StoryEditorOCM
Zadar plusU PARIZU

Mlada Zadranka Nika Jukić pokazala zavidno znanje na Europskom natjecanju u kušanju francuskih vina: "Nisam ni sanjala ovakav uspjeh!"

Piše M.M.
7. travnja 2023. - 22:00

Prije mjesec dana mlada je Zadranka Nika Jukić, zajedno sa svojim kolegom Zvonimirom Paponjom, ostvarila najbolji rezultat požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja - do sada!

Naime, 22-godišnja studentica stručnog studija Enogastronomija, osvojila je 10. mjesto među 70 natjecatelja koji su sudjelovali na Europskom natjecanju mladih profesionalaca u kušanju francuskih vina u Parizu u sklopu Međunarodnog agronomskog sajma.

Ovaj odličan uspjeh rezultat je velikog rada. 

- Same su pripreme zapravo počele od prve godine fakulteta kad smo dobili predmet ‘Senzorska analiza‘ i ‘Vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatske i svijeta‘, na kojima smo imali prilike kušati razne sorte iz različitih područja naše zemlje, s različitih klimatskih područja, ali i s drugim kvascima te godinama, Nažalost, nismo upoznati toliko sa stranim vinima pa smo se kolega i ja morali osloniti na naše znanje hrvatskih sorti. Ostala priprema je bila s profesorom, a odnosila se na teorijsko učenje apelacije Francuske - pojašnjava nam Nika koja dodaje kako je na ovom natjecanju konkurencija je bila jaka: sudjelovalo je 70 kandidata, 35 iz Europe i 35 iz Francuske.

image

Nika, kolega Zvonimir i profesor Josip na natjecanju u Parizu

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- I mi smo se uspjeli plasirati medu prvih 10! S tim da je kolega osvojio nevjerojatno 2. mjesto, a ja 10, mjesto! Natjecanje se sastojalo od četiri dijela: karakterizacije vina, ocjenjivanja vina, razgovora prije završne runde te opisivanja dobivenog vina što je ostavljeno za prva tri mjesta. Kod karakterizacije vina trebali smo prepoznati sortu, godinu, cjenovni raspon, klimatski utjecaj i samu apelaciju. Nije bilo lako... - priznaje Nika koja se ipak pohvalila kako su kolega Paponja i ona pokazali iznimne vještine opisivanja na engleskom jeziku te ih je iz tog razloga profesor Josip Mesić odlučio poslati na natjecanje.

- Osobno nisam očekivala ovaj uspjeh, a kamo li da ćemo se plasirati u prvih 10! Ma ni u najluđim snovima to nisam mogla zamisliti... Zato su moja prva reakcija bile suze! Mislim da sam zadnji put tako plakala kad sam pala kao mala - smije se Nika te dodaje:

- Tako sam bila ponosna na Zvonimira i na sebe što smo došli tamo, uspjeli se zabavili, ali i pokupili nagradu i priznanje. Ovo mi je natjecanje otvorilo oči i dalo pogled u neki novi svijet kojeg još nisam istražila do kraja. no sad imam veliku želju. Taj svijet hrane i vina je za mene kao umjetnost na tanjuru... Upravo su moja prva, ona najljepša sjećanja, vezana uz bakinu i maminu kuhinju. Jednostavno mi je fascinantno kako nas hrana, okusi i tradicije vežu jedne za druge. Hrana je zaista univerzalan jezik koji se može naučiti i dijeliti i prepoznati u cijelom svijetu - ističe mlada buduća sommelierka.

image

Nika Jukic na natjecanju u Parizu

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

A upravo se kao žena u tom pomalo "muškom" svijetu vina, priznaje, teško probiti.

- Srećom, u svom Zadru nisam toliko osjetila da se pravi razlika između žena i muškaraca, ali kako sve više komuniciram s ljudima kroz fakultet kao i posao, tako shvaćam da će se na mene uvijek gledati kao na inferiorniji spol. Ipak, to me uopće ne plaši jer znam svoje kapacitete i sigurna sam u svoje znanje. Nadam se da će nas biti puno više u ovome poslu u narednim godinama - zaključuje Nika.

Koliko edukacija u turizmu znači danas kad je manjak radne snage najveći problem u državi koja (doslovno) živi od turizma? 

 - Edukacija je jako bitna što god da radimo! Ne mora ona biti isključivo vezana fakultet, već sam odlazak na konferencije i međusobno razmjenjivanje znanja puno utječe na vlastiti rast. Problem kod nas je što, iako se ka zemlja bavimo turizmom, što zaboravljamo ljudima pokazati ono autentično, tradicionalno, nešto što nas čini posebnima. Sama pomisao da je mediteranska prehrana uvrštena pod UNESCO-vu listu nematerijalne baštine sve govori! Sveukupno Hrvatska ima 18 dobara na popisu baštine, a da ne govorim da imamo čak 27 jela u registru kulturnih dobara i da mi to ne iskorištavamo onoliko koliko bi mogli i trebali! Takve me stvari jako rastužuju, ali se nadam da nas ima ovakvih nadobudnih koji i dalje vjeruju u Hrvatsku. Svim srcem vjerujem da će ljudi shvatiti u kakvoj bogatoj zemlji mi živimo i koliko je još neistražena - rekla je Nika te dodala kako nakon fakulteta želi nastaviti edukaciju tamo gdje joj čini najbolje.

- Ipak, htjela bi se vratiti kući i nadam se popraviti gastronomsku scenu Zadra - jasna je ova simpatična djevojka. 

01. svibanj 2024 23:42