StoryEditorOCM
Zadar plusPOST FESTUM: DERIVAT FESTIVAL ODLIČNIM LINE-UPOM RASPLESAO STOTINE ZADRANA

Na kraju koncerta publika je djelovala kao da je upravo izašla s koncerta komornog orkestra u katedrali, jedino je količina mokrih majica i crvenih obraza odavala o kakvoj se eksploziji radilo!

Piše Zadarski.hr
28. srpnja 2019. - 22:20

Dugo očekivani Derivat#1, festival dobre glazbe i druženja doživio je svoje prvo izdanje. I to kakvo! Stotine Zadrana i gostiju, ljubitelja druženja i dobre svirke, slile su se na prostor iza Gradske knjižnice i od popodneva do sitnih sati uživale u muzici i popratnim sadržajima. Producent festivala Juraj Aras tjedan dana poslije sabire dojmove i oni svakako imaju pozitivan predznak.

albumI fotografijaDERIVAT#1 (Stipe Surać)DERIVAT#1 (Adrijana Vidić);

video: DERIVAT#1 (zd1)

- Oduševljeni smo bendovima i publikom. Kroz cijeli dan, kroz tonske probe i svirke odvijalo se ugodno druženje i komunikacija između organizatora, bendova i publike, pravi produženi dnevni boravak na otvorenom čiju je dimenziju dodatno obogatio i u startu ucrtao atmosferu Banak na Derivatu, kaže Aras.

Zanemareno lice Zadra

Uz buvljak, craft piva, kavu i hranu, rukotvorine, performans Tine Keserović u suradnji s brendom Šareni artikal kao hommage Nadi Dimić sa starom Bagatovom mašinom, radionice i štandove organizacija Pozitivan ritam i Vlajternativa dogodio se i simpatičan trenutak “letenja” Ana-Marije, basistice Repetitora koja je sudjelovala na yoga sessionu.

- Dosta je bilo djece i šteta što smo pomiješali datume i u toj gužvi u organizaciji propustili realizirati dogovoreno dijeljenje sladoleda slastičarne Donat - ispravit ćemo to u nekom od sljedećih Banaka… Iako smo ciljano radili program za ciljanu publiku koja je jedno zanemareno lice Zadra, dojmljivo je ipak bilo kako je količina ljudi od cca 700, pred žestokom, bučnom i deliričnom glazbom punom “agresivne" energije i znoja, u pauzama i na kraju koncerta djelovala i ponašala se kao da su upravo izašli s koncerta komornog orkestra u katedrali, pristojno, oplemenjeno i vedro. Jedino je količina mokrih majica i crvenih obraza odavala o kakvoj se eksploziji radilo. To je ta kultura, to je taj građanski rock&roll i to je to lice Zadra kojeg njegujemo. U zahvalama publike česti komentar kojeg smo primali je: ne izlazimo više toliko vani, nemamo gdje ni zašto, hvala vam na ovome, ovo je moj Zadar.

Veseli činjenica da se dosta zadarskih firmi odazvalo da pomognu: Media oglasi s jumbo plakatima, Verteks mobilni wc, ograde s Višnjika, Tehno energo, Kazalište lutaka Zadar, Čistoća je pratila festival prije i poslije programa, Maraska, ZD1 je sve dokumentirao, mediji Zadarski list, Zadarski.hr, 057 pa caffe barovi 72 i Botaničar, Brlog, Varoška i Donat pivovara, osiguranje Lav zaštite koje je reklo da nikad ugodnijeg posla nisu imali…

Tu su i restorani koji su preuzeli svaki po jedan bend za počastiti: Giardin, Stil, Malo misto, Bello i Mediterraneo.

- K tome još i činjenica da je publika odvojila novce da plati ulaznicu i potroši na programu govori o jednom širem društvenom angažmanu i zajedništvu. Da, ovo je bio moj Zadar. Hvala publici i svima koji su pomogli. Hvala i Gradu Zadru, Ministarstvu kulture RH, Zadarskoj Županiji i TZG Zadra koji su prepoznali program i sufinancirali ga, nadamo se sljedeće godine još ozbiljnijoj podršci jer je činjenica da je ovakav program gradu potreban i da ga mi znamo punokrvno i profesionalno realizirati.

Program bez kompromisa

Ipak, nije sve išlo glatko pa je i ovo prvo izdanje imalo svoje muke koje su, srećom, svladane ili amortizirane.

- Ha, da: u strujnom krugu nam se ispriječio EU standard. Spas je da smo u timu imali tri vrhunska elektro profesionalca koji su profi riješili problem i nakon dvadest minuta pauze bez struje program je nastavljen punim plućima, nećemo ih imenovati samo im zahvaljujemo. Na žalost, to je bio termin benda dRBonito koji nisu uspjeli svirati. Ispričavamo se publici i bendu i tu ćemo grešku ispraviti sljedeće godine, tako da evo možemo već najaviti prvi bend za Derivat#2: dRBonito. Zanimljiva je metafora ovog problema sa strujom u kojem jedan EU standard ipak nije u stanju zaustaviti žilavu i snalažljivu nezavisnu scenu da grune punim plućima i odnese publiku u sedmo nebo, kaže Aras koji za idući mjesec najavljuje nove aktivnosti Teatra Verrdi.

- Krajem kolovoza reviju Nosi se koja će biti posvećena nezavisnoj sceni, i otporu koji tjeskobu pretvara u katarzu. Vidimo se.

Nenad Pepić, glazbeni urednik festivala ističe društvenu vrijednost festivala.

- Iako smo slaganju koncepta Derivata kao glazbenog društveno događaja festivalskog karaktera pristupili iz pozicije kako ćemo ponuditi program bez kompromisa i pridržavali se toga do kraja, izuzetno nam je drago da su građani prepoznali tu namjeru i pomogli svojim dolaskom i podrškom. Posebno zadovoljstvo su i izjave brojnih izvođača kako im se izuzetno sviđa line up koji pokriva razna glazbena polja od eksperimentalne glazbe i minimalističkog rocka do elektronske glazbe, što daje određenu različitost u odnosu na slične događaje. Iz svega je razvidno kako ovakav i slični događaji moraju biti legitiman dio kulturno društvenog identiteta Zadra. U tom smislu nadamo se kako će sljedeći projekti biti bolje valorizirani i podržani, zbog njihove važnosti u razvoju različitih urbanih identiteta Zadra.

18. travanj 2024 07:31