StoryEditorOCM
Zadar plusEU-CONEXUS

Na međunarodnom natjecanju učenici OŠ Šime Budinića izradili najbolje projekte o održivom upravljanju obalnim prostorom

Piše Sveučilište u Zadru
22. travnja 2021. - 13:22

Učenici osnovnih škola Zadarske županije jučer su u okviru Međunarodnog natjecanja učenika "Misli pametno, kreiraj zeleno / Think Smart Create Green", koji je raspisala alijansa europskih sveučilišta EU-CONEXUS, zajedno sa svojim mentorima predstavili projekte o održivom upravljanju obalnim prostorom, a povjerenstvo Sveučilišta u Zadru odabralo je najbolje radove koji će Hrvatsku sljedećeg tjedna predstavljati u međunarodnoj konkurenciji svih sveučilišta članova alijanse europskih sveučilišta EU-CONEXUS. Nakon prezentacije radova u obje zastupljene kategorije (dobna skupina 13-14 i dobna skupina 14-15 godina) pobjednicima su proglašeni timovi iz Osnovne škole Šime Budinića.

Međunarodno EU-CONEXUS natjecanje Misli pametno, kreiraj zeleno / Think Smart, Create Green pokrenuto je s ciljem uključivanja mladih u aktivnosti usmjerene ka podizanju svijesti o izazovima s kojima se suočavaju urbana obalna područja u Europi, kao i o važnosti poznavanja načela održivosti i važnosti održivog razvoja za zajednicu u kojoj žive. Pod sloganom „Donesi pametne odluke danas za održivo sutra“, učenici su bili pozvani da u radovima podijele svoje ideje i snove o budućnosti njihovih gradova.

Sveučilište u Zadru kao član alijanse EU-CONEXUS (Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje urbanim obalnim prostorima/ European University for Smart Urban Coastal Sustainability), koje okuplja šest sveučilišta i tri pridružena člana iz ukupno devet europskih zemalja (Francuska, Grčka, Hrvatska, Litva, Rumunjska, Španjolska, Cipar, Irska, Njemačka) pozvalo je zadarske osnovce da u timovima sastavljenima od četiri učenika i jednog nastavnika na engleskom jeziku pripreme materijale i izlaganja o odabranoj temi iz područja održivog upravljanja obalnim područjima. Učenici u dobnoj skupini od 13 i 14 godina mogli su izraditi poster s opisom glavnih obilježja održivoga grada koristeći crteže ili ispričati priču fotografijama o održivom morskom turizmu i ekonomiji. Učenici u dobi od 14 i 15 godina trebali su snimiti kratki video sa stanovnicima obalnih područja u kojemu se govori o kvaliteti života uz more, s naglaskom na održivost, ili osmisliti pametni kontejner za odlaganje otpada za svoju školu.

- Svi sudionici koji su se prijavili na ovaj natječaj su pobjednici, a na povjerenstvu je težak zadatak da samo dva rada predložimo međunarodnom žiriju. Naš zajednički cilj je izgradnja održivog načina života, zaštita prirode, promocija aktivnosti koje će smanjiti utjecaj čovjeka na klimatske promjene. Pozivam vas da i ubuduće iznesite svoje prijedloge i inicijative koje bi mogle pomoći u promoviranju ideja održivosti; vrata Sveučilišta u Zadru i EU-CONEXUS-a bit će vam uvijek otvorena, poručio je sudionicima natjecanja prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Slaven Zjalić.

Nakon predstavljanja virtualnim putem, povjerenstvo je nominiralo po jedan tim za sudjelovanje na finalnom EU-CONEXUS međunarodnom natjecanju. U kategoriji 13-14 godina pobijedio je tim pod vodstvom nastavnice Biljane Agić iz OŠ Šime Budinića, kojega su činili Helena Kadija, Tonina Kolega, Ivan Čirjak i Frano Kolega. Oni su pripremili poster koji prikazuje obilježja održivog grada, "Sustainable city". U kategoriji 14-15 godina tim iz iste škole kojega su činili učenici Petra Marušić, Ivona Rukavina, Stipe Kasun i Bartol Cuković, pod vodstvom nastavnice Anite Mustać, predstavio se video uratkom "Quality of life on the coast – Zadar waterfront and sustainable development" ili "Kvaliteta života na obali - Zadarska riva i održivi razvoj".

Oba ova rada virtualnim putem će se 27. travnja predstaviti međunarodnom žiriju, koji će odabrati ukupne pobjednike natjecanja. Pobjednici dobne skupine 13 –14 za nagradu će dobiti putovanje u jedan od EU-CONEXUS gradova po izboru (Atena, Bukurešt, Klaipeda, La Rochelle, Valencia), a pobjednici kategorije 14-15 putovanje u Bruxelles s vođenim posjetom Europskom parlamentu. U slučaju ograničenja putovanja zbog bolesti COVID-19 ili bilo koje druge više sile, međunarodna nagrada se može zamijeniti drugom nagradom jednake vrijednosti koju će odrediti žiri.

16. travanj 2024 12:31