StoryEditorOCM
Zadar plusU KARLOVCU

Mlada Zadranka Danijela Matanović pobjednica je državnog natjecanja u slastičarstvu: "S kolačem ‘Mir‘ željela sam poslati poruku svijetu"

Piše M.M.
17. ožujka 2022. - 14:51

Danijela Matanović učenica 2.H. razreda Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole iz Zadra, u srijedu je osvojila prvo mjesto na regionalnom WorldSkills natjecanju koje se održava u Karlovcu, u disciplini slastičarstva.

Mlada je slastičarka, pod mentorstvom profesorice Kristine Lončar, pobijedila u jakoj konkurenciji koja je stigla iz čak 11 škola iz isto toliko gradova.

Zadatak nije bio ni malo lak: natjecatelji su trebali napraviti restoranski desert, u pet jednakih primjeraka, težine od 120 do 150 grama, koristeći zadane sastojke koji su ove godine bili mak i višnja. Također, trebalo je zadovoljiti i zadane komponente poput biskvita, kreme, hrskavog dijela i dekoracije.

image

Pobjednički kolač - Mir

Privatni Album

- Napravili smo biskvit s narančom i limunom kao začinima, zatim kremu od vanilije s maslacem, kremu od višanja te jednu od crnog maka. Okolo smo zamislile staklenu glazuru, na koju smo stavile meringu (tučeni bjelanjka i šećer) koju smo zapalili brenerom kako bi ju karamelizirali. Danijela je ručno napravila cvijeće bijelog maka za dekoraciju te hrskave valove koje smo dodale na kolač. Sa strane, također za dekoraciju, napravile smo tuljak u koji smo stavile čokoladni umak – pojasnila nam je mentorica Lončar koja nam je javila iz Karlovca jer natjecanje traje i danas cijeli dan.

image

Pobjednički kolač - Mir

Privatni Album

Dodala je kako je iznimno ponosna na Danijelu, ali i na cijeli njezin razred.

- To je iznimna generacija, te sam jako sretna što sam njihova profesorica – kratko je komentirala Lončar kojoj je ovo osma godina za redom da mentorira na ovom natjecanju.

- Do sada sam sa svojim učenicima bila pet puta prva, osvojila sam po jedan put drugo i treće mjesto, a jednom sam bila peta – prisjetila se Lončar.

Pobjednički je kolač zadarski tim nazvao ”Mir”.

- Ovim smo nazivom željeli poslati poruku cijelom svijetu da konačno bude mira i da više ne bude suza. Želimo mir i blagostanje svima, ponajviše u ljudima, u njihovim srcima, jer tek onda, kad čovjek u sebi otkrije mir, može ga dijeliti prema vani – zaključila je mentorica Lončar.

image

Danijela i njena mentorica Kristina Lončar

Privatni Album

Iz Zadra su na natjecanje još išli i Marko Knez, koji se natjecao u ugostiteljskom posluživanju, čija je mentorica Katarina Čučić te Michelle Vukanović, koja se natjecala u kuharstvu, pod mentorstvom Mirka Poljaka.

02. lipanj 2023 19:39