StoryEditorOCM
Zadar plusNEMA JOJ RAVNE

Mlada matematičarka Stella Čolo još jednom pokazala da je najbolja: pomela je jaku konkurenciju i osvojila europsko zlato! "Nisam očekivala..."

Piše M. Magaš
21. travnja 2023. - 13:57

Vjerujemo kako više ne postoji nitko u Zadru tko ne zna za mladu, uspješnu, talentiranu matematičarku – Stellu Čolo!

Ona je ovog puta nadmašila samu sebe – na prestižnoj Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke u Portorožu u Sloveniji, 18-godišnja Stella osvojila je zlato!

U konkurenciji od ukupno 211 djevojaka (150 u službenoj konkurenciji europskih zemalja), Stella je uspjela u onome što nije nitko do sad: osvojila prvo zlato za Hrvatsku na ovom prestižnom natjecanju. Dodajmo kako je ovo je 12. EGMO natjecanje, a Hrvatska sudjeluje na njemu od 2020. godine.

Rezultat ove godine je najbolji od svih dosadašnjih nastupa naše zemlje jer su na tron zasjele i ostale naše predstavnice - Marija Dora Marodi je osvojila srebro, dok su se Lara Semeš i Barbara Kelava okitile broncama. To je ujedno i najbolji ekipni rezultat do sad: osvojile su 8.-10. mjesto u službenoj konkurenciji 38 zemalja Europe, odnosno 11.-14. mjesto u konkurenciji svih 55 država.

image

Zlato, srebro i dvije bronce! Najbolji nastup hrvatskih djevojaka od početka sudjelovanja na EGMO

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Razgovarali smo sa Stellom, koja je i nakon ovakvog uspjeha i dalje ostala samozatajna i skromna.

- Znate, jesam se nadala medalji, zapravo nekako sam ju i očekivala, ali zlatnu nisam ni sanjala. Stvarno sam sretna – priznala nam je Stella te dodala kako je čak bila u šoku.

Morala je u četiri i pol sata riješiti dva testa s po tri zadatka olimpijskog tipa.

- Vježbala sam dosta s mentorom Rokom Žajom, a imali smo i pripreme u Zagrebu koje je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo. Ipak, nije se lako koncentrirati toliko sati, bilo je čak trenutaka kad nisam mislila da ću uspjeti, no ipak trud i rad su se isplatili – govori nam Stella koja je lani na istom natjecanju osvojila srebro, dok je iste godine na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Bernu, u pojedinačnoj konkurenciji, osvojila brončanu medalju.

- Sada slijede kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u matematici koje se održava za mjesec dana. Moram i tu riješiti tri testa kako bi prošla dalje jer se ne prolazi ”automatski” pobjedom na Europskom. Prije toga slijedi državno natjecanje u Poreču – govori sam Stella.

Plan joj je nakon završetka gimnazije Franje Petrić otići u Zagreb i nastaviti sa školovanjem na studiju matematike.

Vjerujemo kako neće imati nikakvih problema pri upisu.

image

Kako izgledaju zadaci na olimpijadi - znate li ih riješiti? 

Egmo/
30. travanj 2024 21:16