StoryEditorOCM
Zadar plusDOMINIQUE VRKLJAN PRAVI ŠTERIKE OD SOJINA VOSKA

Mlada Zadranka otvorila malu ‘tvornicu’ eko-friendly svijeća

Piše Matea Gugić
9. prosinca 2019. - 12:54
vrkljan_svijece1-041219

Vjerujemo da nema ljepše stvari nego zimi doći kući s posla, ušuškati se pred TV-om i zapaliti svijeće. Jednostavno uživati u tom toplom ugođaju i igri svjetla u prostoriji. Svijeće nam tijekom cijele godine pomažu da u naš dom unesemo svečanu ili romantičnu atmosferu, kad god to poželimo. Mirisne svijeće su idealne za opuštanje, pogotovo u današnje ubrzano, stresno vrijeme.

Ipak, sigurno ste mnogo puta primijetili da neke svijeće stvaraju velike količine voska koji curi sa strane, na nekima se ni fitilji ne mogu upaliti, a druge su pak preintenzivnog mirisa od kojeg boli glava. Većina svijeća pravi se zapravo od vrste parafina, koji, ako niste znali, nastaje iz nafte.

Upravo su to, uz naravno veliku ljubav koju gaji prema svijećama, bili razlozi zbog kojih se jedna mlada Zadranka odlučila na izradu vlastitih eko-friendly svijeća. Sve je počelo kad je, tada 24-godišnja, Dominique Vrkljan inače studentica poduzetništva u turizmu, s prijateljicama počela preko interneta kupovati razne svijeće, većinom brendirane i skupe, kako bi pronašla one koje vrijede tog novca.

- Ja sam oduvijek bila „freak” za svijeće. Uvijek mi je barem jedna svijeća morala gorjeti u kući! Nas nekoliko cura bi se skupilo kod jedne i odmah bismo palile svijeće zbog bolje, opuštenije atmosfere. Znale smo trošiti i 200 kuna po svijeći koja bi na kraju ispala kompletno nekvalitetna – započinje Dominique (26) priču o svom „putu voska”, na koji je kročila iz pukog razočarenja.

- Znalo bi mi u tim fancy kupljenim svijećama ostati dosta voska sa strane, uz rubove čašica. Meni ih je bilo žao baciti, znala sam da bi se taj vosak još mogao upotrijebiti. I tako sam ga počela topiti i prelijevati u manje posude. Zatim bi stavljala fitilje i uživala u novonastaloj svijeći. Ma sve sam radila samo da se ništa ne baci – govori nam Dominique koju su roditelji, veliki zaljubljenici u bilje i prirodu, od malih nogu odgajali da bude ekološki savjesna.

- Moj otac je broker, radi na burzi, a majka je već deset godina u turističkom sektoru. No, kao što ste mogli vidjeti, u našem velikom dvorištu iza kuće uzgajamo povrće i razno mirisno bilje, posebno lavandu, koje je iz godine u godinu sve više – smije se Dominique, kojoj je upravo ta posebna mediteranska biljka bila prekretnica u izradi svijeća.

- Šest mjeseci sam provela istražujući kako stvoriti savršenu svijeću od prirodnih elemenata. I vjerujte mi, nije bilo nimalo lako! Iako danas stvarno možemo sve naći na internetu, bilo je članaka koji su me potpuno krivo navodili. Nisam znala ni koja je temperatura potrebna za učvršćivanje voska, a da ne pukne i izgleda loše, koliko je mililitara ulja ili latica cvijeta potrebno za jednu svijeću, ili koji su fitilji najbolji. Tako da sam zapravo sve sama otkrivala, učila, zapisivala. Bio je to jednostavno dugi niz pokušaja i pogrešaka – prepričava Dominique, koja je u jednom trenutku odlučila dodati eterično ulje lavande njezinih roditelja i dobila idealnu mirisnu svijeću.

- Cilj mi je bio praviti svijeće od sojina voska. Njega nabavljam od jedne obitelji iz Slavonije. Prva mi je bila obična sojina svijeća bez mirisa, kojom sam zaista bila prezadovoljna. Kasnije sam u taj sojin vosak dodala nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i stvorila svoju prvu mirisnu eco-friendly svijeću! Bila sam presretna, ali nisam ni sanjala da ću jednog dana izrađivati svijeće po narudžbi i slati ih sve do Zagreba - govori Dominique, koja je svoju strast za svijećama spontano pretvorila u posao.

Na početku je, kako to inače biva, poklanjala svijeće obitelji i prijateljima, dok joj upravo prijateljice nisu ukazale na odličnu priliku spajanja ljubavi s poslom.

- One su me nagovorile da otvorim Instagram profil koji sam nazvala po svom najdražem cvijetu, bijelom glogu, Aubépine Blanche. Neke su se ponudile da fotografiraju svijeće kako bi profil bio što privlačniji. Onako, pravi instagramski. I mislim da je to stvarno upalilo. Na početku su mi se javljali ljudi iz Zadra, da bi kasnije, nakon samo nekoliko mjeseci, moje svijeće počele putovati za metropolu – s ponosom govori Dominique, kojoj je potreban čitav sat za izradu jedne svijeće.

- Ne pravim ih „naveliko”. Svijeće počnem raditi tek kad stigne narudžba jer sami kupci mogu odabrati kakvu svijeću žele. Zapravo ja stvaram unikatne, custom made svijeće. Imam ih nekoliko vrsta, od lavande, jabuke i cimeta, sa sušenim cvjetovima smilja i sad za blagdane dodala sam miris vanilijinih keksića. Gdje ćeš ljepšeg božićnog mirisa? - smješka se Dominique dok nam pokazuje sve svoje predivne svijeće u maloj radionici, u dvorištu velike kuće.
Cilj joj je da sve bude ekološki prihvatljivo, odbacuje plastiku, sintetičke materijale, a staklene čaše nabavlja iz dalekog Egipta.

Logo i dizajn osmislio joj je brat Fran, koji studira grafički dizajn u Danskoj. Željela je jednostavnost i minimalizam, danas teži malo luksuznijem predstavljanju svojih originalnih svijeća.

- Za 2020. godinu imam hrpu ideja! Jedna je i redizajn loga, ali o tom potom. Voljela bih proširiti asortiman, uvesti još mirisa tipičnih za ove krajeve. Od lavande sam već napravila, a htjela bih i od lovora, možda i od masline. Pala mi je na pamet i svijeća od mirisa kave. Znam da to nije originalno dalmatinski, ali željela bih njome prenijeti kulturu ispijanja kave koja je kod nas zaista posebna – najavljuje planove ambiciozna Dominique kojoj je i želja, nekad u budućnosti, otvoriti svoj mali prodajni prostor negdje u gradu.

 

Topljenje voska

Kako izgleda personalizirana izrada svijeća mlade Dominique Vrkljan?

- Izrada svijeća započinje prilagodbom sobne temperature radionice koja mora odgovarati sojinom vosku kako bi se on pravilno oblikovao, topio i naposljetku sušio. Ovisno o vremenskim uvjetima i godišnjem dobu, proces prilagodbe je zagrijavanje ili hlađenje prostorije, koje može potrajati od nekoliko minuta do sat vremena.
Nakon što su uvjeti prostorije zadovoljeni, vosak se u obliku saća od soje vadi iz vreća u kojima je skladišten, važe i stavlja u posudu u kojoj će se zagrijavati. Posuda s voskom stavlja se u veću posudu u kojoj se grije voda. Vosak se topi, zatim se vadi iz vode, hladi na određenu temperaturu. Ako se izrađuje mirisna svijeća, onda se mirisno ulje i eterična ulja dodaju na određenoj temperaturi (temp. za mirisna ulja i eterična nije ista). Naposljetku se vosak prelije u čaše za svijeće te suši i hladi.
Proces sušenja traje minimalno sat vremena, ponekad i duže, stoga se sve svijeće rade dan prije isporuke ili primopredaje, kako bi se u potpunosti ohladio i osušio. Eterično ulje lavande destilira se samo kada lavanda cvate i radi se dan prije, jer se ulje mora destilirati, mora se napraviti ekstrakcija ulja od cvjetne vode i mora se sve ohladiti te preliti u zatamnjene bočice koje čuvaju ulje od sunca – pojasnila nam je Dominique.

15. travanj 2024 22:09