StoryEditor
Zadar plusŽIVOTNI ZAOKRET NOVINARKE ANDRINE LUIĆ

Mještani Čeprljande kažu: 'Sve san obaša, vode je nojbolje!' Eto, to je meni Ugljan!

Piše Tomislav Kukec / Jutarnji list
25. srpnja 2019. - 23:30
ss1

Još od malih nogu Andrina Luić, svestrana novinarka koja je radila za najveće hrvatske tiskovine, znala je da će kad-tad završiti na nekom jadranskom otoku. Iako je rođena Ogulinka, po ocu i Slavonka, more ju je oduvijek privlačilo.

No, koliko god je srce vuklo, život ju je vukao u različitim smjerovima pa je tako živjela i radila u Zagrebu, u Rijeci je bila šefica dopisništva Jutarnjeg lista, a posao ju je poslije odveo i u Zadar. Svuda, samo ne na neki škoj, prisjeća se.

A onda je prije pet godina, nakon suočavanja s ozbiljnom bolešću, novinarka s više od tri desetljeća radnog iskustva podvukla crtu i rekla - dosta. Doslovce je, otkriva nam, zatvorila oči i prstom “pikla” na karti hrvatskih otoka. Kažiprst je bio najbliži - Ugljanu. Odluka je odmah donesena.

Obnovila ruševinu

- Imala sam stan od 100 četvornih metara u središtu Rijeke koji sam prodala. Za taj novac mogla sam dobiti stančić od 30-ak kvadrata na periferiji Zadra, toliki je tada bio nerazmjer u cijeni nekretnina. Počela sam tragati za kućama na Ugljanu i pronašla jednu staru, devastiranu kamenu kuću u selu Mali Lukoran. Seoce je to u kojemu živi samo nas 50-ak pa često u šali znam reći da svi stanemo u jedan autobus. Ostalo mi je dovoljno novca da obnovim kuću i pretvorim je u svoj komadić raja - prisjeća se Andrina odluke koja joj je gotovo u trenutku posve izmijenila život.

Andrina je naš brod posjetila u marini Olive Island, u pitoresknoj Sutomišćici, kojom u ovo doba godine, unatoč špici turističke sezone, vladaju mir, tišina i pravi mediteranski ugođaj. Iako je od doseljenja na otok prošlo tek pola desetljeća, Andrina je već prava “bodulica”, poznavateljica svih otočnih priča i legendi, a novinarsku karijeru nije napustila ni ovdje.

- Radila sam za Zadarski list, postala dopisnica Hine, brzo sam počela pratiti sva događanja na otoku i sve zanimljive priče. A onda smo kolega Ante Župan i ja, uz potporu Općine Preko i ovdašnjeg Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu, odlučili pokrenuti portal Naši školji. Budući da se oduvijek amaterski bavim fotografijom, imamo sve pokriveno. Bavimo se životom na otoku, lijepim stvarima, svim onim što može zanimati stanovnike Ugljana i susjednog Pašmana - otkriva Andrina.

Kroz novinarstvo je upoznala sve tajne i ljepote ovog prekrasnog otoka i zadarskog arhipelaga. Sretna je jer su je ljudi u selu jako dobro prihvatili, štoviše, ponosni su što u mjestu imaju novinarku, još jednu, jer u Malom Lukoranu kuću ima i novinarka Tanja Kanceljak. A Andrina se potrudila i u kratkom roku svladala njihov specifičan govor, iako se to nekad činilo nemogućom misijom jer svako mjesto ima svoj jezik i nije isto razgovaraš li s nekim u Lukoranu, Preku ili Kalima. Svako mjesto - novi čip u glavi. Ne samo što se tiče govora, nego i navika, običaja, tradicije...

Održivi turizam

Želja joj je baviti se ekološkim problemima na otoku, u čemu ima punu potporu direktora Turističke zajednice Preko Ivana Košte. A u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom svi rade i na nekoliko atraktivnih projekata održivog turizma.

Razvijaju projekt “Avantura otok”, mrežu od stotinjak kilometara cesta i puteljaka za aktivni turizam poput hodanja, trčanja i biciklizma u unutrašnjosti otoka. Radi se i na obnovi mletačke Tvrđave sv. Mihovila iznad Preka s koje, kune nam se Andrina, puca najljepši pogled na zadarski arhipelag. Golem je to posao u kojemu moraju sudjelovati konzervatori, arheolozi, moraju se napraviti 3D snimke... No, uz državnu potporu sve se polako odvija u dobrom smjeru.

Jaslice i škola

Tu je i njihova trekking utrka “Gospodar otoka”, a razvoju obiteljskog i aktivnog turizma pogoduje i činjenica da je Ugljan ljeti izvrsno povezan s Gaženicom u Zadru (26 povratnih linija dnevno) za samo 20-ak minuta, dok katamaran do centra Zadra vozi desetak minuta.

Andrina ističe i kako je Preko jedina otočna općina u Hrvatskoj koja je prije desetak godina kupila gliser za potrebe Hitne medicinske pomoći, a veseli je i što osnovna škola sada ima oko 350 učenika. Tu su i jaslice, nogometno igralište uz more, podružnica Glazbene škole Blagoja Berse...

- Citirati ću stanovnike Čeprljande, jednog od devet zaselaka mjesta Ugljan, koji za svoje naselje kažu: ‘Sve san obaša, vode je nojbolje!’ Eto, to je meni Ugljan - ističe Andrina.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 02:40