StoryEditorOCM
Zadar plusU LUKSEMBURGU

Mladi zadarski kuhar s kulinarskom reprezentacijom osvojio broncu na Svjetskom kupu: "S obzirom na ogromnu konkurenciju, ovo je velika stvar!" Evo što su spremali

Piše Matea Magaš
30. studenog 2022. - 10:37

Hrvatska kulinarska reperezentacija osvojila je jučer broncu nau Luksemburgu na Svjetskom kulinarskom kupu, u kategoriji "hladni stol".

Za Zadarski.hr ekskluzivno se javio mladi kuhar iz Sikova Klaudio Mrkić (25) koji je već drugi put dio ove prestižne kulinarske ekipe. Kako nam je rekao, ponosan je do neba, i na sebe i na svoje kolege.

- Sam odlazak na ovo natjecanje izaziva veliki adrenalin te budi u meni jedan izazov jer sama pomisao da je to najveće natjecanje na svijetu, da ovdje dolaze najbolji kuhari iz svih zemalja i da moraš dati maksimum od sebe, poseban je osjećaj koji ne mogu niti opisati - rekao je te dodao da je bronca u ovoj kategori "hladni stol" izuzetan uspjeh. 

image

Svjetsko natjecanje

Hks/Slobodna Dalmacija
image

Svjetsko natjecanje

Hks/Slobodna Dalmacija

- Ta kategorija traži izrizutu preciznost i mora se paziti i na najmanje detalje. Vjerujte nekad graniči sa znanošću - šali se Klaudio te dodaje kako se  hladni stol koji se sastojao od: četiri različita finger fooda, svečane hladne plate, tir različita predjela te svečenog menija od pet slijedova, četiri različita deserta te četiri različita petit foura.

- Kokurencija je bila ogromna, a mi smo, naravno, bez sumljanja u sebe pokušali napraviti ono najbolje što znamo - istaknuo je mladi kuhar koji, tvrdi, ovo natjecanje, za njegovu budućnost znači jako puno, osobitno vezano uz njegov razvoj kao kuhara.

- Neizmjerno se puno stekne novih znanja i iskustva, a meni je osono najvažnije što sam upoznao nove ljude iz ove branše - zaključio je Klaudio. 

 

Zahvala

- Moram se posebno zahvaliti Turisthotelu koji su mi zapravo jedinim dijelom omogućili odlazak na natjecanje pokrivajući troškove namirnica i putovanja na treninge. Zatim, velika hvala ide i Hoteljersko turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar koja mi je dodjelila prostor za treniranje te izvrsne mentore profesoricu slastičarstva Kristinu Lončar i profesora kuharstva Josipa Vrsaljka kao i najbitniju ravnateljicu gospođu Dijanu Škaru - istaknuo je Klaudio te dodao kako mu je i sama Općinu Sv. Filip i Jakov također mnogo doprinjela u troškovima oko spomenutog natjecanja.

O kupu:

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina. Ove godine od 26. do 30. studenog, Luksemburg je ponovo postao mjesto susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta.

Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti preko 50000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao. Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama.

24. travanj 2024 04:45