kako se često odaziva kada su selidbe i renoviranje u pitanju.

- Premještanje frižidera, špakera, teških ormara i kreveta nije problem, to prenesm k'o od šale. Mali trening usput napravim, iskren je Miro koji govori kako je u powerliftingu našao novi smisao treniranja.

- Kroz dugogodišnje odlaske u teretanu izgradio sam mišiće s kojima nije bilo potrebno puno raditi kako bi se vrlo brzo postigli veliki rezultati. A iskreno, više ne treniram za estetiku, sada pokušavam pomaknuti granice ljudske snage, priznaje Miro kojem najveću podršku u bavljenju sportom pruža supruga Rina, te sin Poldo i kćerka Gina.

- Kada ga odbijem nositi na ramenima, sin mi često zna reći: "Tata, kako me ne možeš nositi kad si ti najjači čovjek u Hrvatskoj?", priča Miro koji bi se u prvom mjesecu trebao vratiti na brod.

Na brodu će također trenirati, ali s smanjenim intenzitetom. Pa tko zna, možda nakon što obori hrvatski apsolutni rekord do kraj ove godine, Miro dogodine krene u obaranje svjetskog rekorda. Ili barem završi na naslovnici "Men's Healtha".

Djevojke, vjerujte, to bi se isplatilo vidjeti!

 

Atipična prehrana

Hrvatski Hulk dnevno pojede dva velika obroka, a svaki od njih sadrži više od dvije tisuće kalorija.

- Moja obitelj pojede kvarat kokoši, a ja ostatak, smije se Miro dodajući kako pazi da dnevno unese dva grama proteina po kilogramu vlastite težine. U prijevodu, oko 200 grama proteina unese kroz dnevne obroke, asve skupa prelazi oko 4000 kalorija.

 

"Sparing" partner

Miro treninge izvodi s jednom od najvećih hrvatskih nada u powerliftignu, 17-godišnjim Bepom Pedisićem koji se na posljednjem natjecanju u Vrbovcu natjecao u kategoriji seniora do 93 kilograma, jer među kadetima nema prave konkurencije. Osvojio je drugo mjesto i pokazao kako se može nositi s natjecateljima koji su puno iskusniji od njega.

24. travanj 2024 23:59